25/05/2022
ΜΟΥΣΙΚΗ | Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022 - 20:52

Πέθανε ο τραγουδιστής Σάκης Παπανικολάου (video)

Είναι η φωνή που συνόδευσε τον Παναθηναϊκό στο Γουέμπλεϊ * Είχε συνεργαστεί με σημαντικούς δημιουργούς και είχε συμμετάσχει σε δεκάδες ελληνικά και ξένα μουσικά φεστιβάλ

Ο Σάκης Παπανικολάου, μία ξεχωριστή φωνή του λαϊκού πενταγράμμου που ταυτίστηκε με τη συμμετοχή του Παναθηναϊκού στον τελικό του Γουέμπλεϊ το 1971, έφυγε την Τετάρτη (5/1) από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών.

Οι παλαιότεροι και οι φανατικοί φίλοι του «Τριφυλλιού» έχουν βαθιά χαραγμένο στη μνήμη τους το τραγούδι του «Στους Αμπελοκήπους» («Πάνω από όλα έχω τον Παναθηναϊκό») που συνόδευε την ποδοσφαιρική ομάδα σε ιστορικές στιγμές της διαδρομής της.

Παράλληλα, η παρουσία του ήταν διαρκής επί σειρά ετών τόσο στα γνωστότερα νυχτερινά κέντρα της εποχής όσο και σε δεκάδες μεγάλα μουσικά φεστιβάλ τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού αποσπώντας μάλιστα σημαντικές διακρίσεις. Ανάμεσά τους το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης όπου κατέκτησε, το 1969 την τρίτη θέση με το τραγούδι του «Θα πάρω τ’ άλλο τραίνο» αλλά και το παγκόσμιο φεστιβάλ του Χρυσού Ορφέως της Βουλγαρία στο οποίο αναδείχτηκε νικητής όχι μία αλλά τρεις φορές.

Κατά την διάρκεια της μουσικής διαδρομής του συνεργάστηκε με κάποιους από τους γνωστότερους συνθέτες του ελληνικού πενταγράμμου όπως ο Γιώργος Μουζάκης, ο Μανώλης Χιώτης, ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιώργος Κατσαρός, ο Κώστας Γιαννίδης, ο Γιώργος Θεοδοσιάδης, ο Ζακ Ιακωβίδης, ο Τάκης Αθηναίος, ο Γιώργος Μητσάκης, ο Κώστας Χατζής, ο Χάρης Ανδρεάδης και αρκετοί ακόμα.

Είχε συνεργαστεί με σημαντικούς δημιουργούς και είχε συμμετάσχει με επιτυχία σε δεκάδες ελληνικά και ξένα μουσικά φεστιβάλ

Είχε επίσης πολλές συμμετοχές στον ελληνικό κινηματογράφο

Η γοητευτική σκηνική του παρουσία και η φωνή, εξάλλου, συνδέθηκαν και με τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο μέσα από την συμμετοχή τους, ως τραγουδιστής αλλά και ηθοποιός, σε αρκετές ταινίες μεταξύ των οποίων και «Οι Θαλασσιές οι Χάντρες», «Πειραιάς ώρα 7:30», «Η Θυρωρίνα» κ.ά.

Εκείνη την εποχή, μάλιστα, ήταν εξαιρετικά δημοφιλής και κοσμούσε συχνά τα εξώφυλλα των περιοδικών.

Μοιραστείτε το: