13/06/2024
ΕΥΡΩΠΗ | Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023 - 20:59

«Βουτιά» της Deutsche Bank, στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πτώση και στο ελληνικό

Φόβοι μήπως ο γερμανικός κολοσσός έχει την τύχη της Credit Suisse * Τι λένε οι αναλυτές

Έντονες είναι οι ανησυχίες για το τραπεζικό σύστημα τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, όπου η πρώτη γερμανική τράπεζα, η Deutsche Bank, έκλεισε με πτώση 8,5% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Πτώση κατά 1,74% καταγράφηκε στο τέλος της συνεδρίασης στο Παρίσι, κατά 1,66% στη Φρανκφούρτη, κατά 1,26% στο Λονδίνο, έπειτα από ένα πρώτο μέρος της εβδομάδας που οι δείκτες ήταν στο πράσινο μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την ανταγωνίστριά της, την UBS.

Η μετοχή της Deutsche Bank έκλεισε με μεγάλη πτώση την Παρασκευή (24/3) λόγω της αύξησης του κόστους των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου αθέτησης πληρωμών (CDS), που ενίσχυσε τις ανησυχίες για την ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Η μετοχή έκλεισε με πτώση 8,53% στα 8,54 ευρώ, αφότου έχασε έως 14% μέσα στην ημέρα, οδηγώντας μια τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση σε πτώση στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Η μετοχή της ανταγωνίστριάς της, της Commerzbank, υποχώρησε κατά 5,45% και διαμορφώθηκε στα 8,88 ευρώ.

«Βουτιά» και στο ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη Τιμώ να κλείνει στις 1.021,16 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,97%.

Τι λένε οι αναλυτές για το «σφυροκόπημα» στην Deutsche Bank

Στο Βloomberg.com μίλησε ο Stuart Graham αναλυτής της Autonomous Research και δήλωσε πως «οι επενδυτές έχουν ανησυχίες για την έκθεση της Deutsche Bank στο real estate των ΗΠΑ αλλά και στην αγορά των παραγώγων».

Εντούτοις, ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουμε ανησυχίες για τη βιωσιμότητα της Deutsche Bank. Ας είμαστε ξεκάθαροι. Η Deutsche δεν είναι η επόμενη Credit Suisse».

Επίσης, ο Paul de la Baume, στρατηγικός αναλυτής της FlowBank, δήλωσε ότι «είναι μια ξεκάθαρη περίπτωση όπου η αγορά πρώτα πουλάει και μετά κάνει ερωτήσεις. Εξακολουθεί να υπάρχει μια τεράστια ανησυχία ότι η τραπεζική κρίση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα risk off επεισόδιο στις αγορές».

 

Μοιραστείτε το: