07/06/2023
ΕΥΡΩΠΗ | Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023 - 17:57

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν

Με την κατηγορία ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου * Οι κατηγορίες του ΟΗΕ για μεταφορά και εκτοπισμό παιδιών από την Ουκρανία

Στην έκδοση εντάλματος σύλληψης του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προχώρησε την Παρασκευή (17/3) το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγορείται ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες για τις φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια της εισβολής της στη γείτονά της.

Εκτός του Πούτιν, ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε και για την Επίτροπο των Δικαιωμάων των Παιδιών στη Ρωσία, Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα.

Η σχετική ανακοίνωση του Διεθνούς Δικαστηρίου αναφέρει: «Σήμερα, 17 Μαρτίου 2023, το Προδικαστικό Τμήμα ΙΙ του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για δύο άτομα στο πλαίσιο της κατάστασης στην Ουκρανία: Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν και Μαρία Αλεξέγιεβνα Λβόβα-Μπέλοβα».

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο ΟΗΕ είχε κατηγορήσει την Ρωσία για νέα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ουκρανία ανέφερε ότι ο εκτοπισμός και η μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία προς τη ρωσική επικράτεια συνιστά έγκλημα πολέμου, ενώ κατηγόρησε τη Μόσχα και για πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Μοιραστείτε το: