02/12/2021
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021 - 16:58

Μητσοτάκης: «Απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε τις αυξήσεις στην ενέργεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο»

Να προχωρήσει σε κοινές λύσεις, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής

Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αύξησης των τιμών στην ενέργεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε διαρθρωτικό επίπεδο τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την προσέλευσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες το μεσημέρι της Πέμπτης (21/10).

«Όπως γνωρίζετε, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη πάρει σημαντικά μέτρα έτσι ώστε να περιορίσει στο ελάχιστο τις αυξήσεις στις τιμές και του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου για τα ελληνικά νοικοκυριά. Και θα εξακολουθούμε να παρεμβαίνουμε στην αγορά ενέργειας έτσι ώστε να στηρίζουμε το ελληνικό νοικοκυριό, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για όσο καιρό διαρκεί αυτή η ενεργειακή κρίση», υπογράμμισε ενώ κάλεσε την Ε.Ε. να προχωρήσει σε κοινές λύσεις. Μάλιστα, προχώρησε σε συγκεκριμένες προτάσεις.

«Ενδεικτικά, αναφέρω τη δυνατότητα αγοράς φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη δυνατότητα να μπορούμε να αυξήσουμε την αποθήκευση φυσικού αερίου έτσι ώστε να έχουμε λιγότερες βραχυπρόθεσμες στρεβλώσεις στην αγορά όταν χρειαζόμαστε περισσότερο φυσικό αέριο», σημείωσε. Προανήγγειλε, δε, ότι στα πλαίσια της συζήτησης θα ενημερώσει τους ομολόγους του και για τις πολύ σημαντικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δυνάμει εναλλακτική πηγή ενέργειας της ΕΕ η Ανατολική Μεσόγειος

«Η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να διαμορφωθεί ως μια εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είτε μιλάμε για φυσικό αέριο -το οποίο θα μπορεί να μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα και από εκεί προς το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου- είτε μιλάμε για ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα μπορεί να παράγεται, πάλι στη Βόρεια Αφρική σε πολύ συμφέρουσες, σε ιδανικές θα έλεγα, συνθήκες και να μεταφέρεται μέσω ενός καλωδίου, πάλι, από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Μοιραστείτε το: