18/09/2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023 - 13:28

Μητσοτάκης: «Ψέμα η αργή αντίδραση του στρατού, δεν έχω πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό» (video)

«Στην Πολιτική Προστασία ΕΜΥ και Εθνικό Αστεροσκοπείο» * «Καμιά αλλαγή στον εκλογικό νόμο» * Τι είπε για τις αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο στην αρχή της θητείας του

Από την πρώτη ερώτηση που του τέθηκε στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής (17/9) στη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσε ότι ήταν καθυστερημένη η παρέμβαση των ενόπλων δυνάμεων στις πλημμυρόπληκτες περιοχές της Θεσσαλίας, και εξήγησε τις ιδιαιτερότητες που έχει η αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού σε σύγκριση με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι οι μετεωρολόγοι προέβλεπαν ακραίο φαινόμενο, αλλά όχι το μέγεθος που είδαμε με την κακοκαιρία Daniel, είπε ότι το μήνυμα 112 στις πλημμύρες δεν μπορεί να είναι για την εκκένωση της περιοχής όπως με τις φωτιές- γιατί θα είναι πολύ επικίνδυνο να γίνει εκκένωση όταν το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και τα νερά πλησιάζουν και ότι η σύσταση είναι να ανέβουν οι κάτοικοι πιο ψηλά, σε πάνω ορόφους, ενώ υποστήριξε ότι τα ελικόπτερα πέταξαν μόλις υπήρξε το πράσινο φως ότι οι πτήσεις είναι ασφαλείς.

Είπε ακόμη ότι η παρέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν άμεση, παρά τα όσα λέγονται και ακούγονται.

Αναφερόμενος στη νέα Πολιτική Προστασία σημείωσε ότι η ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο θα ενταχθούν πλέον στην Πολιτική Προστασία, ώστε να υπάρχουν τα απαραίτητα μετεωρολογικά δεδομένα, ενώ διέψευσε κατηγορηματικά κάθε σενάριο για ανασχηματισμό:

Δεν είναι η πρόθεσή μου να κάνω ανασχηματισμό, είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις βάρκες που ακούστηκε ως κριτική ότι ήταν λίγες και εμφανίστηκαν αργά, και εξήγησε ότι ήταν αδύνατον να φθάσουν νωρίτερα, αφού είναι επικίνδυνο να δράσουν σωστικά συνεργεία με βάρκες, όταν το πλημμυρικό φαινόμενο είναι σε εξέλιξη.

«Το φαινόμενο ήταν πρωτοφανές, δεν υπήρξε καθυστέρηση του Στρατού»

«Το καιρικό φαινόμενο που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν πρωτοφανές και έξω από προηγούμενα περιστατικά. Για την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός επεσήμανε επιδεικνύοντας σχετικό χάρτη του ΜΕΤΕΟ την διαφορά μεταξύ της βροχόπτωσης που είχε σημειωθεί στη διάρκεια του Ιανού και εκείνης που σημειώθηκε στη διάρκεια του Ντάνιελ, για να επισημάνει στη συνέχεια ότι ‘‘για τον Ιανό μας είχαν προειδοποιήσει’’ οι μετεωρολόγοι. Όπως τόνισε το καιρικό φαινόμενο που αντιμετώπισε η Θεσσαλία ήταν πολύ εντονότερο και δεν το είχαμε ξαναδεί στο παρελθόν.

Αναφορικά με την εμπλοκή του Στρατού ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ήταν ο ίδιος παρών από την Πέμπτη το πρωί στο κέντρο επιχειρήσεων και ήταν σαφές ότι τα ελικόπτερα μπορούσαν να πετάξουν μόλις οι καιρικές συνθήκες το καθιστούσαν ασφαλές. Όπως τόνισε δεν είναι δυνατόν να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των πληρωμάτων. Όπως πρόσθεσε χρησιμοποιήθηκαν πολλά ελικόπτερα και πραγματοποιήθηκαν εκκενώσεις κατοίκων σε κάθε περίσταση όπου τούτο κρίθηκε απαραίτητο και στη συνέχεια δόθηκε βοήθεια σε προμήθειες όπου υπήρχε ανάγκη.

Ιδρύεται Κέντρο Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας

Τόνισε, τέλος, ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας περνά μέσα από την ορθολογική διαχείριση των υδάτων της. Όπως πρόσθεσε, τα προβλήματα έρχονται από το βαθύ παρελθόν και αφορούν τόσο την λειψυδρία και όσο και τις πλημμύρες που παρατηρούνται. Για τον σκοπό αυτόν ιδρύεται το Κέντρο Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, το οποίο αφού έχει τις απαραίτητες μελέτες θα διαθέτει την κεντρική εποπτεία, σε συντονισμό με την Περιφέρεια και με βοήθεια από το εξωτερικό.

Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, έχει ήδη ζητηθεί βοήθεια από την Ολλανδία, η οποία έχει εκτενή τεχνογνωσία για αντιπλημμυρικά έργα, καλλιέργειες, προστασία οικισμών κλπ.

Τέλος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπό το φως των φαινομένων ορισμένοι οικισμοί καθίστανται ευάλωτοι και σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία θα εξεταστούν εναλλακτικές δυνατότητες για αυτούς. Επιβεβλημένο να αναδειχθεί το ζήτημα αυτό σε εθνικό επίπεδο, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι για αυτό θα επιδιώξει ο υπό σύσταση Οργανισμός να έχει διακομματική συναίνεση ως προς την ηγεσία του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρότι συνηθίζεται εθιμοτυπικά την πρώτη ερώτηση να την υποβάλλει δημοσιογράφος από μέσο της Θεσσαλονίκης, κατ’ εξαίρεση φέτος η πρώτη ερώτηση έγινε από δημοσιογράφο της Λάρισας, προφανώς λόγω των πλημμυρών στον θεσσαλικό κάμπο.

«Η Χάγη είναι πολύ μακριά, ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν μπαίνουν στο τραπέζι»

Εξαιρετικά θετικό γεγονός ότι έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας σε ανώτατο επίπεδο με την Τουρκία, απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά.

«Η Ελλάδα δεν άλλαξε την στρατηγική της απέναντι στην Τουρκία. Όταν διαφωνούμε φροντίζουμε να μην φτάνουμε στα άκρα και να έχουμε εντάσεις», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμα, είπε και ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν μπαίνουν στο τραπέζι», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

«Τα ζητήματα της εδαφικής ακεραιότητας και της Εθνικής Κυριαρχίας δεν θα μπουν ποτέ στο τραπέζι από εμένα. Τα ζητήματα για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν είναι ζητήματα που θα συζητήσω με την Τουρκία», σημείωσε.

«Η Τουρκία πρέπει να κάνει βήματα προς την ΕΕ και να είναι συνεργάσιμη στο ΝΑΤΟ. Επειδή εμείς ακολουθήσαμε μία αποτελεσματική πολιτική τα τελευταία χρόνια, η προσέγγιση της Τουρκίας με την Ευρώπη, περνάει μέσα από τις σχέσεις με την Ελλάδα. Αυτό είναι ένα ακόμα όπλο που έχουμε στα χέρια μας», ανέφερε.

«Έχουμε να διαχειριστούμε προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν, δεν θα λυθούν από τη μία στιγμή στην άλλη. Να συμφωνήσουμε πολιτισμένα για το πού διαφωνούμε. Να μην οδηγεί σε ρητορική επεκτακτική και σε ένταση στο πεδίο. Τα υπόλοιπα μετά τη συζήτηση με τον κ. Ερντογάν την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είμαι αποφασισμένος να δώσουμε τη μάχη της ακρίβειας»

Σε ερώτηση για την ακρίβεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Είναι πράγματι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας μας. Η διαχείρισής της γίνεται μέσα από δύο πυλώνες: α)σταθερή αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και β) με τη λειτουργία της αγοράς. "Είμαι αποφασισμένος να δώσουμε τη μάχη της ακρίβειας».

«Κάποια στιγμή η ακρίβεια θα αποκλιμακωθεί, οι αυξήσεις στους μισθούς θα είναι μόνιμοι. 2η παρέμβαση με τη λειτουργία της αγοράς και η πάταξη της αισχροκέρδειας. Πλέον μπορούμε να ερευνούμε αν οι αυξήσεις είναι δικαιολογημένες. Αν κάποιος πάει να αυξήσει το κόστος λόγω των καταστροφών στη Θεσσαλία θα τον τσακίσουμε. Είμαι αποφασισμένος να συγκρουστώ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.¨

«Δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί»

Σε ερώτηση για τον ανασχηματισμό και το ροτέισον των υπουργών στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Τι θα με ρωτούσατε αν δεν είχα κάνει αλλαγές μετά τις εκλογές. Αυτό υπηρέτησε το ροτέισιον, δεν έγινε στην τύχη. Δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί και ένας υπουργός αξιολογείται στο επίπεδο της αποτελεσματικότητας, αυτό απαιτεί κάποιο χρόνο. Αξιολογείται και στο επίπεδο της συμπεριφοράς, η κρίση εκεί μπορεί να είναι ακαριαία. Δώστε μας λίγο χρόνο να κριθεί η κυβέρνηση, και σε όλους αυτούς που λένε ότι δεν ξεκινήσαμε καλά. Αν δεν υπήρχαν πλημμύρες και φωτιές δεν ξέρω αν θα κάναμε την ίδια συζήτηση. Η χώρα όμως, πήρε επενδυτική βαθμίδα. Είχα δεσμευθεί προεκλογικά και πήραμε την επενδυτική βαθμίδα. Η κυβέρνηση υλοποίησε ήδη το μισό της πρόγραμμα για την Οικονομία».

Για τη φοροδιαφυγή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Την προηγούμενη τετραετία κάναμε βήματα και τώρα πρέπει να κάνουμε άλματα. Εχουμε και τη βούληση και τη νομιμοποίηση και την τεχνογνωσία. Τα μέτρα που εξήγγειλα χθες θα έχουν αποτέλεσμα. Εδωσα συγκεκριμένα παραδείγματα συμπολιτών μας που είναι απορία πώς ζουν με 200 και 300 ευρώ που εν τέλει δηλώνουν. Η τεχνολογία μας βοηθάει πολύ. Θα έχουμε τη δυνατότητα του χρόνου να γνωρίζουμε ποια είναι η έκταση που μισθώνει κάποιος σε μια παραλία, θα το ξέρει και ο ίδιος ο πολίτης, να γίνει συμμέτοχος στην αντιμετώπιση της παρανομίας. Τα αποτελέσματα θα είναι μετρήσιμα, θα στηρίξουν τον κρατικό προϋπολογισμό και θα απελευθερώσουν πόρους, είναι ζήτημα κοινωνικής εμπιστοσύνης».

Για την υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Ο προϋπολογισμός είναι πάρα πολύ δύσκολο να καλύπτει όλες τις ζημιές από φυσικές καταστροφές σε μια περίοδο κλιματικής κρίσης. Το κάναμε με μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια. Θα πρέπει να μας απασχολήσει συνολικά αν μπορούμε ως κράτος να αποζημιώνουμε και ποια είναι η ευθύνη κάθε φυσικού προσώπου. Εχουμε υποχρεωτική ασφάλιση αυτοκινήτου. Πιστεύω ότι τελικά και η ασφάλιση της περιουσίας θα καταστεί υποχρεωτική στη χώρα».

Μοιραστείτε το: