25/02/2024
ΕΥΡΩΠΗ | Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022 - 14:46

Αμπντουλάχ Οτσαλάν: Κατέθεσε προσφυγή κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Αναφέρει στο κείμενο ότι αιτήθηκε χορήγηση ασύλου και αντ’ αυτού παραδόθηκε στις τουρκικές Αρχές

Στο ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσέφυγε την Τετάρτη (30/11) κατά της Ελλάδας ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Στο κείμενο της προσφυγής αναφέρεται στην άφιξή του στην Ελλάδα το 1998, στην αίτηση για χορήγηση ασύλου και στην «παράδοσή» του στις τουρκικές Αρχές τον Φεβρουάριο του 1999 στην Κένυα.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο Οτσαλάν αναφέρει στην προσφυγή του ότι οι ενέργειες σε βάρος του κατά την παραμονή του στην Ελλάδα ήταν αντίθετες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο Οτσαλάν υποστηρίζει ότι η παράδοσή του αντιβαίνει αρκετά άρθρα της σύμβασης αυτής, ότι δεν εξετάστηκε η αίτησή του για χορήγηση ασύλου στην Ελλάδα και ότι κρατήθηκε χωρίς καμία νομική βάση και δεν του δόθηκε η ευκαιρία να διεκδικήσει το δίκαιό του στα ελληνικά δικαστήρια.

Από την πλευρά του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απευθύνθηκε στην ελληνική κυβέρνηση με το ερώτημα «παραδόθηκε ο Οτσαλάν στο τουρκικό κράτος από Έλληνες πράκτορες;».

Σύμφωνα με την DW οι δύο πλευρές έχουν περιθώριο 12 εβδομάδων για να υποβάλουν τις θέσεις τους στο δικαστήριο. Βάσει αυτών το δικαστήριο εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει την απόφασή του το 2023, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί και η διεξαγωγή ακροαματικής διαδικασίας.

Μοιραστείτε το: