25/05/2022
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022 - 14:19

Novartis: Στο αρχείο η δικογραφία για Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο

«Αναξιόπιστοι οι μάρτυρες χωρίς πρόσωπο», λέει ο δικηγόρος του υπουργού Ανάπτυξης * Υπό διερεύνηση παραμένει ο Ανδρέας Λοβέρδος

Στο αρχείο μπαίνουν οι δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί αναφορικά με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και τον πρώην Επίτροπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δημήτρη Αβραμόπουλο, ως προς την εμπλοκή τους στην υπόθεση Novartis, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου.

Η Οικονομική Εισαγγελία έκρινε πως δεν συντρέχουν οι απαραίτητες ενδείξεις για περαιτέρω διερεύνηση των υποθέσεων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, για την προκαταρκτική εξέταση που αφορούν στον Δημήτρη Αβραμόπουλο ομόφωνα και οι τρεις επίκουροι εισαγγελείς που χειρίστηκαν την έρευνα, τάχθηκαν υπέρ της αρχειοθέτησης, άποψη που υποστήριξαν ακόμη δύο εισαγγελείς (ο εποπτεύων της έρευνας και ο επικεφαλής της εισαγγελίας) που στη συνέχεια επανεξέτασαν τα στοιχεία.

Αναφορικά με τον Άδωνι Γεωργιάδη, υπήρξε μία επίκουρη εισαγγελέας, η οποία έκρινε πως θα έπρεπε να ζητηθεί η άδεια της Βουλής και να κληθεί ο υπουργός σε εξηγήσεις. Ωστόσο, οι δύο συνάδελφοί της, καθώς και οι δυο εισαγγελικοί λειτουργοί που μελέτησαν τη δικογραφία είχαν διαφορετική άποψη.

Μετά και την εξέλιξη αυτή κλείνει πλέον ο φάκελος που παρέμενε ανοικτός ενώπιον των εισαγγελικών αρχών σχετικά με τις παράνομες πρακτικές πολιτικών προσώπων στο πλαίσιο της υπόθεσης Novartis. Από τα συνολικά δέκα πολιτικά πρόσωπα τα οποία είχαν εμπλακεί, μόλις μία έρευνα προχώρησε στην άσκηση ποινικών διώξεων, με τις υπόλοιπες εννέα να έχουν πια τεθεί στο αρχείο.

Παραμένει υπό διερεύνηση ο Ανδρέας Λοβέρδος

Υπό διερεύνηση παραμένει μόνο η δικογραφία για τον Ανδρέα Λοβέρδο, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση, η θέση της ανακρίτριας είναι ότι η υπόθεση έχει παραγραφεί, αν και ο εισαγγελέας του δικαστικού συμβούλιου είχε διαφορετική θέση, ζητώντας τη συνέχιση των ερευνών. Πλέον αναμένεται μόνο η κρίση του δικαστικού συμβουλίου το οποίο και θα αποφανθεί εάν η υπόθεση έχει παραγραφεί ή όχι.

«Αναξιόπιστοι οι μάρτυρες χωρίς πρόσωπο», λέει ο δικηγόρος Γεωργιάδη

«Απόλυτα αναξιόπιστοι οι μάρτυρες χωρίς πρόσωπο», αναφέρει σε δήλωση του με αφορμή την αρχειοθέτη της δικογραφίας για ενδεχόμενη εμπλοκή του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη στην υπόθεση της Novartis ο συνήγορός του, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Ο ποινικολόγος αναφέρει στη δήλωσή του: «Μετά από τέσσερα χρόνια προκαταρκτικής εξέτασης, όπου την εκκρεμή δικογραφία εξονυχιστικά ερεύνησαν 7 εισαγγελείς Πλημμελειοδικών και Εφετών, η Δικαιοσύνη θεσμικά μίλησε και έθεσε στο αρχείο την υπόθεση, επειδή ο Άδωνις Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και υπουργός Ανάπτυξης, δεν τέλεσε κανένα αδίκημα. Μετά από 33 χρόνια μαχόμενης δικηγορίας νομιμοποιούμαι να υποστηρίξω ότι ευτυχώς στο δικαϊκό μας σύστημα οι μάρτυρες χωρίς πρόσωπο είναι απόλυτα αναξιόπιστοι».

Μοιραστείτε το: