25/05/2022
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022 - 16:33

Νέο Ηράκλειο: Έπεσε στέγαστρο σε σχολείο, δεν βρισκόταν κανείς στον χώρο (video)

«Το κτίριο έχει στατική ανεπάρκεια, οι μελέτες μάς λένε ότι δεν είναι ασφαλές», αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων

Άλλο ένα περιστατικό που αναδεικνύει την τραγική κατάσταση στην οποία εκτός από την υγεία στην Ελλάδα, βρίσκεται και η παιδεία ανέδειξε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Open το πρωί της Τρίτης (18/1).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, την περίοδο των Χριστουγέννων και ευτυχώς γιατί αυτό σημαίνει ότι δεν βρισκόταν σε λειτουργία, κατέρρευσε στέγαστρο στο 1ο Γυμνάσιο Νέου Ηρακλείου, όταν ακόμα το σχολείο ήταν κλειστό για τις γιορτές.

Όπως φαίνεται, το μόνο που ενδιαφέρει την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως είναι να γίνονται σελφ τεστς και να είναι τα σχολεία ανοιχτά, αλλά όχι και το αν με το να πηγαίνουν σε κτίρια ερείπια κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα.

Το στέγαστρο έπεσε σε σημείο που ήταν η είσοδος των καθηγητών σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων, Γιάννη Μανώλα.

Όπως είπε ο Γιάννης Μανώλας, όλα προκλήθηκαν από τον σεισμό του 2019, όταν τα τρία συγκροτήματα στο σχολείο που φιλοξενεί 450 παιδιά και είναι το μεγαλύτερο στην περιοχή, υπέστησαν ζημιές. Ανησυχίες προκαλεί η στατική ανεπάρκεια που έχει εντοπιστεί.

Όπως επισημαίνει το ένα συγκρότημα αποκαταστάθηκε χωρίς καν να έχει γίνει έλεγχος στατικής επάρκειας, ενώ στα άλλα δύο οι επισκευές ξεκίνησαν πριν από έναν μήνα και μέσα στα Χριστούγεννα έπεσε το στέγαστρο.

Σύμφωνα με τον ίδιο ευθύνες φέρει και η δημοτική Αρχή που θα έπρεπε να κινητοποιηθεί για το θέμα, καθώς παιδιά ίσως κινδυνεύουν. Ανάμεσα σε όλα, αναφέρεται πως μετά το συμβάν καταστράφηκε και το σπίτι του φύλακα που βρισκόταν εντός του κτιρίου. «Οι μελέτες μάς λένε ότι το κτίριο δεν είναι ασφαλές» είπε.

Ο Γιάννης Μανώλας είπε χαρακτηριστικά πως τα παιδιά είναι σαν να πηγαίνουν σχολείο στο βομβαρδισμένο Σαράγεβο, δείχνοντας έτσι τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν σε ένα ακατάλληλο κτίριο, όπου ενώ έχει πέσει ένας τσιμεντένιος όγκος (στέγαστρο) και ενώ υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγρασίας -σε σημείο να στάζει νερό σε θρανία των μαθητών- το σχολείο λειτουργεί κανονικά (!) και 450 μαθητές μαζί με τους καθηγητές τους, ρισκάρουν τη σωματική τους ακεραιότητα βρισκόμενοι μέσα σε ένα ερείπιο.

Πρόκειται για μια ακόμα περίπτωση εγκληματικής αμέλειας, όπου παιδιά αφήνονται να μαθαίνουν γράμματα σε κτίρια που μπορούν ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσουν (ακόμα και από έναν μικρό σεισμό). Και παράλληλα έχουμε τις δημοτικές αρχές, άλλα και το υπουργείο Παιδείας να παραμένουν απαθείς θεατές αυτής της κατάντιας.

 

 

Μοιραστείτε το: