28/03/2024
ΕΙΔΗΣΕΙΣ | Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022 - 20:28

Την εποχή του κορωνοϊού ο πλούτος των μεγιστάνων αυξήθηκε κατά 5 τρισ. δολάρια

Εκτοξεύτηκε από 8,6 τρισ. δολάρια τον Μάρτιο του 2020 σε 13,8 τρισ. δολάρια τον Νοέμβριο του 2021, αύξηση μεγαλύτερη από ό,τι τα προηγούμενα 14 χρόνια μαζί, αναφέρει η Ofxam

Tην ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο φτωχοποιήθηκαν ως απόρροια της έλευσης της πανδημίας του κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων που κατέστρεψαν τις επιχειρήσεις και τα εισοδήματά τους, οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη πρόσθεσαν άλλα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια στον ήδη παχυλό τραπεζικό τους λογαριασμό.

Αυτή η τεράστια οικονομική ανισότητα που εκτοξεύτηκε τα δύο χρόνια της πανδημίας ώθησε την Ofxamτην διεθνή φιλανθρωπική οργάνωση με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία να ζητήσει τη φορολογία των πλουσίων.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία που συγκέντρωσε το Forbes, η Oxfam αναφέρει σε νέα της έκθεση ότι ο συνολικός πλούτος των δισεκατομμυριούχων εκτινάχθηκε από 8,6 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο του 2020 σε 13,8 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβριο του 2021, αύξηση μεγαλύτερη από ό,τι τα προηγούμενα 14 χρόνια μαζί. Οι 10 πλουσιότεροι άνδρες του κόσμου είδαν τη συλλογική τους περιουσία υπερδιπλασιασμένη, καταγράφοντας αύξηση κατά 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Ποιους έκανε ακόμα πλουσιότερους ο κορωνοϊός

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Forbes στην έκθεση της Oxfam, οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο είναι οι:

  1. Έλον Μασκ
  2. Τζεφ Μπέζος
  3. Μπερνάρ Αρνόλ
  4. Μπιλ Γκέιτς
  5. Λάρι Έλισον
  6. Λάρι Πέιτζ
  7. Σεργκέι Μπριν
  8. Μαρκ Ζούκερμπεργκ
  9. Στιβ Μπάλμερ
  10. Γουόρεν Μπάφετ

Ο Ντάνι Σρισκανταραγιά, στέλεχος της Oxfam, δήλωσε: «Αυτό που συνέβη φέτος είναι πέρα ​​από τα πρότυπα. Ενώ ένας νέος δισεκατομμυριούχος εμφανιζόταν σχεδόν κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού έγινε ακόμη φτωχότερο, εξαιτίας των lockdown, της πτώσης του διεθνούς εμπορίου και του τουρισμού. Ακόμα 160.000.000 άνθρωποι οδηγήθηκαν στη φτώχεια».

Η έκθεση δημοσιεύθηκε ενόψει της διαδικτυακής ατζέντας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, η οποία θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα.

Να φορολογηθούν οι πλούσιοι

Η Oxfam υποστηρίζει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να φορολογήσουν τα κέρδη των υπερπλούσιων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για να χρηματοδοτήσουν συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, να πληρώσουν για εμβόλια, να καταπολεμήσουν τις διακρίσεις και να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση.

«Οι δισεκατομμυριούχοι είχαν μια εξαιρετικά εποικοδομητική πανδημία. Οι κεντρικές τράπεζες διοχέτευσαν τρισεκατομμύρια δολάρια στις χρηματοπιστωτικές αγορές για να σώσουν την οικονομία, ωστόσο πολλά από αυτά έχουν καταλήξει να καλύπτουν τις τσέπες δισεκατομμυριούχων που οδηγούν σε άνθηση του χρηματιστηρίου», δήλωσε η Γκαμπριέλα Μπούχερ, εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam.

«Ένας εφάπαξ φόρος 99% επί των περιουσιακών κερδών Covid-19 των 10 πλουσιότερων ανδρών μόνο θα απέφερε 812 δισεκατομμύρια δολάρια», ανέφερε η Μπούχερ.

«Αυτοί οι πόροι θα μπορούσαν να πληρώσουν για να παραχθούν αρκετά εμβόλια για ολόκληρο τον κόσμο και να καλύψουν χρηματοδοτικά κενά στα κλιματικά μέτρα, την καθολική υγεία και την κοινωνική προστασία και τις προσπάθειες αντιμετώπισης της βίας λόγω φύλου σε περισσότερες από 80 χώρες», ανέφερε.

Πρόσθεσε επίσης, ότι ακόμα κι αν αυτοί οι δέκα άντρες έχαναν αύριο το 99,999% του πλούτου τους, θα εξακολουθούσαν να είναι πλουσιότεροι από το 99% όλων των ανθρώπων σε αυτόν τον πλανήτη.

«Ακόμη και μετά τον φόρο, οι 10 πλουσιότεροι άνδρες του κόσμου θα εξακολουθούσαν να είναι δισεκατομμυριούχοι και ως ομάδα θα είχαν αυξήσει την περιουσία τους κατά 8 δισεκατομμύρια δολάρια από την αρχή της πανδημίας», αναφέρει η έκθεση.

Ζαλίζουν οι αριθμοί

Ο συνδυασμένος πλούτος των 10 κορυφαίων δισεκατομμυριούχων -συμπεριλαμβανομένου του CEO της Tesla, Ιλον Μασκ και του ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος διπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τώρα είναι έξι φορές μεγαλύτερος από αυτόν των φτωχότερων 3,1 δισεκατομμυρίων ανθρώπων του κόσμου, σύμφωνα με την έκθεση.

«Η ανισότητα σε τέτοιο ρυθμό και κλίμακα συμβαίνει από επιλογή και όχι από τύχη», είπε η Bucher. «Οι οικονομικές μας δομές όχι μόνο μας έχουν κάνει όλους λιγότερο ασφαλείς έναντι αυτής της πανδημίας, αλλά επιτρέπουν ενεργά σε όσους είναι ήδη εξαιρετικά πλούσιοι και ισχυροί να εκμεταλλευτούν αυτή την κρίση για δικό τους κέρδος».
Μοιραστείτε το: