19/04/2024
OIKONOMIA | Σάββατο 25 Ιουνίου 2022 - 15:14

«Παγώνει» η ρήτρα αναπροσαρμογής από 1η Αυγούστου 2022 έως την 1η Ιουλίου 2023

Τι αναφέρει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή * Νέα δεδομένα στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος * Τέλος το «πέναλτι» για αλλαγή προμηθευτή ή τιμολογίου

Από την 1η Αυγούστου έως την 1η Ιουλίου του 2023 «παγώνει» η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή αργά το βράδυ της Παρασκευής (24/6) το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενεργείας.

Στο άρθρο 5 της τροπολογίας, που αφορά τις έκτακτες ρυθμίσεις μεταβατικού χαρακτήρα στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για την άμβλυνση των οικονομικών συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Αυγούστου 2022 έως την 1η Ιουλίου 2023 δεν εφαρμόζεται σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας χρέωση ρήτρας αναπροσαρμογής ή αντίστοιχης ρήτρας, η οποία συνδέεται με τη διακύμανση μεγεθών της χονδρεμπορικής αγοράς, είτε πρόκειται για τιμολόγια με διακριτή αναγραφή της ανωτέρω ρήτρας είτε για τιμολόγια χωρίς διακριτή αναγραφή αυτής.

Η περίοδος ισχύος του πρώτου εδαφίου δύναται να παραταθεί με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή να λήξει πριν την 1η Ιουλίου 2023, εφόσον δεν διατηρείται σε ισχύ ο προσωρινός Μηχανισμός Επιστροφής Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας κατά το άρθρο 12Α του ν. 4425/2016 (Α’ 185)».

Τέλος το «πέναλτι» για αλλαγή προμηθευτή ή τιμολογίου

Η ρύθμιση για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής προβλέπει ότι οι προμηθευτές θα ανακοινώνουν ως το τέλος κάθε μήνα τα τιμολόγια του ρεύματος που θα ισχύουν τον μεθεπόμενο μήνα.

Για την πρώτη εφαρμογή της ρύθμισης η ανακοίνωση των τιμολογίων θα γίνει ως τις 10 Ιουλίου.

Η ρήτρα θα εφαρμοσθεί και θα αναγράφεται ξεχωριστά στους λογαριασμούς για τις καταναλώσεις μέχρι την 1η Αυγούστου.

Το επόμενο διάστημα θα αναγράφεται στους λογαριασμούς η ενιαία χρέωση και η επιδότηση που θα συνεχίσει να παρέχει το κράτος στους λογαριασμούς από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Προβλέπεται επίσης ότι το επόμενο δωδεκάμηνο τόσο η αλλαγή προμηθευτή όσο και η αλλαγή τιμολογίου προμήθειας θα γίνονται χωρίς το «πέναλτι», που προβλέπει η νομοθεσία σε αυτές τις περιπτώσεις.

Μοιραστείτε το: