04/07/2022
OIKONOMIA | Τρίτη 17 Μαΐου 2022 - 13:07

Καύσιμα: Αγγίζει τα 3 ευρώ η τιμή της αμόλυβδης (pics)

Πεσμένη η κατανάλωση * «Φωτιά» η βενζίνη στα νησιά, πού έπιασε τα 3 ευρώ, μειωμένες οι προμήθειες

Το ράλι στις τιμές των καυσίμων, αλλά και στη διεθνή τιμή του πετρελαίου τρέχει πλέον ανεξέλεγκτο. Τη Δευτέρα (16/5) το πετρέλαιο Brent παρά το πτωτικό ξεκίνημα, σημείωσε σημαντική άνοδο και έκλεισε πάνω από τα 114 δολάρια το βαρέλι κάτι που έχει να συμβεί από τις 27 Μαρτίου, κάνοντας την κατάσταση στην διεθνή οικονομία ακόμη πιο ζοφερή.

Νέα άνοδο θα παρουσιάσει στο προσεχές μέλλον η τιμή της βενζίνης, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Γιώργος Ασμάτογλου.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στην τοπική ιστοσελίδα grtimes.gr πως «μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ή την αρχή της επόμενης, η τιμή της αμόλυβδης θα ανέβει κατά τουλάχιστον 0,10 ευρώ».

Μάλιστα, ο Γιώργος Ασμάτογλου επισήμανε ότι υπάρχουν φόβοι ότι η τιμή της βενζίνης θα εκτοξευθεί ακόμη και στα 3 ευρώ το λίτρο, τονίζοντας πως «είναι ένα αρνητικό σενάριο που όμως μπορεί να γίνει πραγματικότητα το επόμενο χρονικό διάστημα. Ένα σενάριο προφανώς απαγορευτικό για τον Έλληνα».

«Φωτιά» η βενζίνη στα νησιά, πού έπιασε τα 3 ευρώ

Πιο ακριβά πωλείται η βενζίνη στα νησιά κι αυτό οφείλεται σε τρεις λόγους:

Πρώτον, είναι αυξημένο το μεταφορικό κόστος, καθώς απαιτείται η μεταφορά με καράβι. Δεύτερον, ο ανεφοδιασμός δεν είναι τόσο τακτικός, οπότε αν μια παραγγελία γίνεται ενώ η τιμή χονδρικής είναι στα ύψη, αυτή η τιμή θα μείνει στην αντλία για πολλές μέρες. Και τρίτον, διότι στα νησιά είναι σαφώς μικρότερος ο ανταγωνισμός (ή και ανύπαρκτος) σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα της ηπειρωτικής χώρας.

Επισήμως, η υψηλότερη τιμή βενζίνης καταγράφεται στη Νίσυρο, όπου το λίτρο φτάνει στα 2,61€, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ωστόσο, στη Ρόδο η τιμή άγγιξε τα 3 ευρώ σε μερικά πρατήρια, ενώ αναμένεται εκ των πραγμάτων νέα αύξηση μέσα στην εβδομάδα.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Δημοκρατική» ο ιδιοκτήτης ενός από τα κεντρικότερα πρατήρια υγρών καυσίμων στην πόλη της Ρόδου, Θανάσης Σταυριανάκης, ξεκαθάρισε ότι αφενός οι ίδιοι οι πρατηριούχοι δεν έχουν περιθώριο να συγκρατήσουν τις αυξήσεις, αφετέρου είναι επείγουσα ανάγκη να παρέμβει η ίδια η κυβέρνηση στο θέμα.

«Οι τιμές ανεβαίνουν συνεχώς. Από μέρα σε μέρα, περιμένουμε ότι η τιμή της βενζίνης θα φτάσει στα 3 ευρώ (!) Είναι άμεση ανάγκη να παρέμβει η ίδια η κυβέρνηση και να λάβει μέτρα, είτε να μειώσει τον φόρο είτε να μειώσει τον ΦΠΑ. Στην Βόρεια Ελλάδα ο κόσμος πηγαίνει στη… Βουλγαρία εδώ όμως στα νησιά δεν έχουν επιλογές. Οι δικοί μας πελάτες, που είναι οι ντόπιοι, οι επαγγελματίες όπως τα ταξί, τα τουριστικά λεωφορεία κ.λπ. είναι πολύ προβληματισμένοι. Δεν γεμίζουν πια το ρεζερβουάρ. Βάζουν 10, 15 ή 20 ευρώ. Δεν πάει παραπάνω. Ο κόσμος δυσκολεύεται πολύ αφού έχει να αντιμετωπίσει και τις αυξήσεις στο ρεύμα και στα άλλα προϊόντα. Οι τουρίστες δεν το σκέφτονται, έρχονται και γεμίζουν».

Όπως ανέφερε, αν και στην Ρόδο δεν υπάρχει σωματείο βενζινοπωλών, τα περίπου 100 πρατήρια σε όλο το νησί αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με τις προμήθειες και την κατανάλωση: «Τέτοιες εποχές, το κάθε πρατήριο προμηθευόταν καθημερινά περίπου 3.000 λίτρα. Τώρα είναι ζήτημα να φτάσουμε τα 1.500 λίτρα. Καταλαβαίνετε ότι η κατανάλωση και η ζήτηση από τους πελάτες μας, έχει πέσει στο μισό!».

Μοιραστείτε το: