16/04/2024
ΑΜΕΡΙΚΗ | Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023 - 22:48

«Λουκέτο» στη Silicon Valley Bank: Σοκ στις ΗΠΑ

Η δεύτερη μεγαλύτερη πτώχευση τράπεζας στην ιστορία της χώρας * Βουτιά των τραπεζικών μετοχών σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Σε λουκέτο οδηγήθηκε η Silicon Valley Bank, όπως προκύπτει από ανακοίνωση που εξέδωσαν την Παρασκευή (10/3) οι ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνιας. Όπως σημειώνουν οι Financial Times είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πτώχευση τράπεζας στην ιστορία των ΗΠΑ από το 2008 και την κατάρρευση της Washington Mutual.

Η Ομοσπονδιακή Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC) των ΗΠΑ αναλαμβάνει πλέον διαχειριστής, με στόχο να διασφαλιστούν οι καταθέσεις των πελατών της τράπεζας. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι καταθέσεις οι οποίες καλύπτονται από την εγγύηση της FDIC θα είναι προσβάσιμες από τη Δευτέρα το πρωί.

Οι εξασφαλισμένες καταθέσεις της SVB περνούν στην Deposit Insurance National Bank of Santa Clara, την οποία δημιούργησε η FDIC.

Η εγγύηση της FDIC καλύπτει καταθέσεις έως 250.000 δολαρίων ανά καταθέτη σε κάθε τραπεζικό ίδρυμα. Εκείνο το οποίο δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί είναι τι θα συμβεί με καταθέσεις μεγαλύτερου ύψους ή με πιστωτικές γραμμές προς επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την FDIC, οι μη εξασφαλισμένοι καταθέτες θα λάβουν σημαντικό μέρισμα εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη Δεκεμβρίου, τα περιουσιακά στοιχεία της SVB άγγιζαν τα 209 δισ. δολ., ενώ οι καταθέσεις τα 175,4 δισ. δολ., σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

H SVB Financial Group εξετάζει την προοπτική να πωληθεί καθώς απέτυχε στην προσπάθειά της να ενισχύσει την κεφαλαιακή θέση της με την πώληση μετοχών, έγραφε νωρίτερα το Reuters.

Αντίστοιχα, το CNBC ανέφερε ότι η τράπεζα της Silicon Valley βρίσκεται σε συζητήσεις για την πώλησή της, αλλά οι εκροές καταθέσεων καθιστούν πολύ δύσκολη μία ρεαλιστική αποτίμησή της από δυνητικούς αγοραστές.

Η Silicon Valley Bank, που χρηματοδοτεί τεχνολογικές start-ups εταιρείες, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στις αγορές, πλήττοντας τις τραπεζικές μετοχές, μετά την ανακοίνωση που έκανε για μεγάλες ζημιές από την πώληση ομολόγων που αναγκάσθηκε να κάνει για να καλύψει τις αναλήψεις καταθέσεων από επιχειρήσεις- πελάτες της με οικονομικές δυσκολίες.

Η SVB προανήγγειλε αύξηση κεφαλαίου 2,25 δισ. δολαρίων με την έκδοση νέων μετοχών, ώστε να βελτιώσει την οικονομική της θέση.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι υπάρχουν λίγες τράπεζες που παρακολουθεί στενά καθώς η κρίση της SVB έχει προκαλέσει πανικό στις αγορές.

«Υπάρχουν πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν λίγες τράπεζες, τις οποίες παρακολουθώ στενά και όταν οι τράπεζες έχουν ζημιές αυτό είναι και πρέπει να είναι ανησυχητικό θέμα», είπε μιλώντας σε Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Βουτιά των τραπεζικών μετοχών σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Η βύθιση της μετοχής της SVB είχε μεγάλο αντίκτυπο στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, καθώς προκάλεσε ανησυχία για ενδεχόμενους κρυφούς κινδύνους στον τραπεζικό κλάδο από τη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων.

Ο τραπεζικός δείκτης του S&P 500 υποχώρησε 4,2%, ενώ ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης του Stoxx 600 καταγράφει απώλειες σχεδόν 5%, οι οποίες έφτασαν στο 9,1% για τη Deutsche Bank και 6,1% για την HSBC.

 

Τα προβλήματα της αμερικανικής τράπεζας αναδεικνύουν τις πιθανές συνέπειες από τη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της Fed, της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών καθώς μειώνουν την αξία των υφιστάμενων ομολόγων και συνεπώς η πώλησή τους μπορεί να γίνει μόνο με ζημιά από τις τράπεζες που μπορεί να αναγκασθούν σε μία τέτοια κίνηση, όπως η SVB.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Καταθέσεων στις ΗΠΑ ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες ότι οι αμερικανικές τράπεζες αντιμετωπίζουν δυνητικές (μη πραγματοποιημένες) ζημιές περίπου 620 δις. δολαρίων από τα ομόλογα που είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους στο τέλος του 2022.

Ωστόσο, ειδικοί στα τραπεζικά θέματα σημείωναν ότι τα ζητήματα της SVB είναι μοναδικά και δεν δικαιολογούνται οι ανησυχίες για τον ευρύτερο τραπεζικό τομέα.

Μοιραστείτε το: