16/04/2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023 - 14:02

Τσίπρας: «Αποχή ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, ζητάμε άμεση προκήρυξη εκλογών» (video)

Για «κυβέρνηση εκτροπής έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο * «Μεταφέρουμε την πρόταση δυσπιστίας από το κοινοβούλιο στον λαό»

Για τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της προεκλογικής περιόδου και για όλα τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας μιλάει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί την Τρίτη (31/1) στο Ζάππειο.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα απέχει από το νομοθετικό έργο έως ότου προκηρυχθούν εκλογές.

«Όσο ο κ. Μητσοτάκης θα αρνείται να πράξει το αυτονόητο, να προσφύγει στη κρίση του ελληνικού λαού για όσα εναντίον της δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου διέπραξε, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δε θα νομιμοποιεί το νομοθετικό έργο μιας κυβέρνησης της εκτροπής. Από εδώ και στο εξής, με εξαίρεση τη συμμετοχή μας στην αντιμετώπιση της προσπάθειας να επανέλθει στο προσκήνιο, η εγκληματική συμμορία των νεοναζί, θα απέχουμε από κάθε ψηφοφορία στη Βουλή. Και από σήμερα ξεκινάμε την πορεία μας προς τον ελληνικό λαό γιατί μόνο αυτός μπορεί και έφτασε η ώρα να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και την κοινωνική Δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση για μας είναι ηθικά και πολιτικά έκπτωτη. Δεν μπορεί να παραμείνει ούτε μία στιγμή παραπάνω. Ζητάμε την άμεση διάλυση της Βουλής και εκλογές άμεσα σε τρεις εβδομάδες», αναφέρει.

Κακοποίηση του κράτους Δικαίου

Μίλησε για «κακοποίηση του κράτους δικαίου» που «έρχεται να επιβάλλει και να καλύψει μια τεράστια αναδιανομή πλούτου υπέρ λίγων και ισχυρών και σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας», προσθέτοντας ότι «η αισχροκέρδεια, που κοστίζει δραματικά στα νοικοκυριά, νομιμοποιείται και προστατεύεται με τον πιο απροσχημάτιστο και προκλητικό τρόπο».

Ανέφερε ότι «οι ισχυροί γίνονται ισχυρότεροι, τα ουρανοκατέβατα κέρδη γίνονται κανονικότητα, ενώ η κοινωνική πλειοψηφία, η μεσαία τάξη, οι εργαζόμενοι, ωθούνται στο περιθώριο της ανασφάλειας, της φτώχειας και της αγωνίας για το αύριο».

Επιπλέον κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η διαφθορά χαρακτηρίζει κάθε πράξη της, «όπως δείχνουν τα συνεχή σκάνδαλα διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, το όργιο των απευθείας αναθέσεων, και οι τελευταίες θλιβερές αποκαλύψεις για διαπλοκή τομέων του κράτους ακόμα και με το οργανωμένο έγκλημα».

Ανέφερε ότι «ποτέ άλλοτε μια κυβερνητική πλειοψηφία δεν ήταν τόσο εκτεταμένα συνδεδεμένη με τόσο σοβαρές περιπτώσεις διαφθοράς. Ονόματα κυβερνητικών στελεχών, Πάτσης, Στάσης, Χειμάρας, Μαραβέγιας, Νικολάου, Πέτσας, είναι σήμερα συνώνυμα με μεγάλα κυβερνητικά σκάνδαλα».

Συνειδητό σχέδιο από το Μαξίμου η υπόθεση των υποκλοπών

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα έρχονται στο φως για την υπόθεση των υποκλοπών, τόνισε πως θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι. Όπως είπε η εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι πως «το δίκτυο των υποκλοπών που στήθηκε επιμελώς μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού, δεν ήταν μια αστοχία, ένα λάθος, μια τυχαία εξέλιξη», αλλά «ένα συνειδητό και πολύπλοκο σχέδιο που ήθελε να συμπληρώσει και να καλύψει τα δίκτυα της κλοπής και της διαφθοράς». Σχολίασε ότι «αυτός ο ζόφος των δικτύων της διαφθοράς και της ασέλγειας στο Κράτος Δικαίου είναι αυτό ακριβώς που από τη πρώτη στιγμή ονομάσαμε ‘‘καθεστώς Μητσοτάκη’’».

«Επί των ημερών μας η ΕΥΠ λειτούργησε πλήρως στο πλαίσιο του Συντάγματος και του Νόμου. Οι όποιες επισυνδέσεις έγιναν με κριτήριο την εθνική ασφάλεια και την πάταξη της εγκληματικότητας. Υπήρξε αύξηση των επισυνδέσεων; Ναι, υπήρξε. Αλλά μην ξεχνάμε ότι τότε είχαμε τεράστιες προσφυγικές ροές».

Μιλώντας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων σημείωσε ότι η εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι πως «το δίκτυο των υποκλοπών που στήθηκε επιμελώς μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού, δεν ήταν μια αστοχία, ένα λάθος, μια τυχαία εξέλιξη», αλλά «ένα συνειδητό και πολύπλοκο σχέδιο που ήθελε να συμπληρώσει και να καλύψει τα δίκτυα της κλοπής και της διαφθοράς».

Σχολίασε ότι «αυτός ο ζόφος των δικτύων της διαφθοράς και της ασέλγειας στο Κράτος Δικαίου είναι αυτό ακριβώς που από τη πρώτη στιγμή ονομάσαμε καθεστώς Μητσοτάκη».

Στο ίδιο πλαίσιο χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη «καταχραστή της δημοκρατικής εξουσίας που του παραχώρησε ο ελληνικός λαός», «αποδεδειγμένα πια και με τη βούλα της αρμόδιας κατά το Σύνταγμα ανεξάρτητης αρχής». Σχολίασε δε ότι είναι «αμετανόητος καταχραστής», «όπως απέδειξε η στάση του από την πρώτη μέρα που άρχισε να αποκαλύπτεται η δράση του παρακράτους». Διότι, συνέχισε, «οι αποδείξεις που η αρμόδια αρχή περισυνέλλεξε από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους είναι μονάχα η κορυφή του παγόβουνου, καθώς οι νομότυπες επισυνδέσεις αφορούσαν μονάχα σε περιπτώσεις στόχων που για κάποιο λόγο δεν ενεργοποιούσαν το κακόβουλο λογισμικό, δεν απαντούσαν στα μηνύματα-παγίδες που λάμβαναν στο κινητό τους. Καιοιστόχοιήτανδεκάδες».

Είπε ότι «η ιδιωτική ζωή του πολίτη έγινε βορά ενός εγκληματικού δικτύου υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση του ίδιου του Πρωθυπουργού, με προφανή στόχο τον εκβιασμό, την διανομή των ιματίων του κράτους, τη χειραγώγηση των πολιτικών εξελίξεων, τη φαλκίδευση της λαϊκής βούλησης», ενώ σημείωσε ότι «η εθνική ασφάλεια, που συνεχώς επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης για να δικαιολογήσει τις τεράστιες εξοπλιστικές δαπάνες των τελευταίων τριών χρόνων, έγινε δυστυχώς και αυτή θύμα παιγνίων εξουσίας και χρήματος με μεθόδους μαφίας». Ανέφερε ότι ακολούθησε μια «πρωτοφανής επιχείρηση συγκάλυψης με κάθε μέσο, με ψέματα, με εκβιασμούς, με τρομοκράτηση, με χειραγώγηση της δικαιοσύνης, με επίκληση του απορρήτου, με δολοφονίες χαρακτήρα» και πως ήταν «τελευταίο σκαλοπάτι στη σκάλα του Κακού η προηγούμενη Παρασκευή».

Είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να μετατρέψει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε όργανο αυτής της εκτροπής» και ότι «εξουδετέρωσε τη Βουλή και εκμηδένισε τον αναντικατάστατο ρόλο της στον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας και την προστασία των θεσμών και της δημοκρατίας».

Kάλεσε δε όλα τα δημοκρατικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς, την αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, «να παραμερίσουν τις όποιες διαφορές και να δημιουργήσουν ένα συμπαγές τείχος προστασίας της δημοκρατίας». Κάλεσε «τους δημοκρατικούς πολίτες να πάρουν την υπόθεση της δημοκρατίας στα χέρια τους». «Με την πεποίθηση ότι η δημοκρατία υπάρχει και ζει όσο η υπεράσπισή της είναι υπόθεση του κάθε πολίτη ξεχωριστά», τόνισε καταληκτικά.

Ο ρόλος της ΕΥΠ

«Επί των ημερών μας η ΕΥΠ λειτούργησε πλήρως στο πλαίσιο του Συντάγματος και του Νόμου. Οι όποιες επισυνδέσεις έγιναν με κριτήριο την εθνική ασφάλεια και την πάταξη της εγκληματικότητας. Υπήρξε αύξηση των επισυνδέσεων; Ναι, υπήρξε. Αλλά μην ξεχνάμε ότι τότε είχαμε τεράστιες προσφυγικές ροές».

Για την υπόθεση Ανδρουλάκη

«Το αν θα εκβιαστεί κανείς ή όχι έχει να κάνει με τον χαρακτήρα του, τις επιλογές του. Δεν προδικάζω το εάν θα υποκύψει κανείς στον εκβιασμό. Αλλά είναι προφανές ότι υπάρχει απόπειρα εκβιασμού» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Ελευθερία του Τύπου και προσωπικά δεδομένα

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην ενημέρωση, χαρακτηρίζοντας ντροπιαστική για τη χώρα την 108η θέση στην ελευθερία του τύπου. Σημείωσε πως η παρακολούθηση δεδομένων είναι επίσης κάτι πολύ σοβαρό. Όπως είπε μία εταιρεία ήρθε στην Ελλάδα το 2018, προκειμένου να κάνει αυτό που έκανε ο Τραμπ το 2016 στην αντίπαλό του Κλίντον με την Cambridge Analytica: τη χειραγώγηση των ψηφοφόρων μέσα από πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα τους.

Για εκλογές: «Διεκδικούμε κυβέρνηση των νικητών»

«Ο κ. Μητσοτάκης κάνει συνεχώς λόγο για δεύτερες κάλπες, προεξοφλεί ότι η λαϊκή ετυμηγορία δεν θα οδηγήσει πουθενά. Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει να κερδίσει καθαρά τις εκλογές της απλής αναλογικής» σημείωσε, προσθέτοντας ότι η πρώτη θέση για τον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της απλής αναλογικής είναι προϋπόθεση για τον σχηματισμό προοδευτικής διακυβέρνησης και την πολιτική αλλαγή.

«Ο κ. Θεοδωρικάκος οφείλει να παραιτηθεί»

«Είμαι βαθιά προβληματισμένος με τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. Πρόκειται για την επιβεβαίωση των χειρότερων φόβων μας. Είναι γνωστό ότι επί ημερών μας η ΕΥΠ διεξήγαγε μία πολύ μεγάλη έρευνα για αστυνομικούς που συνδιαλέγονταν με κομμάτι της μαφίας» τόνισε ερωτηθείς σχετικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας με δική μου εντολή ο επικεφαλής της ΕΥΠ τα έστειλε στον εισαγγελέα. Σχεδόν 5 χρόνια μετά όχι μόνο δεν έγινε χρηστή αξιοποίηση των στοιχείων αυτών, αλλά στο μεσοδιάστημα πρόσωπα τα οποία εμπλέκονταν άμεσα με αυτά τα δίκτυα, όχι μόνο δεν περιθωριοποιήθηκαν, αλλά αναβαθμίστηκαν στην Ελληνική Αστυνομία, προήχθησαν» πρόσθεσε. Στα δημοσιεύματα αφήνεται να εννοηθεί, σημείωσε, ότι συνομιλούσαν με ανώτατους παράγοντες της αστυνομίας και της πολιτικής ηγεσίας.

«Αν αυτό ισχύει ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να δώσει εξηγήσεις». Ο δε κ. Θεοδωρικάκος, συνέχισε, «οφείλει πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις και για λόγους εντιμότητας και αξιοπρέπειας, που γνωρίζω ότι έχει, οφείλει να παραιτηθεί».

Αθλιότητες απέναντι στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ

Ερωτηθείς για σενάρια που ακούγονται και θέλουν τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ να είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Μου δίνετε την ευκαιρία να αναφερθώ σε αυτή την αθλιότητα, τη δολοφονία χαρακτήρων. Για ποιο λόγο κρεμάστηκε ο κ. Ράμμος στα μανταλάκια από την κυβέρνηση; Διότι δεν υπέκυψε στον εκβιασμό, διότι δεν λειτούργησε στη λογική της συγκάλυψης; Είναι τόσο αδαείς αυτά που τα λένε όλα αυτά, που δεν ξέρουν ότι κανείς πρόεδρος ανεξάρτητης αρχής δεν μπορεί να πολιτευτεί» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ επανέλαβε ότι το φως νίκησε το σκοτάδι και η Δημοκρατία λειτουργεί.

Για το κόμμα Κασιδιάρη

Για το κόμμα Κασιδιάρη, όπως είπε «έχουμε καταθέσει και εμείς και η κυβέρνηση μία πρόταση στον δημόσιο διάλογο. Υπάρχει κοινό σημείο, αλλά υπάρχουν και διαφορές. Όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου δεν θέλουν να επιστρέψει στη Βουλή με άλλο προσωπείο η Χρυσή Αυγή». Ωστόσο οποιαδήποτε τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία, όπως τόνισε, θα πρέπει να προσδιορίζει σαφώς, με ένα λεκτικό που είδαμε και στον αντιρατσιστικό κόμμα, η ιδιότητα του κόμματος ως ναζιστική, ρατσιστική. «Η κυβερνητική πλειοψηφία φαίνεται να αρνείται τον προσδιορισμό αυτό», είπε.

Μοιραστείτε το: