29/11/2023
ΑΜΕΡΙΚΗ | Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023 - 19:41

«Κλείδωσε» συνάντηση Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ

Οι ηγέτες ΗΠΑ και Κίνας θα βρεθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο την ερχόμενη Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος σε μια διπλωματία υψηλού ρίσκου με σκοπό να μειωθούν οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις του κόσμου.

Η στρατηγική της Κίνας για ενίσχυση της παγκόσμιας επιρροής αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τις ΗΠΑ, με Αμερικανούς αξιωματούχους να υπογραμμίζουν πως το Πεκίνο εργάζεται δραστήρια προκειμένου να υπονομεύσει την αμερικανική πολιτική σε όλο τον κόσμο.

Η συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στην περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, θα μπορούσε να διαρκέσει ώρες και να περιλαμβάνει ομάδες αξιωματούχων από το Πεκίνο και την Ουάσινγκτον.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως ο Σι θα επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες από τις 14 έως τις 17 Νοεμβρίου, θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του APEC και θα συναντηθεί με τον Μπάιντεν.

Κατά τη συνάντησή τους αναμένεται να ανοίξει μια διευρυμένη ατζέντα διεθνών θεμάτων, από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς μέχρι την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τις σχέσεις της Βόρειας Κορέας με τη Ρωσία, την Ταϊβάν, την περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη φαιντανύλη, την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και τις «δίκαιες» εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, δήλωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν.

«Τίποτα δεν θα κρυφτεί∙ όλα είναι στο τραπέζι», σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΠΑ, που αρνήθηκε να κατονομαστεί, που μίλησε στους δημοσιογράφους. «Είμαστε σαφείς ως προς αυτό. Ξέρουμε πως οι προσπάθειες επί αρκετές δεκαετίες να διαμορφωθεί ή να μεταρρυθμιστεί η Κίνα έχουν αποτύχει. Αλλά αναμένουμε ότι η Κίνα θα είναι εκεί γύρω και θα είναι ένας σημαντικός παίκτης στη διεθνή σκηνή για την υπόλοιπη ζωή μας».

Μοιραστείτε το: