25/04/2024
ΤΕΧΝΕΣ | Σάββατο 19 Ιουνίου 2021 - 20:12

Αντίγραφο της Μόνα Λίζα πωλήθηκε από τον Οίκο Christie’s για 2,9 εκατ. ευρώ

O ιδιοκτήτης του για πολλά χρόνια ισχυριζόταν ότι το εξαιρετικής ποιότητας αντίγραφο που κατείχε ήταν το αυθεντικό και πως ο πίνακας στο Λούβρο είναι το αντίγραφο

Ένα διάσημο αντίγραφο του 17ου αιώνα, ο πίνακας «The Hekking Mona Lisa», πωλήθηκε έναντι 2,9 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των δαπανών) σε διαδικτυακή δημοπρασία πώλησης του Οίκου Christie’s.

Ο ιδιοκτήτης του πίνακα, ο Ρέιμοντ Χέκινγκ, είχε προβάλλει τον πίνακα ως αυθεντικό τη δεκαετία του 1960.

Ένδειξη της γοητείας που συνεχίζει να ασκεί η Τζοκόντα που εκτίθεται στο Λούβρο, το αντίγραφό της του 17ου αιώνα, που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ως «αντίγραφο εξαιρετικής ποιότητας» διεκδικήθηκε από 14 συλλέκτες και ξεπέρασε κατά πολύ την αρχική τιμή εκκίνησης.

Ο Οίκος Christie’s ανακοίνωσε τη δημοπρασία την περασμένη εβδομάδα και εκτιμούσε ότι η τιμή θα κυμαινόταν γύρω στα 200.000-300.000 ευρώ.

Ο πίνακας αυτός έφτασε να γίνει πρώτο θέμα σε εφημερίδες και ραδιόφωνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ αφότου τον αγόρασε ο Ρέιμοντ Χέκινγκ από έναν παλαιοπώλη στη Νίκαια της Γαλλίας, τη δεκαετία του 1960. Ο συλλέκτης υπερασπίστηκε με πάθος την αυθεντικότητα του έργου, αμφισβητώντας τους ιστορικούς τέχνης. Μάλιστα, θεωρούσε ότι ο πίνακας που εκτίθεται στο Λούβρο είναι το αντίγραφο και απαιτούσε από το μουσείο να αποδείξει ότι ο Ντα Βίντσι ήταν πράγματι ο ζωγράφος που τον φιλοτέχνησε.

Ο Χέκινγκ πίστευε ακράδαντα ότι είχε στην κατοχή του το αυθεντικό έργο. Θεωρούσε ότι ο πίνακας που είχε επιστραφεί στο Λούβρο το 1914, τρία χρόνια μετά την κλοπή του από τον Ιταλό Βιντσέντζο Περούτζια, ήταν πλαστός.

Μετά τον θάνατο του Ρέιμοντ Χέκινγκ το 1977, ο πίνακας παρέμεινε στην κατοχή της οικογένειάς του. Η Μόνα Λίζα αυτή εντάχθηκε στη συλλογή του βασιλιά Φραγκίσκου Α’ της Γαλλίας λίγο μετά το 1517. Από τις αρχές του 17ου αιώνα φιλοτεχνήθηκαν πολλά αντίγραφα του έργου, μεταξύ των οποίων και εκείνο που είχε αγοράσει ο Χέκινγκ.

Μοιραστείτε το: