25/04/2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022 - 17:35

Πλεύρης: «Μεταρρυθμιστικό ν/σχ που πηγαίνει μπροστά την Υγεία και όχι πίσω»

«Τα πρώτα μεγάλα και μοναδικά προγράμματα προληπτικών εξετάσεων που γίνονται στη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφορούν 5 βασικές κατηγορίες», είπε ο υπουργός Υγείας

Για ένα νομοσχέδιο που έρχεται και βάζει επιπλέον επίδομα σε όσους βρίσκονται στις ΜΕΘ, σε όσους είναι αναισθησιολόγοι και όσους είναι στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, έκανε λόγο εκτός άλλων ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά την ομιλία του την Πέμπτη (1/12) στην Ολομέλεια της Βουλής επί του ν/σχ: «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «από τη μία πλευρά έχουμε έναν πρωθυπουργό που κάνει πράξη την αύξηση των μισθών και από την άλλη έναν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που υπόσχεται αύξηση μισθών, αλλά ως Πρωθυπουργός δεν έδωσε ούτε ένα σεντς στους γιατρούς». Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, η κυβέρνηση εισήγαγε τα πρώτα μεγάλα και μοναδικά προγράμματα προληπτικών εξετάσεων που γίνονται στη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πέντε βασικές κατηγορίες στα μοναδικά προγράμματα προληπτικών εξετάσεων

Αυτά, αφορούν 5 βασικές κατηγορίες.

«Το Πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά το οποίο τρέχει, το πρόγραμμα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το πρόγραμμα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, όλα αυτά τα προγράμματα που στον επόμενο μήνα θα τρέχουν και το κομμάτι που έχει να κάνει με την παχυσαρκία σε πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη. Αυτά τα προγράμματα είναι προληπτικά, τα οποία απευθύνονται στον πληθυσμό, τους οποίους καλούμε με sms και πηγαίνουν και κάνουν τις εξετάσεις.

Και από το Πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά δώσαμε τα πρώτα στοιχεία που τα πρώτα στοιχεία ήταν κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ότι μέσα σε 51 χιλιάδες μαστογραφίες οι οποίες γίνανε το πρώτο τρίμηνο λειτουργίας του προγράμματος 3284 γυναίκες διαγνώστηκαν σε πρώιμο στάδιο και αυτή είναι η πρόληψη.

Ακούω πολλές φορές το ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι “τη δωρεάν μαστογραφία την είχε νομοθετήσει”, όχι ως προληπτική ουσιαστικά εξέταση και θα σας πω κάτι. Πόσες δωρεάν μαστογραφίες έγιναν μέχρι να έρθει το Πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά; Ξέρετε; Αναζητήσατε κύριε Ξανθέ και κύριε Αυγέρη πόσες δωρεάν προληπτικές εξετάσεις γίνανε στη μαστογραφία; Μηδέν, δεν εφαρμόστηκε. Γιατί; Συνεχίστηκε το πρόγραμμα κανονικά με τα χρήματα του ΕΟΠΥΥ. Πήγαινε δηλαδή κάποιος του έγγραφε την εξέταση, όπως γίνεται με τον ΕΟΠΥΥ, πήγαινε την εκτελούσε και πλήρωνε τη συμμετοχή, αυτό το οποίο γινόταν και πιο πριν. Καμία δωρεάν προληπτική εξέταση δεν έγινε στο πρόγραμμα το οποίο ανακοινώσατε», είπε ο υπουργός απευθυνόμενος στην αξιωματική Αντιπολίτευση.

Όσον αφορά τον «Οικογενειακό γιατρό» επεσήμανε ότι «με ΣΥΡΙΖΑ 1,5 εκατομμύριο εγγραφές. Αυτές ήταν οι εγγραφές. Αυτές τις εγγραφές βρήκαμε. Στους γιατρούς του δημοσίου δεν τους δίνατε ούτε ένα ευρώ παραπάνω για να έχουν το ρόλο του οικογενειακού γιατρού, τους υποχρεώνατε να εγγράφουν κόσμο χωρίς να παίρνουν παραπάνω λεφτά.

Και εμείς αυτή τη στιγμή σήμερα έχουμε 4.700.000 πολίτες που έχουν εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό. Το Νοέμβριο πραγματοποιήθηκαν 1.050.000 δωρεάν ραντεβού. Οι γιατροί αυτή τη στιγμή είναι στις 3.400 και έχουμε ένα θεσμό που είναι στους τρεις μήνες λειτουργίας του». Σας είπα ότι γίνανε 1.050.000 ραντεβού. Αυτά έγιναν, δεν λέω ότι θα γίνουν. Έγιναν 4.700.000 πολίτες το Νοέμβριο έκαναν 1.050.000 ραντεβού», συμπλήρωσε.

«Στους γιατρούς του δημοσίου για να μπουν στον προσωπικό γιατρό τους δίνουμε 800 ευρώ το μήνα. Για να δούμε ποιος σέβεται το γιατρό του δημοσίου. Εσείς 0 εμείς 800 ευρώ το μήνα για να είναι στον προσωπικό γιατρό. Αλλά αυτή τη στιγμή το να έχουμε καλύψει το 50% του δικαιούχου πληθυσμού και να έχουμε 3300 γιατρούς σε τρεις μήνες λειτουργίας έχουμε τα συγκρίσιμα στοιχεία», τόνισε.

Πράξη η τηλεϊατρική

Στο θέμα της τηλεϊατρικής είπε πως: «Η τηλεϊατρική αυτή τη στιγμή είναι πράξη στη 2η ΥΠΕ των νησιών. Είναι πράξη. Και από πρόγραμμα πάλι του Ταμείου Ανάκαμψης πάει να διευρυνθεί σε όλο το πλαίσιο. Αλλά τηλεϊατρική σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνεται η εξέταση σε απομακρυσμένο μέρος και να το διαβάζει ένα μεγάλο νοσοκομείο. Και την Ψέριμο αυτή τη στιγμή την έχουμε συνδέσει με τον Ευαγγελισμό. Την Αστυπάλαια την έχουμε συνδέσει με το Αττικό. Και η τηλεϊατρική είναι πράξη. Και μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο λέτε να δω ποια κονδύλια του Υγείας θα θέλατε αν αλλάξουν, υπάρχει ολόκληρο πρόγραμμα για το σύνολο της τηλεϊατρικής».

Σχετικά με το άρθρο 7 της μερικής απασχόλησης, ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι «Αυτή τη στιγμή καλύπτονται θέσεις στα νοσοκομεία μας από ιδιώτες που έρχονται με μπλοκάκι. Για τη μερική απασχόληση ερχόμαστε και λέμε, όπου υπάρχει άγονη προκήρυξη, να μπορεί η πλήρους και αποκλειστικής να βγαίνει ως μερικής.

Από το να έχεις μια άναρχη διαδικασία, που ψάχνω να βρω ένα γιατρό να μπει με μπλοκάκι, είναι κακό εκεί πέρα που δεν καλύπτεται η θέση να μπει οργανωμένα με μερική απασχόληση ο ιδιώτης; Και ποιοι θα ωφεληθούν από αυτό; Θα ωφεληθούν κυρίως οι πολίτες που εκφράζονται από τους συναδέλφους βουλευτές που λένε ότι έχουνε πρόβλημα με στελέχωση γιατρών».

Δεν καταργείται η «πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης»

Συνέχισε λέγοντας πως: «Δεν καταργείται η πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Η παρέμβαση έχει γίνει με το ισχύον εργασιακό καθεστώς και ερχόμαστε και λέμε ότι υπό πολύ αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Που σημαίνουν ότι θα πρέπει να έχεις εξαντλήσει το πρωινό σου ωράριο, θα πρέπει να συμμετέχεις στην ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου, θα πρέπει να έχεις κάνει και τις εφημερίες, να μπορείς εκτός χρόνου εργασίας σου να έχεις ένα ήπιο ιδιωτικό έργο, το οποίο αναφέρεται μέσα στο νόμο «έως δύο φορές την εβδομάδα». Άμα διαβάσετε την εξουσιοδοτική που έχει, δίνουμε τη δυνατότητα της «πιλοτικής εφαρμογής» σε συγκεκριμένα νοσοκομεία, σε συγκεκριμένο χρόνο, για να μπορούμε να δούμε τη λειτουργία του συστήματος. Υποχρεώνεται κάποιος γιατρός να το κάνει αυτό; Κανείς δεν υποχρεώνεται».

 

«Παράλληλα», όπως είπε, «κάνουμε τις προκηρύξεις. 6.000 προκηρύξεις θέσεων για το 2022. Έχουμε 1,5 δις ευρώ που τα 700.000.000 είναι κτηριακές υποδομές κέντρων υγείας και ΕΣΥ. Τα 200.000.000 είναι ψηφιακή αναβάθμιση του ΕΣΥ. Τα 250.000.000 είναι προληπτικές εξετάσεις».

Τέλος, ανέφερε πως «αυτό το νομοσχέδιο είναι ένα μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο που πηγαίνει την Υγεία στις επόμενες δεκαετίες και κάποιοι από σας ζείτε ακόμα στο 1983 που δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα».

Μοιραστείτε το: