29/03/2024
ΥΓΕΙΑ | Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022 - 15:21

Δύο κρούσματα της υποπαραλλαγής Omicron 2 στην Ελλάδα

Τα περιστατικά βρέθηκαν σε ελέγχους στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»

Δύο εισαγόμενα κρούσματα της υποπαραλλαγής Omicron 2 εντοπίστηκαν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο κρούσματα βρέθηκαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος την τελευταία εβδομάδα.

Σε σχετική ανακοίνωση, ο ΕΟΔΥ αναφέρει πως οι δυο ταξιδιώτες βρίσκονται σε απομόνωση, και επίσης δίνει πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά της νέας αυτής παραλλαγής της μετάλλαξης Omicron.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι πιθανόν μια νέα υποομάδα (ΒΑ.2 ή 21L) του στελέχους Omicron παρουσιάζει αύξηση σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης και ότι πιθανόν σχετίζεται με διαφορετικές ιδιότητες του ιού.

H υποομάδα 21L είναι επίσης γνωστή ως ΒΑ.2 και αποτελεί τμήμα μιας μεγαλύτερης ομάδας, της 21M (ομάδα ή στέλεχος Omicron), η οποία αντιστοιχεί στην ταξινομική ομάδα B.1.1.529. H ομάδα 21M (Omicron) περιλαμβάνει την υποομάδα 21L (ΒΑ.2), και την υποομάδα 21K (ΒΑ.1), καθώς και άλλες επιπλέον υποομάδες Omicron. Η ΒΑ.1 αποτελεί την υποομάδα Omicron που έχει προκαλέσει την πλειοψηφία των λοιμώξεων Omicron παγκοσμίως.

Οι υποομάδες 21L και 21K έχουν 38 κοινές μεταλλάξεις νουκλεοτιδίων και αμινοξέων, αλλά η 21L έχει επιπλέον 27 διαφορετικές μεταλλάξεις, ενώ η 21K έχει επιπλέον 20 διαφορετικές μεταλλάξεις.

Στην εξωτερική πρωτεΐνη S (Spike), οι δύο υποομάδες έχουν 21 κοινές μεταλλάξεις αμινοξέων, με την 21K να φέρει επιπρόσθετα 12 μοναδικές μεταλλάξεις αμινοξέων και την 21L να φέρει επιπρόσθετα 6 μοναδικές μεταλλάξεις αμινοξέων (συν μια μετάλλαξη/διαγραφή).

Είναι αξιοσημείωτο ότι από την 21L λείπει η διαγραφή στη θέση S:H69- και S:V70- η οποία στοιχειοθετεί το «S–gene drop out» ή SGTF που έχει χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση της 21K (Omicron) στα μοριακά τεστ. Γι’ αυτό έχει χαρακτηριστεί ως υποομάδα stealth.

Πρασσάς: «Δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία για το πόσο σημαντική είναι»

Νωρίτερα την Παρασκευή (21/1), ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σχετικά με την νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Omicron που προβληματίζει τους επιστήμονες, συνέστησε να μην δημιουργηθεί πανικός και φόβος και πως δεν υπάρχουν ακόμη τα στοιχεία που να δείχνουν πόσο σημαντική είναι και τι ρόλο θα παίξει.

Μαγιορκίνης: «Πρόκειται για έναν από τους δύο κλάδους της Omicron που ονομάσαμε stealth»

Σε ερώτηση σχετικά με την υποπαραλλαγή της Omicron απάντησε και ο καθηγητής Υγιεινής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό. Τόνισε ότι «από την αρχή, από τις αρχές Δεκεμβρίου, μπορείτε να το ψάξετε κιόλας, υπάρχει και δημοσίευμα του Guardian, έχει αναφερθεί ότι η Omicron έχει δύο κλάδους».

Συνεχίζοντας εξήγησε: «Ο ένας από τους δύο κλάδους, τον ονομάσαμε και stealth, «κρυφό κλάδο», επειδή έχει μια μετάλλαξη στη θέση 67 που τον κάνει μη ανιχνεύσιμο από την κλασική μέθοδο που χρησιμοποιούμε για την ανίχνευσή του. Φαίνεται, λοιπόν, ότι μάλλον στη Νορβηγία αυτός ο κλάδος έχει επεκταθεί. Ίσως και σε κάποιες άλλες χώρες. Το κατά πόσο αυτό σημαίνει ότι είναι πιο μεταδοτικό είναι ακόμα νωρίς να το πούμε, γιατί δεν το έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλες χώρες. Και μπορεί τυχαία ο ένας κλάδος να επεκταθεί στη μια χώρα και τυχαία σε κάποια άλλη χώρα να δημιουργήσει μια επέκταση».

 

Μοιραστείτε το: