
Ο Πατέρας Εμμανουήλ υποστηρίζει ότι η Εκκλησία έλαβε «αντίτιμο» για να πάρει θέση υπέρ του εμβολιασμού * «Το μόνο που έχει μείνει να πει πια η Εκκλησία είναι “πάρτε το τσιπάκι”», αναφέρει
Όπως αναφέρει η κάθε Μητρόπολη πήρε γύρω στο 1 εκατ. ευρώ για να κλείσει τις εκκλησίες στην πρώτη καραντίνα κατά την περίοδο του Πάσχα. «Πάντα πρέπει να υπάρχει ένα αντίτιμο στην προδοσία», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Η εκκλησία μπορεί να βοηθήσει σε πολλά, αλλά δυστυχώς δεν θέλει να βοηθήσει, ή της λένε να μην βοηθήσει».
Και προσθέτει: «Στην πρώτη καραντίνα, έκλεισαν τις εκκλησίες γιατί υπήρχε αντίτιμο. Από ό,τι γνωρίζω, κάθε Μητρόπολη πήρε γύρω στο 1 εκατομμύριο ευρώ για να κλείσει τις εκκλησίες. Πληρώθηκαν και ο κόσμος δεν έκανε Πάσχα. Πάντοτε πρέπει να υπάρχει ένα αντίτιμο στην προδοσία. Επίσης μετέφεραν στις εκκλησίες τα έσοδα από τα κοιμητηριακά τέλη. ‘Εχουν χρηματιστεί, έχει επικρατήσει η κερδοσκοπία. Έπρεπε η εκκλησία αν είχε τα κότσια, να πάρει αποφάσεις. Να μην επιτρέψει να παρθεί κανένα μέτρο μέσα στους ναούς. Και όχι να συμφωνήσει, να έχει δώσει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση να κάνει το οτιδήποτε, αυτό δείχνει υποταγή».
«Δεν εκπλήσσομαι καθόλου για όλα αυτά, διότι αν εσείς γνωρίζετε 100 πράγματα που γίνονται στην εκκλησία, εμείς που είμαστε μέσα στα σπλάχνα της εκκλησίας γνωρίζουμε χίλια πράγματα αρνητικά», ανέφερε για τα μέτρα που επιβλήθηκαν στα Θεοφάνεια.
Αναφορικά με τα μέτρα και τους ελέγχους που έχουν επιβληθεί στους πιστούς μέσα στους ναούς, υποστήριξε: «Πού έχει ξαναγίνει αυτό το πράγμα, αυτός ο αυταρχισμός; Αυτό συμβαίνει μόνο στον παπισμό. Η εκκλησία δεν εξαναγκάζει κανέναν, δεν έχει δεσποτισμό, απλά διδάσκει και αφήνει τον καθένα να ακούσει μόνος του και να πιστέψει. Αυτά δεν είναι της εκκλησίας είναι από την αίρεση του παπισμού επηρεασμένη. Αρχίζουμε και γινόμαστε δυτικόφρονες. Για ποια πίστη μιλάμε; Αφού όλοι ακολουθούν αυτά που λένε οι επιστήμονες, οι ειδικοί. Ας γίνει ένας έλεγχος στους λογαριασμούς όλων αυτών, να δούμε αν τα ποσά δικαιολογούνται από το μισθό τους. Και στους πολιτικούς και στους δικαστές και στους δημοσιογράφους».
Στην ερώτηση για το πως κρίνει τη στάση του Αρχιεπισκόπου και για το πώς βλέπει το επόμενο βήμα στην ηγεσία απάντησε ότι «δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα στο δισεκατομμύριο να υπάρξει κάτι καλύτερο και ότι όποιος ακολουθήσει, θα είναι σίγουρα χειρότερος».
«Το μόνο που έχει μείνει να πει πια η εκκλησία στον κόσμο, είναι “πάρτε το τσιπάκι” και προσκυνήστε τον Αντίχριστο», είπε.
Έκτακτη επιχορήγηση ύψους 4.500.000 ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2021 στην Εκκλησία
Η καταγγελία του ιερέα από την Κρήτη έρχεται να «δέσει» με την προ μηνών και πιο συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2021 ψήφιση ως άρθρου του Νόμου 4790/2021 έκτακτης εφάπαξ επιχορήγησης των θρησκευτικών φορέων «για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την πανδημία και για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού τους έργου», ύψους 4.500.000 ευρώ (ΦΕΚ Β’, Αρ. Φύλλου 41/91/10-9-2021 – δείτε την απόφαση στη gallery) με υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη και της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως.
Δικαιούχοι είναι θρησκευτικοί φορείς και πιο συγκεκριμένα οι:
- Η Εκκλησία της Ελλάδος, η Εκκλησία της Κρήτης, οι Ιερές Μητροπόλεις Δωδεκάνησου,
- το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (Κ.Ι.Σ.Ε.),
- τα Εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα του άρθρου 12 ή του άρθρου 13 του ν. 4301/2014 (Α΄ 223),
- τα Θρησκευτικά Νομικά Πρόσωπα του άρθρου 3 και του άρθρου 13 του ν. 4301/2014 (Α΄ 223), που διαθέτουν άδειες ευκτήριου οίκου,
- οι Διαχειριστικές Επιτροπές Μουσουλμανικής Περιουσίας (Δ.Ε.Μ.Π.) και οι Βακουφικές Επιτροπές Μουσουλμανικής Περιουσίας (Β.Ε.Μ.Π.) του ν. 3647/2008 (Α΄ 37), όσον αφορά στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, που διαθέτουν άδειες τεμενών,
- οι Οργανισμοί Διαχείρισης Κτημάτων Βακούφ Ρόδου και Κω, που διαθέτουν άδειες τεμενών και
- οι θρησκευτικές κοινότητες που διαθέτουν άδειες ευκτήριου οίκου του α.ν. 1363/1938 (Α΄305).
O χρόνος που επελέχθη σαφώς έχει τη σημασία του, καθώς ήταν η εποχή που η κυβέρνηση αναζητούσε στήριγμα σε μια εποχή που αυξήθηκε η κοινωνική δυσαρέσκεια, αλλά και η αμφισβήτηση για την αναγκαιότητα των εμβολίων.
Και βεβαίως θα πρέπει να σημειωθεί και η προσέγγιση την ίδια εποχή της εκκλησίας της Ελλάδας από τον πρωθυπουργό με αναβάθμιση των σχέσεών του με την ιεραρχία και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.
Πάρα πολλές συμπτώσεις για να είναι τυχαίες, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί και η εδώ και μερικούς μήνες (από τον Σεπτέμβριο μήπως;) σθεναρή αντίδραση της ίδιας της Εκκλησίας απέναντι στα δικά της μέλη που τάσσονται κατά του εμβολιασμού.