23/09/2023
ΑΜΕΡΙΚΗ | Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022 - 20:55

Μπάιντεν στον ΟΗΕ: Η Ρωσία «παραβίασε ξεδιάντροπα» τις ιδρυτικές αρχές του Οργανισμού

Περισσότερη υποστήριξη στην Ουκρανία ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και υποσχέθηκε 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της πείνας παγκοσμίως

Ως «μονομαχία μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχίας» χαρακτήρισε τη σύγκρουση με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι παγκόσμιοι ηγέτες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την Τετάρτη (21/9), απαντώντας επίσης στις νέες απειλές του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.

Ξεκινώντας, ο Μπάιντεν προχώρησε σε μία έντονη επίπληξη προς τον Πούτιν, ο οποίος νωρίτερα μέσω διαγγέλματος διέταξε μερική επιστράτευση και κινητοποίηση εφέδρων στη Ρωσία, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο για χρήση πυρηνικών όπλων.

«Ας μιλήσουμε ξεκάθαρα, ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εισέβαλε στη γείτονά του και προσπάθησε να διαγράψει το κυρίαρχο κράτος από τον χάρτη. Η Ρωσία παραβίασε ξεδιάντροπα τις ιδρυτικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζο Μπάιντεν.

«Αυτός ο πόλεμος καταστρέφει το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει, πολύ απλά», δήλωσε στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Μόλις σήμερα, ο πρόεδρος Πούτιν έκανε απροκάλυπτες πυρηνικές απειλές κατά της Ευρώπης και απερίσκεπτη περιφρόνηση των ευθυνών ενός καθεστώτος μη διάδοσης», συνέχισε ο Μπάιντεν.

Είναι αδύνατο να κερδηθεί ένας πυρηνικός πόλεμος και δεν πρέπει να εξαπολυθεί, ανέφερε στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας πως «δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα» και αποκαλώντας παράλληλα τις απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων «επικίνδυνη περιφρόνηση» των ευθυνών της για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης ένα πακέτο στήριξης ύψους 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης, σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης της αυξανόμενης πείνας στο Κέρας της Αφρικής και της αύξησης των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και του πληθωρισμού.

Σημειώνεται, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ABC, πως αυτή είναι η πρώτη ομιλία του Μπάιντεν στο φόρουμ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δίνοντάς του την ευκαιρία να καταδικάσει το Κρεμλίνο ενώπιον ακροατηρίου συναδέλφων αρχηγών κρατών.

Μοιραστείτε το: