23/04/2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021 - 13:10

Η τροπολογία «ανοίγει την πόρτα» για γενίκευση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

Η «νομοτεχνική βελτίωση» Κοντοζαμάνη δίνει τη δυνατότητα επέκτασης της υποχρέωσης εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους εργαζομένων * Τι παρέβλεψε σκόπιμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αναφορά του στο Σύνταγμα

Με ευρύτερη πλειοψηφία από Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ. εγκρίθηκε το βράδυ της Πέμπτης (22/7) η τροπολογία του υπουργείου Υγείας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ, καθώς και στις δομές υγείας, ωστόσο με την αιφνίδια «νομοτεχνική βελτίωση» Κοντοζαμάνη δίνεται η δυνατότητα επέκτασης της υποχρέωσης εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους εργαζομένων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας παρουσιάζοντας τις νομοτεχνικές αλλαγές είπε ότι έχει «την εξουσιοδότηση όχι μόνο για εξειδίκευση αλλά και επέκταση των κατηγοριών, στις οποίες δύνανται να επιβληθεί υποχρεωτικότητα λαμβανομένων υπόψη των δεδομένων υγείας και σοβαρότητας νόσου».

Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι εργαζόμενοι δύνανται να ενταχθούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό με κίνδυνο να βρεθούν ακόμα και εκτός της εργασίας τους αν αρνηθούν.

Γιατί, τι διαφορετικό μπορεί να σημαίνει το ότι αν αρνηθεί κάποιος να εμβολιαστεί παίρνει άδεια άνευ αποδοχών και άνευ ασφαλιστικής κάλυψης μέχρι να… αλλάξει γνώμη, διαφορετικά όπως είπε σε ανύποπτο χρόνο ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, «ο εργαζόμενος ή επιστρέφει εμβολιασμένος ή αποφασίζει να αλλάξει δουλειά» (οικειοθελώς πάντα), γιατί και ο εργοδότης (μένει να αποσαφηνιστεί αν είναι το κράτος ή ο επιχειρηματίας ή και οι δύο…) δεν θα βρει εύκολα άνθρωπο να δουλέψει «αν δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας της αντικαταστάσεως».

Το «καμπανάκι» ίσως χτυπάει αρχικά για τους εκπαιδευτικούς, με βάση και την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε εκδήλωση για την ψυχική υγεία. Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «η καλύτερη πολιτική είναι τα παιδιά μας να επιστρέψουν στα σχολεία όσο πιο γρήγορα γίνεται» και για τον λόγο αυτό, όπως είπε, ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών είναι σημαντικός.

Την στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση κατά της ελεύθερης συνείδησης των πολιτών την επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος κατά την συνάντησή του την Παρασκευή (23/7) το πρωί, με την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικαλέσθηκε το άρθρο 25 του Συντάγματος: «Το Kράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης».

Βεβαίως, ηθελημένα παραβλέπει πως σύμφωνα με κάποιο άλλο άρθρο του Συντάγματος, το άρθρο 120 «H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία».

Όπως επίσης παραβλέπει πως ο κάθε πολίτης είναι πλήρως ελεύθερος να αποφασίσει για οποιαδήποτε ιατρική πράξη αφορά τον ίδιο. Και με τον εμβολιασμό, επιλέγει απλώς αν θα προστατεύει τον εαυτό του ή όχι (που κι αυτό δεν είναι βέβαιο, καθώς νοσούν και οι εμβολιασμένοι), οπότε επί της ουσίας αναιρείται το επιχείρημα περί κοινωνικής ή εθνικής αλληλεγγύης για τη συγκεκριμένη περίπτωση που το επικαλείται ο πρωθυπουργός.

Μοιραστείτε το: