24/04/2024
ΜΟΥΣΙΚΗ | Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021 - 15:35

Στην αγκαλιά της κρητικής γης ο «Αθάνατος» Μίκης Θεοδωράκης (videos+pics)

Mε στίχους από τα τραγούδια του και με ριζίτικα αποχαιρέτησαν τον σπουδαίο καλλιτέχνη στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων

Στην τελευταία του κατοικία στον Γαλατά Χανίων αναπαύεται από το απόγευμα της Πέμπτης 9 Σεπτεμβρίου ο σπουδαίος μουσουργός Μίκης Θεοδωράκης με όλες τις τιμές που έπρεπαν στην αξία και το μεγαλείο του.

Ο επίλογος μιας «γεμάτης», σπουδαίας ζωής, ενός καλλιτέχνη παγκόσμιου βεληνεκούς γράφτηκε στα Χανιά με τον τρόπο που ο ίδιος επιθυμούσε. Ήταν όμως ο επίλογος μόνο της επίγειας ζωής του, γιατί η λέξη «Αθάνατος» που φώναξε ο κόσμος στο «τελευταίο αντίο» δεν είναι η απλή ευχή που συνηθίζεται στο ξόδι των σημαντικών ανθρώπων. Στην περίπτωσή του ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Δεν γίνεται να πεθάνει ο Μίκης, θα ζει μέσα από τα τραγούδια και την εμβληματική προσωπικότητά του, τα μεγάλα πάθη του και την ανάγκη του να ενώσει μέχρι το τέλος.

Η συγκίνηση περίσσευε στην Κρήτη από την πρώτη στιγμή που έφτασε στο λιμάνι το αυτοκίνητο με τη σορό του, μέχρι την στιγμή που στο κοιμητήριο του Γαλατά νεαρά κορίτσια και αγόρια τραγουδούσαν στίχους από το «Άξιον Εστί», την «Όμορφη Πόλη», το «Περιγιάλι το Κρυφό» και βρακοφόροι Κρητικοί τραγουδούσαν ριζίτικα τραγούδια.
   

Προηγουμένως, σε κλίμα έντονης συγκίνησης, τραγουδώντας το ριζίτικο τραγούδι «τον ανδρειωμένο μην τον κλαις», καθώς και αξέχαστες μελωδίες, φωνάζοντας « αθάνατος» και με παρατεταμένα χειροκροτήματα οι πολίτες και συγχωριανοί του Μίκη Θεοδωράκη αποχαιρέτησαν την σορό του κατά την έξοδο από τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, όπου και τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία.

Στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, βρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, δήμαρχοι εκπρόσωποι των αρχών, η Ντόρα Μπακογιάννη, η Αλέκα Παπαρήγα, η Σοφία Σακοράφα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Παύλος Πολάκης. Αλλά και καλλιτέχνες, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, ο Δημήτρης Μπάσης, η Μελίνα Ασλανίδου, η Γλυκερία, η Πέγκυ Ζήνα και πολλοί άλλοι.

Πάνω στο φέρετρο είχαν τοποθετηθεί βραβεία και παράσημα που του είχαν απονεμηθεί κατά τη διάρκεια του βίου του.

Επικήδειους λόγους εκφώνησαν εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη και ο δήμαρχος Χανίων.

«Ο Μίκης Θεοδωράκης καθόρισε τις ζωές μας, μας ενέπνευσε, αφουγκράστηκε τη Ρωμιοσύνη», είπε μεταξύ άλλων στον επικήδειο λόγο του ο δήμαρχος Χανίων, προσθέτοντας ότι έδωσε ανάσα ελευθερίας σε όλους τους ανθρώπους.

«Έζησε εκατό ζωές σε μία» ανέφερε, μιλώντας για σειρά πρωτοβουλιών για την ανάδειξη του έργου του Μίκη Θεοδωράκη.

Νωρίτερα, ο Μητροπολίτης Κρήτης αναφέρθηκε τόσο στο μουσικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη όσο και στην πολιτική του δράση.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή του μουσικού αποχαιρετισμού του Μίκη από την κόρη του Μαργαρίτα, που απέδωσε την σύνθεση «Παλικάρι» του μεγάλου Έλληνα μουσουργού.

«Θα είσαι πάντα ζωντανός στις καρδιές όλων των ανθρώπων, μα περισσότερο στη δική μου την καρδιά», είπε μετά το τραγούδι που έγινε μοιρολόι.

Έξω από την εκκλησία, πλήθος κόσμου χαιρετούσε τη σορό του Μίκη, ενώ Κρητικοί τραγούδησαν το ριζίτικο «Τον αντρειωμένο μην τον κλαις»:

Η πορεία προς το κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων έγινε πεζή και τον συνόδευσε πλήθος κόσμου. Μεταξύ αυτών φίλοι και συνεργάτες, παιδιά με κλαδιά ελιάς, κόσμος με τη μουσική του Μίκη στα χείλη και κρατώντας λουλούδια, κάτοικοι της περιοχής που βγήκαν στα μπαλκόνια. Η τελετή της ταφής έγινε σε στενό κύκλο, μεταξύ των συγγενών του. Οι καμπάνες χτυπούσαν πένθιμα και ο κόσμος φώναζε «Αθάνατος», περιμένοντας έξω από την πόρτα του κοιμητηρίου.

Η ταφή του εκεί ήταν μια δική του επιθυμία, που είχε εκφράσει στην οικογένειά του αλλά και σε στενούς του συνεργάτες και φίλους, μέσω επιστολών, θέλοντας να κάμψει τις όποιες αντιρρήσεις. Ο Μίκης είχε επιλέξει όχι μόνον τον τόπο αναπαύσεως, αλλά και το σχέδιο του τάφου του.

Η επιλογή του Γαλατά δεν είναι τυχαία: ο Γαλατάς είναι το χωριό που γεννήθηκε ο πατέρας του, ο τόπος που ο μεγάλος μουσικός συνέθεσε τον Επιτάφιο και που αναζήτησε καταφύγιο δύσκολες στιγμές, ενώ εκεί βρίσκεται η πατρική του οικογένεια.


  

Μοιραστείτε το: