26/09/2021
ΕΙΔΗΣΕΙΣ | Σάββατο 24 Ιουλίου 2021 - 10:22

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι Κρήτης

Προκάλεσε ζημιές σε παλαιά κτίρια

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου (24/7) στην Κρήτη. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 21 χιλιόμετρα νοτιανατολικά του Ηρακλείου και 11 χιλιόμετρα  νοτιανατολικά των Άνω Αχαρνών.

Σημειώνεται ότι τα δεδομένα για το σεισμό που προέρχονται από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο είναι λύσεις προερχόμενες από το αυτόματο υπολογιστικό σύστημα, χωρίς τη συμμετοχή σεισμολόγου. Ενημερώνονται συνεχώς με την άφιξη νέων δεδομένων.

«Είχαμε έναν σεισμό της τάξης των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ λίγο μετά τις 5 τα ξημερώματα στην περιοχή που ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί. Ο σεισμός ήταν αισθητός στην περιοχή αλλά μέσα στα πλαίσια που έχουμε προκαθορίσει. Η σεισμική δραστηριότητα όπως λέμε συχνά είναι έντονη στην περιοχή. Ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχει κάποια ανησυχία για μεγαλύτερο σεισμό. Χρειάζεται βέβαια προσοχή. Εμείς συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την δραστηριότητα στην περιοχή», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας.

Παράλληλα ο Ευθύμης Λέκκας τόνισε πως οι συγκεκριμένοι σεισμοί που παρατηρούνται στην περιοχή μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε κτίρια γι’ αυτό οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

«Οι συγκεκριμένοι σεισμοί μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σε κτίρια που βρίσκονται σε οριακή κατάσταση ως προς την ισορροπία. Γι’ αυτό και η αρχική σύσταση ήταν να μην χρησιμοποιούνται οι κάτοικοι παλιά κτίρια και να μην διέρχονται μπροστά από παλαιά κτίρια τα οποία είναι επικίνδυνα και ετοιμόρροπα. Καλό είναι να τα αποφεύγουμε. Επειδή μπορεί με έναν σεισμό 5 Ρίχτερ, που είναι μέσα στο πλαίσιο των σεισμών που  μπορεί να δώσει η περιοχή, να έχουμε κάποια πτώση. Χρειάζεται προσοχή γενικώς», υπογράμμισε σχετικά ο Λέκκας.

 

 

Μοιραστείτε το: