13/06/2024
ΕΙΔΗΣΕΙΣ | Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023 - 14:28

Ιός Δυτικού Νείλου: «Καλπάζει» σε 8 πόλεις, 1.400 κρούσματα

Στη ΜΕΘ νοσηλεύεται 72χρονη * Δύο νεκροί * Στο «κόκκινο» οκτώ πόλεις σε έξι περιφέρειες της χώρας

Aισθητή έκανε την παρουσία του ο Ιός του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, μετά από μια περίοδο σχετικά χαμηλής κυκλοφορίας, με σημείο αναφοράς τα στοιχεία του Μαΐου μέχρι και τα τέλη του Ιουνίου.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας επιδημιολογικής επιτήρησης, τρία άτομα χρειάστηκε να νοσηλευτούν με επιπλοκές λόγω της λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου σε νοσοκομεία της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, ένα εκ των οποίων σε ΜΕΘ.

Πιο συγκεκριμένα, μια 72χρονη γυναίκα νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Γι' αυτό, η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας μετά τη διάγνωση κρούσματος ιού του Δυτικού Νείλου βρίσκεται αιμοδοτικά σε καραντίνα από το περασμένο Σάββατο.

Άλλα δύο άτομα ηλικίας άνω των 80 χρόνων έχουν χάσει τη ζωή τους.

Με τη δήλωση του κρούσματος στον ΕΟΔΥ ενημερώθηκε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, που σύμφωνα με το πρωτόκολλο έθεσε από το Σάββατο 29 Ιουλίου την περιοχή της Λάρισας, όπως και την Ημαθία, σε καραντίνα, ενημερώνοντας νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλίας αλλά και της Θεσσαλονίκης που είχαν πάρει αίμα από το Τμήμα Αιμοδοσίας του ΓΝ Λάρισας να προχωρήσουν σε ελέγχους των μονάδων αίματος και των παραγώγων τους. Παράλληλα, ειδικό αυτοκίνητο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας μετέφερε δείγματα μονάδων αίματος και παραγώγων των τελευταίων δύο εβδομάδων για έλεγχο σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ενώ στο εξής όλοι όσοι αιμοδοτούν τόσο στο Γενικό όσο και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο θα εξετάζονται για ιό του Δυτικού Νείλου.

Συνολικά, τα κρούσματα της λοίμωξης υπερδιπλασιάστηκαν, καθώς από την περασμένη Τρίτη μέχρι και σήμερα καταγράφηκαν 8 νέα κρούσματα έναντι των 3 που είχαν αναφερθεί την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, αυξάνοντας τις περιπτώσεις της λοίμωξης σε 11. Από αυτά, τα δέκα ήταν πιο σοβαρά, αφού παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση).

Αναφορικά με τις περιοχές που έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, σε αυτές περιλαμβάνονται οικισμοί στις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) Λάρισας, Ημαθίας, Πέλλας, Σερρών, Καρδίτσας και Καβάλας. Έντονη, ωστόσο, χαρακτηρίζεται η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου σε οκτώ δήμους: Νέστου, Καρδίτσας, Μουζακίου, Παλαμά, Λαρισαίων, Βέροιας, Πέλλας και Ηράκλειας.

Συγκεντρωτικά, πάνω από 1.400 άτομα έχουν μολυνθεί στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.

Μοιραστείτε το: