16/04/2024
ΕΥΡΩΠΗ | Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023 - 19:05

Σουηδία: «Σε προσωρινή παύση» η διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας τόνισε πως η κυβέρνηση της χώρας εργάζεται για να αμβλύνει την οργή της Τουρκίας

Σε παύση έθεσε η Σουηδία τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ, έπειτα από τα γεγονότα μέσα στην εβδομάδα, όπως δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της σκαδιναβικής χώρας, Τομπάιας Μπίλστρομ.

«Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων οδήγησαν προσωρινά τη διαδικασία σε παύση», δήλωσε ο Μπίλστρομ στην εφημερίδα Expressen, προσθέτοντας ότι η σουηδική κυβέρνηση επενδύει τώρα ενέργεια και χρόνο για να προσπαθήσει να «ξεκολλήσει» τη διαδικασία.

Ο Μπίλστρομ δήλωσε το Σάββατο στη σουηδική τηλεόραση ότι το υπουργείο Εξωτερικών είχε αφιερώσει πολλή δουλειά για να αντιμετωπίσει την τουρκική οργή των τελευταίων εβδομάδων κατά της Σουηδίας και ότι μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος «για να υποχωρήσει αυτό το αντι-σουηδικό συναίσθημα». Η Σουηδία υπέστη σημαντικό πλήγμα στην προσπάθειά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών, όπου σημειώθηκαν διαδηλώσεις κατά του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και κάψιμο αντιγράφου του Κορανίου στη Στοκχόλμη και την Κοπεγχάγη.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε τη Δευτέρα ότι η Σουηδία δεν θα πρέπει να περιμένει την υποστήριξη της Άγκυρας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ενώ μια συνάντηση μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας που είχε προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο αναβλήθηκε επ' αόριστον.

Μοιραστείτε το: