13/06/2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023 - 13:30

Σύγκρουση Αγαπηδάκη με ΕΟΔΥ: Παραιτήθηκε ο Ζαούτης, ανέλαβε ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου

Ποιο είναι το παρασκήνιο πίσω από την παραίτηση * Τι αναφέρει το υπουργείο Υγείας για την αντικατάστασή του

Παραιτήθηκε ο Θεοκλής Ζαούτης από πρόεδρος του ΕΟΔΥ και ανέλαβε από την Τετάρτη (13/9) ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Ο Θεοκλής Ζαούτης είχε αναλάβει πρόεδρος του ΕΟΔΥ τον Οκτώβριο του 2021, αντικαθιστώντας τον Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Η σύγκρουση με τον Θεοκλή Ζαούτη ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Από την πλευρά Ζαούτη υπήρξε δυσαρέσκεια ότι τον παραγκωνίζουν. Μάλιστα, τόσο η απουσία του από τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας όσο και η παρουσία μόνο της Ειρήνης Αγαπηδάκη στην ενημέρωση της Τρίτης (12/9) προκάλεσαν πολλά ερωτήματα.

Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, πηγές αναφέρουν πως η αντικατάσταση Ζαούτη οφείλεται στο ότι «ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σπανίως βρισκόταν στην Ελλάδα».

Κυβερνητικές πηγές για την αντικατάσταση Ζαούτη

«Η αντικατάσταση Ζαούτη είχε δρομολογηθεί προ της πλημμύρας στη Θεσσαλία και την Τρίτη (12/9) ανακοινώθηκε εσωτερικά η νέα σύνθεση του ΔΣ ΕΟΔΥ. Μάλιστα, είχε προηγηθεί πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του Υπ. Υγείας με αλλαγές στη δομή του οργανισμού.

Η αναπληρώτρια υπουργός βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πεδίο με το νέο Πρόεδρο Χ. Χατζηχριστοδούλου, Καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος προΐστατο μέχρι πρότινος του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μάλιστα , το Εργαστήριο αυτο αποτελεί και Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ και έχει προσωπικό του ΕΟΔΥ επί μονίμου βάσεως στο εργαστήριο.

Η αναπληρώτρια Υπουργός συνεργάζεται τόσο με τον Χρήστο Χατζηχριστοδούλου όσο και με τους επικεφαλής του εργαστηρίου, αλλα και τις Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ που συνδράμουν στο έργο της επιδημιολογικής επιτήρησης στην περιοχή.

Ο Θεοκλής Ζαούτης δήλωσε παραίτηση λίγες ώρες πριν από την δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ, που επρόκειτο να γίνει σήμερα».

Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου

Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου (δείτε τον στη gallery), καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, είναι ο νέος πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υγείας.

Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1987, τον τίτλο ειδικότητας Παιδιατρικής το 1993 και από το 1996 έως το 1997 μετεκπαιδεύτηκε στην Παρεμβατική Επιδημιολογία στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης για την Παρεμβατική Επιδημιολογία, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EPIET, στη Μεγάλη Βρετανία.

Το 2003 εξελέγη επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, το 2008 αναπληρωτής καθηγητής, και το 2013 εξελέγη καθηγητής στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου υπηρετεί έως σήμερα.

Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου οργάνωσε το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στο οποίο από το 2013 υπάρχει Τμήμα Μοριακής Επιδημιολογίας και σήμερα είναι συνεργαζόμενο κέντρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για θέματα του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (ΔΥΚ).

Από το 2006 είναι διευθυντής του Εργαστηρίου και από τον Νοέμβριο του 2008 επιστημονικός υπεύθυνος του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) Θεσσαλίας. Έχει οργανώσει και είναι διευθυντής και πρόεδρος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών με τίτλο «Εφαρμοσμένη Δημόσια Υγεία και Περιβαλλοντική Υγιεινή». Κατά τη διετία 2011-2013 διετέλεσε εκλεγμένος διευθυντής του Κλινικοεργαστηριακού Τομέα και κατά τα έτη 2017-2020 εκλεγμένος αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Υπήρξε ιδρυτής και διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και Παρέμβασης από το 1997 έως το 2000, καθώς και σύμβουλος σε θέματα επιδημιολογικής επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) από το 2011 μέχρι το 2015.

Κατά την τριετία 2001-2004 υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος υγειονομικής επιτήρησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Είναι πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Δημόσιας Υγείας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής, του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής και του Ευρωπαϊκού Επιστημονικού Σωματείου για την υγεία και την υγιεινή στις θαλάσσιες μεταφορές.

Τον Σεπτέμβριο ανέλαβε χρέη διευθύνοντα συμβούλου στον ΕΟΔΥ ο καθηγητής Στέλιος Ορφανός

Ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας, Στέλιος Ορφανός, ανέλαβε από τις αρχές Σεπτεμβρίου χρέη διευθύνοντα συμβούλου στον ΕΟΔΥ, σύμφωνα με απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Με βάση όσα αναφέρονται στην απόφαση, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΟΔΥ-ΝΠΙΔ διέπεται από καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Η θητεία του συναρτάται της ολοκλήρωσης της διαδικασίας προεπιλογής Διευθύνοντος Συμβούλου στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 22 του ν. 4735/2020 (Α’ 197).

 

Μοιραστείτε το: