22/05/2024
ΑΜΕΡΙΚΗ | Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023 - 18:38

ΗΠΑ: Πύραυλος που εκτοξεύτηκε από μαχητικό F-22, κατέρριψε το κινεζικό μπαλόνι (video)

Ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχάρη τους πιλότους *- Ο αμερικανικός στρατός θα επιδιώξει να ανασύρει το ωφέλιμο φορτίο του μπαλονιού

«Διέταξα την Τετάρτη το Πεντάγωνο να το καταρρίψει το συντομότερο δυνατόν, Θέλω να συγχαρώ τους πιλότους που το έκαναν», δήλωσε το Σάββατο (4/2) ο αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μετά την κατάρριψη του Κινέζικού μπαλονιού που πετούσε εδώ και μέρες στον αμερικανικό εναέριο χώρο και θεωρείτο κατασκοπευτικό.

Το υπουργείο Άμυνας χρειάστηκε να περιμένει ώστε να βρεθεί το μπαλόνι σε ασφαλές σημείο για να προχωρήσει στην επιχείρηση.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Πενταγώνου, το μπαλόνι καταρρίφθηκε σε απόσταση περίπου έξι ναυτικών μιλίων από τα παράλια των ΗΠΑ. Στην αποστολή συμμετείχαν πολλά μαχητικά αεροσκάφη και αεροσκάφη ανεφοδιασμού αλλά τελικά χτυπήθηκε από έναν πύραυλο AIM-9X που εκτοξεύτηκε από μαχητικό F-22. Δεν υπήρξαν παράπλευρες ζημιές ή κίνδυνος για τους πολίτες, πρόσθεσε.

Το μπαλόνι μπήκε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ στις 28 Ιανουαρίου, πέρασε στον εναέριο χώρο του Καναδά στις 30 του μηνός και την επομένη ξαναμπήκε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.

Ο αμερικανικός στρατός θα επιδιώξει να ανασύρει το ωφέλιμο φορτίο του μπαλονιού. Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο, τα συντρίμμια του είναι σκορπισμένα σε μια έκταση επτά μιλίων.

Έκλεισαν τρία αεροδρόμια

Πριν την κατάρριψη, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) ανέφερε ότι έκλεισε τρία αεροδρόμια στη Βόρεια και Νότια Καρολίνα και απαγόρευσε όλες τις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών σε μια έκταση 100 τετραγωνικών μιλίων πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό κατά μήκος των ακτών της Νότιας Καρολίνας.

Σε ένα έγγραφο που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της η FAA προειδοποιούσε ότι ο στρατός μπορεί να κάνει χρήση φονικής βίας στην περίπτωση που αεροπλάνα παραβιάσουν τις απαγορεύσεις και δεν συμμορφωθούν με την εντολή να φύγουν.

Οι πτήσεις ξεκίνησαν ξανά το απόγευμα του Σαββάτου.

Ο ιστότοπος παρακολούθησης Flightradar24 έδειξε αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και της Ακτοφυλακής να επιχειρούν στους ουρανούς μεταξύ Wilmington, Βόρειας Καρολίνας και Myrtle Beach.

Η ακτοφυλακή είχε επίσης συμβουλεύσει τους ναυτικούς να εγκαταλείψουν την περιοχή λόγω στρατιωτικών επιχειρήσεων «που αποτελούν σημαντικό κίνδυνο», αναφέρει το Associated Press.

Η άφιξη του μπαλονιού πάνω από τις ΗΠΑ -για το οποίο η Κίνα υποστήριξε ότι είναι πολιτικό αερόπλοιο που χρησιμοποιήθηκε για μετεωρολογική έρευνα και παρέκκλινε από τη διαδρομή του λόγω κακοκαιρίας – έρχεται εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να ακυρώνει ένα ταξίδι στο Πεκίνο για το θέμα.

Μπαλόνι και στην Λατινική Αμερική

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι εντοπίστηκε στη Λατινική Αμερική. «Έχουμε αναφορές για ένα μπαλόνι που πετά πάνω από τη Λατινική Αμερική. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ακόμη ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη τοποθεσία.

Μοιραστείτε το: