12/08/2022
ΕΙΔΗΣΕΙΣ | Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022 - 21:27

Μεγάλες φωτιές σε Φωκίδα και Αργολίδα: Μήνυμα 112 στους κατοίκους Άμφισσας, εκκένωση ξενοδοχείου στο Κρανίδι

Οι φλόγες απειλούν την βόρεια πλευρά της Ιτέας * Μάχη με τις φλόγες στην Ηλεία, τον Άραξο, το Άγιο Όρος και τη Ζάκυνθο

Πολλά και μεγάλα είναι τα πύρινα μέτωπα σε αρκετές περιοχές της χώρας, με τους ισχυρούς ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες της Δευτέρας (4/7) να δυσκολεύουν τις προσπάθειες περιορισμού και κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Μεγαλύτερη δυσκολία κατάσβεσης φαίνεται να υπάρχει στη μεγάλη φωτιά στην Άμφισσα, με τα μέτωπα να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Η πυρκαγιά μαίνεται η πυρκαγιά και μάλιστα ένα μέτωπο κινείται απειλητικά πλέον προς την Ιτέα βοηθούμενο από τους πολύ ισχυρούς ανέμους.

Παρά το γεγονός ότι οι επίγειες, αλλά και οι εναέριες δυνάμεις ενισχύονται συνέχεια, η φωτιά έχει δημιουργήσει πληθώρα από μέτωπα που είναι απειλητικά.

Οι φλόγες κινούνται απειλητικά και προς επαγγελματικές εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και προς ποιμνιοστάσια και ήδη οι πυροσβέστες προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα φράγμα για να μην της επιτρέψουν να προχωρήσει.

Μήνυμα του 112 για αποφυγή μετακινήσεων προς τη βόρεια περιοχή της Ιτέας

Η Πολιτική Προστασία ζήτησε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ενημέρωσης των πολιτών πού βρίσκονται στην βόρεια πλευρά της Ιτέας για να είναι σε ετοιμότητα όταν δοθούν εντολές για να εγκαταλείψουν την περιοχή. Αποφασίστηκε η προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων στο χωριό Σερνικάκι, καθώς το μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς Σερνικάκι, Ιτέα και Χρισσό.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε πριν λίγο για αποφυγή των μετακινήσεων προς τη βόρεια περιοχή της Ιτέας Φωκίδας λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αποφύγετε τη βόρεια περιοχή της Ιτέας Φωκίδας. Δασική πυρκαγιά σε εξέλιξη».

Σε ανακοίνωση του το ΚΕΕ τονίζει πως «τα μέσα και το προσωπικό που έχει διατεθεί προς στιγμή είναι ανεπαρκή» και ότι «το βασικό είναι να ελεγχθεί η φωτιά πριν το βράδυ και πριν κινδυνεύσουν εγκαταστάσεις και υποδομές» και ζητά «να ενισχυθούν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής άμεσα από άλλα μέρη, καθώς σε λίγες ώρες νυχτώνει και η κατάσταση θα δυσκολέψει, ειδικά στην περίπτωση που δεν πέσει ο αέρας».

Στην Άμφισσα επιχειρούν ένα Erickson και 2 CL215, 2 Chinook, ένα CL415, 2 Tractores και ένα επιπλέον Erickson, ενώ οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με επίγειο ΜΕΤΠΕ Στερεάς.

Μεγάλη πυρκαγιά στο Κρανίδι Αργολίδας

Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας και στο Κρανίδι Ερμιονίδας, κοντά στη μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα Amanzoe στην περιοχή Κοράκια. Έχουν σταλεί ένα Ε/Π Erickson και ένα Bell214

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από την πυρκαγιά προκλήθηκαν φθορές στο ξενοδοχείο, η επιχείρηση εκκένωσης όμως διεξήχθη αποτελεσματικά και ο κόσμος απομακρύνεται από το σημείο χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε στον Άραξο, βόρεια από το δάσος της Στροφυλιάς, που ελέγχθηκε πριν από λίγο.

Ακόμη ένα πύρινο μέτωπο καλείται να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική, καθώς ξέσπασε φωτιά σε δασική έκταση στο Άγιο Όρος, στην περιοχή Ακρωτήριο Αράπης. Μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς δίνουν από αέρος 2 ελικόπτερα. Στο σημείο κατευθύνονται 23 οχήματα με 72 πυροσβέστες και δύο πεζοπόρα τμήματα. Επιχειρούν επίγειες και Ε/ Π Mi8.

Στην Ηλεία η πυρκαγιά έχει βελτιωθεί. Νότια προς Λάττα δεν υπάρχει πρόβλημα, ανατολικά προς Κάλφα δουλεύεται και υπάρχει αισιοδοξία ότι θα ελεγχθεί σύντομα.

Στη Ζάκυνθο στο Καμπί η πυρκαγιά αντιμετωπίζεται καλά, επιχειρούν 2 Ε/Π και 2 PZ.

Μοιραστείτε το: