13/06/2024
ΕΙΔΗΣΕΙΣ | Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023 - 16:30

Έκκληση στη Λιβύη μετά τις πλημμύρες: Μη θάβετε τους νεκρούς σε ομαδικούς τάφους

Προειδοποιούν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλες οργανώσεις αρωγής

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλες οργανώσεις αρωγής έκαναν την Παρασκευή (15/9) έκκληση προς τις αρχές της Λιβύης να σταματήσουν να ενταφιάζουν τα θύματα των πλημμυρών σε ομαδικούς τάφους, μετά την έκθεση του ΟΗΕ που έδειξε ότι περισσότεροι από 1.000 νεκροί έχουν μέχρι στιγμής ταφεί με αυτό τον τρόπο.

Οι πλημμύρες που σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής (10/9) στη Λιβύη προκάλεσαν την καταστροφή δύο φραγμάτων με αποτέλεσμα ολόκληρες συνοικίες της Ντέρνα, μιας πόλης στα ανατολικά της χώρας, να ισοπεδωθούν.

Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες άλλοι αγνοούνται.

«Καλούμε τις αρχές στις κοινότητες που έχουν χτυπηθεί από την τραγωδία να μη σπεύδουν σε ομαδικές ταφές ή ομαδικές αποτεφρώσεις», αναφέρει ο δρ Καζουνόμπου Κοτζίμα, ειδικός στον τομέα της βιοασφάλειας στο Πρόγραμμα Υγειονομικών Εκτάκτων Αναγκών του ΠΟΥ, σε κοινή ανακοίνωση που εστάλη από αυτή την υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ, την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και την Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

Η ανακοίνωση ζητεί καλύτερη διαχείριση στις ταφές σε σωστά οριοθετημένους, καταγεγραμμένους ατομικούς τάφους αναφέροντας ότι οι βιαστικές ταφές μπορούν να οδηγήσουν σε ψυχικό πόνο μεγάλης διάρκειας για τους συγγενείς των νεκρών αλλά και κοινωνικά και νομικά προβλήματα, σύμφωνα με το Reuters και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μια έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη (14/9) κάνει λόγο για περισσότερα από 1.000 πτώματα στην Ντέρνα και τουλάχιστον 100 στην Αλμπάιντα, τα οποία ενταφιάστηκαν σε ομαδικούς τάφους μετά τις πλημμύρες της 11ης Σεπτεμβρίου.

Μοιραστείτε το: