02/12/2021
ΥΓΕΙΑ | Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021 - 14:54

Γάκης: «Θα χρειαζόμαστε εμβόλιο κάθε τρεις μήνες αν δεν αλλάξει η σύνθεσή του» (video)

«Δεν καλύπτει τη μετάλλαξη Δέλτα και αυτό το πράγμα δεν θα έχει τέλος» * «Ανεπίτρεπτο να κλείνουν τα χειρουργεία» * «Το μυστικό είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», είπε ο γνωστός χειρουργός

 Τη ζοφερή πρόβλεψη ότι θα χρειαζόμαστε εμβόλιο σχεδόν κάθε τρεις μήνες αν τα εμβόλια που χορηγούνται στους πολίτες δεν επικαιροποιηθούν, ώστε να καλύπτουν τη μετάλλαξη Δέλτα, ή το υποστέλεχός της, έκανε ο πρώην διευθυντής του ΑΧΕΠΑ, χειρουργός Δημήτρης Γάκης μιλώντας το βράδυ της Τρίτης (23/11) στο «Ανατρεπτικό Δελτίο».

Ο γιατρός είπε ακόμα πως με αυτή τη σύνθεση δεν θα μπορέσει ούτε να αναπτυχθεί τείχος ανοσίας.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο περιβόητο έγγραφο της Μίνας Γκάγκα για μείωση των χειρουργείων κατά 80% είπε πως είναι μια εντελώς λανθασμένη απόφαση, από έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζει από διοίκηση νοσοκομείων και πως αν συμβεί τότε τα νοσοκομεία «θα φρακάρουν».

Επανέλαβε για μια ακόμα φορά πως η λύση για την αποσυμφόρηση είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που αν υπήρχε, θα «φιλτράριζε» τα περιστατικά που δεν χρειάζονται νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να μην τρέχουν όλοι οι ασθενείς στα νοσοκομεία και να παίρνουν προτεραιότητα εις βάρος αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη.

«Εάν δεν αλλάξει σύνθεση το εμβόλιο, ώστε να ανακτήσει την αποτελεσματικότητα που είχε έναντι του αρχικού στελέχους, ναι θα χρειάζονται κάθε τρεις μήνες, ενδεχομένως και λιγότερο, γιατί δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί ο ιός, γιατί όπως ξέρετε ο ιός κάθε τόσο μεταλλάσσεται γι’ αυτό και δεν μπορούμε να έχουμε τείχος ανοσίας. Αν όμως επικαιροποιηθεί το εμβόλιο έναντι της μετάλλαξης Δέλτα ή της υπομεταλλάξεως που πιθανόν μας έχει βάλει φωτιά, τώρα, σαφώς και θα χρειαστεί να γίνεται πολύ πιο αραιά ο εμβολιασμός. Εν πάση περιπτώσει ή θα νοσήσουμε όλοι, ή έχουμε κάποια υπολειπόμενη ανοσία, διασταυρούμενη ανοσία από άλλους ιούς, δεν βλέπω πολύ μέλλον μόνο με τη χρήση των εμβολίων. Μόνο για τους ηλικιωμένους θα συνεχιστεί η πολλή χρήση. Οι υπόλοιποι θα αναπτύξουμε ατομική ανοσία και το στέλεχος αυτό θα μετατραπεί σε ένα από τα υπόλοιπα τέσσερα στελέχη που κάνουν το κοινό κρυολόγημα. Θα είναι το πέμπτο στέλεχος του κρυολογήματος, είπε ο Δημήτρης Γάκης.

«Λάθος η μείωση των χειρουργείων, θα φρακάρουν τα νοσοκομεία»

Για το έγγραφο Γκάγκα για μείωση των χειρουργείων κατά 80% είπε:

«Οι άνθρωποι δεν ξέρουν τον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων και δεν ξέρουν να αξιολογούν τις προτεραιότητες που πρέπει να έχει μια διοίκηση. Το νοσοκομείο είναι μια πυραμίδα. Από κάτω μπαίνουν οι ασθενείς, είναι τα παθολογικά, τα παιδιατρικά, οι άνθρωποι που εισάγονται στην πλειονότητα των περιπτώσεων και η έξοδος του νοσοκομείου είναι οι χειρουργικές ειδικότητες, η κορυφή της πυραμίδας. Αν κλείσεις αυτή την έξοδο, τα νοσοκομεία θα φρακάρουν. Εάν δεν γίνονται χειρουργεία και αν μειώσεις τα χειρουργεία στο 80% οι ασθενείς στα παθολογικά τμήματα θα συνεχίζουν να αθροίζονται και να γεμίζουν τα κρεβάτια, να γεμίζουν τα ράντζα σε μια περίοδο που έχεις ανάγκη και το τελευταίο κρεβάτι. Επομένως είναι εντελώς λανθασμένη αυτή η τακτική. Θα έπρεπε να επισπευσθούν τα χειρουργεία αν είναι δυνατόν, επομένως να αδειάζουν τα κρεβάτια και να μπορείς να απελευθερώνεις τμήματα για να χρησιμοποιηθούν για τους ασθενείς με Covid. Δεύτερον, η θνητότητα, η υπερβάλλουσα θνησιμότητα θα αυξηθεί. Γιατί όταν στέλνω πίσω το νεόπλασμα πχ του ήπατος για να έρθει μετά την ύφεση του κορωνοϊού για να τον χειρουργήσουμε, το πιο πιθανό είναι ότι θα τον βρω ανεγχείρητο, με μεταστάσεις, σε κατάσταση τέτοια που θα είναι μη εγχειρήσιμος. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αυτά τα πράγματα είναι ερασιτεχνικά. Δεν κλείνεις τις χειρουργικές κλινικές, δεν σταματάς τα χειρουργεία, ποτέ σε ένα νοσοκομείο.

Τα ψυχρά περιστατικά, μπορείς να τα περιορίσεις, που κι εκεί δεν ξέρεις αν δημιουργηθεί πρόβλημα.

Η Μίνα Γκάγκα είναι πνευμονολόγος δεν έχει ασχοληθεί με διοίκηση νοσοκομείου, δεν ξέρει τον τρόπο λειτουργίας ενός νοσοκομείου, δεν ξέρει πώς πρέπει να αυξηθεί η παραγωγικότητα ενός νοσοκομείου και η κινητικότητά του. Εδώ χρειαζόμαστε να αυξήσουμε την κινητικότητα, τη διεκπεραίωση. Και παράλληλα αν χρειαστούμε κλίνες Covid χωρίς βαριά περιστατικά, νοικιάζουμε ξενοδοχεία. Με έναν γιατρό που θα πηγαίνει, θα θερμομετρεί και θα οξυμετρεί, μπορείς να κρατήσεις αρρώστους στα ξενοδοχεία που δεν θα λειτουργούσαν διαφορετικά ή θα υπολειτουργούσαν. Υπάρχουν εύκολες λύσεις.

Σε ερώτηση για το αν το έγγραφο της Μίνας Γκάγκα ουσιαστικά λέει στους γιατρούς «μην κάνετε χειρουργεία» και τι θα συμβεί σε ένα έκτακτο περιστατικό ο Δημήτρης Γάκης είπε:

«Να κάνουμε τον σταυρό μας. Όταν αποδυναμώνουμε τους μηχανισμούς που έχουν ως σκοπό τη σωτηρία ανθρώπων που θα πέσουν θύματα μιας μαζικής καταστροφής, τότε πραγματικά είμαστε άφρονες. Δεν κλείνουμε τα χειρουργικά τμήματα. Τελεία».

«Το μυστικό είναι στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας»

Σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι στην Πορτογαλία έκαναν προσλήψεις 29.000 γιατρών και νοσηλευτών, 4,9 δισ. ευρώ, για την υγεία και έχουν σχεδόν μηδενικούς θανάτους, ο γιατρός είπε πως το μυστικό είναι η ενδυνάμωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τόνισε πως αν υπήρχαν περισσότεροι γιατροί θα δεν θα είχαμε τόσο μεγάλο αριθμό νεκρών.

«Εκεί είναι το μυστικό και όχι στα εμβόλια. Το μυστικό είναι η ενδυνάμωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Γιατί όταν φτάνουν π.χ. στο Παπαγεωργίου έχει 700 ασθενείς και είναι γνωστό ότι τη νύχτα γίνονται οι μεγάλες προσελεύσεις, γιατί τότε τρομοκρατείται ο άνθρωπος και τρέχει στο νοσοκομείο και όταν δεν υπάρχει φιλτράρισμα από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για το πονεμένο δάχτυλο, τον πονεμένο ώμο, το συνάχι, το φτέρνισμα και τις ήπιες καταστάσεις που δεν χρειάζονται νοσοκομείο και σου έρχονται όλοι αυτοί και παίρνουν αριθμό προτεραιότητας, τότε θα χάσεις και το έμφραγμα, θα χάσεις και την περιτονίτιδα, θα χάσεις και το βαρύ περιστατικό και δεν θα μπορέσεις να αντιμετωπίσεις τα περιστατικά αυτά. Είναι άκρως απαραίτητη η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ο μεγάλος αριθμός των νεκρών θα είχε μειωθεί αν υπήρχαν γιατροί. Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Εντατικολόγοι με τους οποίους μίλησα είναι όπως μου είπαν ότι οι άρρωστοι φτάνουν πολύ αργά σ’ αυτούς. Φτάνουν τρομοκρατημένοι, αρνούνται τις διασωληνώσεις, μια παραφιλολογία που δεν έχει καμία βασιμότητα και λογική, γιατί δεν υπάρχει κανένας εντατικολόγος που θα διασωληνώσει άνθρωπο χωρίς να υπάρχει λόγος και έτσι τα περιθώρια βοήθειας και σωτηρίας πολλών ασθενών χάνονται λόγω βραδύτητας προσέλευσης. Αν υπήρχε οικογενειακός γιατρός, τότε αυτοί οι άνθρωποι θα είχαν οδηγηθεί στο νοσοκομείο, θα είχαν φιλτραριστεί αυτοί που δεν χρειάζεται να πάνε στο νοσοκομείο και τότε γι’ αυτούς τους πραγματικά ασθενείς θα ήταν καλύτερα τα αποτελέσματα.

«Ανεπίτρεπτο να πολιτικολογεί ο Μητροπολίτης Δωδώνης»

Για τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης που ζήτησε υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλους όσοι έρχονται σε επαφή με το κοινό ο Δημήτρης Γάκης είπε:

«Είναι αδιανόητο να ακούγονται από στόμα κληρικού. Επειδή τον γνωρίζω επειδή παραιτήθηκε για να μην καθαιρεθεί, λόγω νομικών επιπλοκών που είχε στη Ζάκυνθο, τον έφεραν σε μια αδρανή Μητρόπολη, τη Μητρόπολη Δωδώνης που είναι η περιοχή καταγωγής μου. Αυτός ο άνθρωπος συνεχίζει να βγαίνει και να πολιτικολογεί και να θέλει να κρεμάσει ανθρώπους. Είναι αυτός παπάς; Είναι άνθρωπος της Εκκλησίας; Είναι αυτός Χριστιανός; Υπάρχουν ιερωμένοι που τιμούν την αποστολή τους και τη θέση τους, τους οποίους τιμώ και υπολήπτομαι.

«Έπρεπε να γίνει γονιδιωματική ανάλυση του ιού»

Σε ερώτηση για το πώς έγινε να αναζωπυρωθεί η πανδημία ο γιατρός είπε πως είναι περίεργο που ξέσπασε σε όλη την Ευρώπη ταυτόχρονα και πιθανολόγησε πως μια αιτία μπορεί να είναι το γεγονός ότι δεν έγινε γονιδιωματική ανάλυση για το πώς ξέφυγε ο ιός από τις προβλέψεις και όταν αυτή έγινε, αυτό συνέβη με μεγάλη καθυστέρηση.

«Πρώτον, δεν μπορώ να καταλάβω πώς έγινε η έκρηξη του ιού σε όλη την Ευρώπη ταυτόχρονα. Είναι μεγάλο ερωτηματικό. Δεν ξεκινάει η αναζωπύρωση μιας επιδημίας ταυτόχρονα. Πάντα πρέπει να υπάρχει διαφορά φάσεως λόγω καιρικών συνθηκών, λόγω ιδιαιτεροτήτων κ.λπ. Δεύτερον. Πώς δεν βρέθηκε κανένας να κάνει μια γονιδιωματική ανάλυση για να βρει τι στο καλό είναι αυτός ο ιός που ξέφυγε από τις προβλέψεις, από την ομαλή εξέλιξη. Θυμάστε τι έγινε πέρυσι στη βόρεια Ελλάδα; Όταν ήρθαν οι εργάτες γης από τις φτωχές χώρες. Πέρυσι μας έφεραν την μετάλλαξη Αλφα, τη βρετανική μετάλλαξη που αποδόθηκε στην γιορτή του Αγίου Δημητρίου, παρόλο που φώναζα ότι είχε εμφανιστεί πολύ νωρίτερα. Πότε έγινε γονιδιωματική ανάλυση; Μόνο όταν το πρόβλημα κατέβηκε στην Αθήνα, οπότε έγινε ανάλυση και βρήκαν ότι μας έχει πλημμυρίσει η μετάλλαξη Άλφα (βρετανική). Μέχρι τώρα είχαμε μια ομαλή μετάλλαξη με τη μετάλλαξη Δέλτα. Γιατί δεν κάνουμε μια γονιδιωματική ανάλυση, όταν ήδη έχει ανακοινωθεί καινούργιο στέλεχος, υποστέλεχος της Δέλτα, το οποίο στη Βρετανία έχει ανακοινωθεί ότι μπορεί να φτάνει μέχρι και το 20% των περιπτώσεων. Τι περιμένουν;».

Όταν ρωτήθηκε για το ποιος πολιτικός εκφράζει σωστές απόψεις για την πανδημία ο Δημήτρης Γάκης εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι το Κομουνιστικό κόμμα δεν όρθωσε το ανάστημά του και είπε πως μόνο ο Κυριάκος Βελόπουλος είχε σωστές απόψεις.

«Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ. είναι… τρία σε ένα»

«Μία φωνή ακούγεται μόνο, ο Κυριάκος Βελόπουλος και τον χάρηκα που τον άκουσα στη Βουλή. Δυστυχώς, ούτε το Κομουνιστικό κόμμα δεν ορθώνει το ανάστημά του. Δεν μπορώ να καταλάβω, περιμένει να πέσουν σαν ώριμο φρούτο οι άλλοι, περιμένει οφέλη από την αγανάκτηση των πολιτών; Δεν αναγνωρίζω ούτε το Κομουνιστικό κόμμα. Για τα τρία μεγάλα κόμματα δεν το συζητάω. Είναι και τα τρία σα να είναι ένα».

Μοιραστείτε το: