07/06/2023
ΕΥΡΩΠΗ | Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 - 06:45

Η Ρωσία με βίντεο «διαψεύδει» την κατάρριψη του αμερικανικού drone στη Μαύρη Θάλασσα (video)

Ντοκουμέντο από το cockpit του μαχητικού αεροσκάφους Su-27 * Θεωρεί προβοκάτσια την πτώση του *Οι Ρώσοι το ανέσυραν από το νερό και οι Αμερικανοί διέγραψαν το λογισμικό

Η Ρωσία έδωσε την Τετάρτη (15/3) στη δημοσιότητα ένα βίντεο που καταγράφηκε από το cockpit του μαχητικού αεροσκάφους Su-27, το οποίο κατηγορούν οι ΗΠΑ ότι κατέρριψε αμερικανικό drone πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Το βίντεο αναρτήθηκε στο Telegram και φαίνεται να διαψεύδει την Ουάσινγκτον, καθώς δείχνει το μαχητικό που πλησιάζει το drone και πετάει δίπλα του, χωρίς να έχουν οποιαδήποτε επαφή. Έτσι, σύμφωνα με τη Μόσχα, διαψεύδεται η εκδοχή των ΗΠΑ.

Ωστόσο, δημιουργούνται ερωτήματα, καθώς το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσημα ότι δεν υπήρξε σύγκρουση. Αντιθέτως, το ρωσικό μαχητικό εκτόξευσε λάδια προς το drone, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει ο έλικας του δεύτερου και να χρειαστεί να το καταρρίψουν οι χειριστές του.

Στο βίντεο δεν φαίνεται κάποιο στιγμιότυπο με εκτόξευση λαδιών, ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να έγινε, ενώ ειδικοί αναφέρουν πως θα ήταν δύσκολο να καταγραφεί τουλάχιστον από τη συγκεκριμένη οπτική γωνία, σε περίπτωση που πράγματι έτσι έχουν τα πράγματα.

Δείτε το ρωσικό βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram:

Η Ρωσία θεωρεί προβοκάτσια την πτώση του drone - Κλήθηκε για εξηγήσεις ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ

Το Κρεμλίνο θεωρεί «προβοκάτσια» το περιστατικό με το ρωσικό μαχητικό Su-27 και το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 Reaper πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου πρεσβευτή στις ΗΠΑ τις οποίες μεταδίδει το πρακτορείο RIA Novosti.

«Αντιμετωπίζουμε αυτό το περιστατικό ως προβοκάτσια», είπε ο Ανατόλι Αντόνοφ αφότου κλήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για να του κοινοποιηθεί η «έντονη διαμαρτυρία» της αμερικανικής κυβέρνησης για το συμβάν.

Οι Ρώσοι ανασύρουν το βυθισμένο drone και οι ΗΠΑ σβήνουν το λογισμικό

Στο μεταξύ, με αμείωτο ρυθμό συνεχίζουν να έρχονται στο φως της δημοσιότητας πληροφορίες που αφορούν το αμερικανικό drone το οποίο καταρρίφθηκε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με δηλώσεις του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, η Μόσχα θα επιχειρήσει να εντοπίσει το βυθισμένο drone.

«Δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να το ανακτήσουμε ή όχι, αλλά πρέπει να γίνει. Και σίγουρα θα εργαστούμε πάνω σε αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά ο Νικολάι Πατρούσεφ όπως αναμεταδίδει το CNN.

Την Τρίτη (14/3) ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι δήλωσε πως: «Χωρίς να μπω σε πολλές λεπτομέρειες, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχουμε λάβει μέτρα για να προστατεύσουμε πολύτιμα στοιχεία που έχουν να κάνουν με το συγκεκριμένο drone. Είναι ιδιοκτησία των Ηνωμένων Πολιτειών. Προφανώς δεν θέλουμε να δούμε κανέναν να το πιάνει στα χέρια του πέρα από εμάς».

Σύμφωνα με τον Κίρμπι οι ΗΠΑ θα ήθελαν να βρουν το drone, ωστόσο εάν το πράξει η Ρωσία «τότε η ικανότητά της να εκμεταλλευθεί χρήσιμες πληροφορίες θα έχουν ελαχιστοποιηθεί πολύ».

Πάντως δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι μίλησαν στο CNN και επεσήμαναν ότι οι ΗΠΑ διέγραψαν το ευαίσθητο λογισμικό του drone έτσι ώστε η Ρωσία να μην καταφέρει να μαζέψει μυστικές πληροφορίες. Η διαγραφή του λογισμικού έγινε μετά την «επαφή» του drone με τα δύο Su-27.

Μοιραστείτε το: