25/06/2021
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021 - 19:21

Κυκλοφορία έως τη 01:30 από το Σάββατο 12 Ιουνίου, επιστρέφει η μουσική στην εστίαση

Καταργείται εντελώς από την 1η Ιουλίου η απαγόρευση * Μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους, ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Την τροποποίηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας αλλά και την επιστροφή της μουσικής στα καταστήματα εστίασης ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού το απόγευμα της Τετάρτης (9/6).

«Η καλή επιδημιολογική εικόνα μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε άρση κάποιων περιορισμών. Αυτό δεν σημαίνει ότι φτάσαμε στο τέλος της πανδημίας», τόνισε ο υφυπουργός και προχώρησε στις ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, μετά από εισήγηση της επιτροπής πάρθηκε η απόφαση από το Σάββατο 12 Ιουνίου η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τη 01:30 έως τις 05:00, αντί για τις 00:30 έως τις 05:00 που ισχύει σήμερα. Το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να καταργηθεί οριστικά την 1η Ιουλίου.

Στην συνέχεια, ο υφυπουργός υπογράμμισε πως το Σάββατο 12 Ιουνίου αναμένεται να επιστρέψει και η μουσική στην εστίαση, αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, οι φοιτητές μπορούν να επιστρέψουν στις πρακτικές τους, από τις 12 Ιουνίου θα επιτρέπεται το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης τα οποία βρίσκονται σε στοές με την προϋπόθεση ότι υπάρχει διαφορετική είσοδος και έξοδος αλλά και φυσικός αερισμός του χώρου.

Επίσης την ίδια ημερομηνία αυξάνεται το ποσοστό της χωρητικότητας σε θέατρα από 50% που ισχύει τώρα σε 70% αλλά με αυστηρούς όρους.

Παράλληλα, ανακοίνωσε το άνοιγμα των επιχειρήσεων εστίασης σε αεριζόμενες στοές μόνο με 2 εισόδους και την επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας ως τις 1:30 τα ξημερώματα από τις 12/6, ενώ από την 1η Ιουλίου η απαγόρευση κυκλοφορίας καταργείται.

Σε ότι αφορά τις δεξιώσεις, από 1/7 τα άτομα αυξάνονται σε 300, ενώ από τις 12/6 αυξάνεται και η πληρότητα των θεάτρων ανάλογα με τη χωρητικότητα.

Τέλος, ανέφερε ότι επιτρέπονται οι εμποροπανηγύρεις, μόνο στις Περιφερειακές Ενότητες όπου το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ξεπερνά το 50%.

Αναλυτικά ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε:

  1. Από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών όλων των εξαμήνων καθώς και των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης των ΑΕΙ.
  2. Από το Σάββατο 12 Ιουνίου η κυκλοφορίας (curfew) επεκτείνεται κατά 1 ώρα. Θα ξεκινά, δηλαδή, στις 01.30 μετά τα μεσάνυχτα και θα διαρκεί -όπως και σήμερα- μέχρι τις 5 το πρωί, ενώ από την 1η Ιουλίου -και πάντα με την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν- το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας σταματά να ισχύει.
  3. Από το Σάββατο 12 Ιουνίου θα επιτρέπεται η μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους εστίασης, στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες.
  4. Επίσης, από το Σάββατο 12 Ιουνίου επανεκκινούν τη λειτουργία τους καταστήματα εστίασης που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές, και μόνο για εκείνες που έχουν δύο ελεύθερες διόδους, ώστε να διασφαλίζεται η διαφορετική είσοδος και έξοδος καθώς και ο φυσικός αερισμός.
  5. Από την ίδια ημερομηνία -δηλαδή το Σάββατο 12 Ιουνίου, 6 το πρωί, αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος-θεάματος από 50% σε 75%, όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1.000 θέσεων. Σε 70% έως 5.000 θέσεων και 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων. Εάν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται στα 10.000 άτομα, σε κάθε περίπτωση, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.
  6. Επίσης, για τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται πλέον η ταυτόχρονη παρουσία 4 πελατών σε καταστήματα εμβαδού έως 100τ.μ.
  7. Επιπρόσθετα, από την 1η Ιουλίου το όριο για τις υπηρεσίες catering-δεξιώσεων αυξάνεται σε 300 άτομα από 100, που είναι αυτή τη στιγμή.
  8. Τέλος, όσον αφορά τις εμποροπανηγύρεις, αποφασίστηκε η επανέναρξή τους μόνο σε περιφερειακές ενότητες που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%. Το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο θα επικαιροποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Σε ό,τι αφορά το μέτρο της μουσικής στην εστίαση, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι σε περίπτωση που μαγαζί παίζει μουσική με τον κόσμο να μην είναι καθήμενος, το πρόστιμο θα ανέρχεται στα 5.000 ευρώ.

Μοιραστείτε το: