29/11/2023
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023 - 12:58

Πενταετής κάθειρξη στον Στάθη Παναγιωτόπουλο: Ένοχος για κακούργημα για το revenge porn

Η ποινή έχει ανασταλτικό χαρακτήρα έως το Εφετείο και έτσι ο 60χρονος ραδιοφωνικός παραγωγός και παρουσιαστής μένει εκτός φυλακής με χρηματική εγγύηση 10.000 ευρώ

Σε πενταετή κάθειρξη καταδικάστηκε τη Δευτέρα (20/11) ο Στάθης Παναγιωτόπουλος από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης. Ο παρουσιαστής παραπέμφθηκε σε δίκη με την κατηγορία της δημοσιοποίησης -μέσω διαδικτύου- υλικού με προσωπικές στιγμές πρώην ερωτικής του συντρόφου.

Κάνοντας δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, το δικαστήριο αναβάθμισε την επίδικη πράξη σε κακούργημα (από πλημμέλημα), κρίνοντας ότι ο κατηγορούμενος ενήργησε με σκοπό να επιφέρει βλάβη στην παθούσα. Οι δικαστές δεν του αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό, ενώ αποφάσισαν να ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής, ενόψει του επόμενου βαθμού δικαιοδοσίας (Πενταμελές Εφετείο), με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα και της καταβολής εγγυοδοσίας ύψους 10.000 ευρώ.

Η δίκη διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, ύστερα από αίτημα της πλευράς της παθούσας. Στην απολογία του ο 60χρονος φέρεται να αποδέχθηκε την πράξη του, τονίζοντας, όμως, ότι δεν ενήργησε με σκοπό να προκαλέσει βλάβη στην καταγγέλλουσα. Υποστήριξε δε, κατά πληροφορίες, ότι επρόκειτο για «πάθος», προϊόν διαπιστωμένης ψυχικής νόσου.

Η παραπάνω υπόθεση -η πρώτη από τις τρεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, με κοινό ποινικό αντικείμενο- έφτασε στο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, ύστερα από διαδοχικές εφέσεις κατά της προηγούμενης απόφασης του Πλημμελειοδικείου, με την οποία ο 60χρονος είχε καταδικαστεί σε πενταετή φυλάκιση με αναστολή και επιπλέον χρηματική ποινή ύψους 10.000 ευρώ.

Μεταξύ αυτών που είχαν ασκήσει έφεση, ήταν ο εισαγγελέας, με το σκεπτικό ότι το συγκεκριμένο αδίκημα (παραβίαση προσωπικών δεδομένων, κατ’ εξακολούθηση) θα έπρεπε να αναβαθμιστεί στην κακουργηματική του μορφή, όπως κι έγινε.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η προηγούμενη απόφαση ακυρώθηκε. Ως κακούργημα, άλλωστε, αντιμετωπίστηκαν οι δύο άλλες δικογραφίες, που αποκαλύφθηκαν τον Δεκέμβριο του 2021, για τις οποίες είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, μετά την απολογία του.

Το χρονικό της υπόθεσης

Πιο αναλυτικά, σε πρώτο βαθμό, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, επέβαλε 5ετή φυλάκιση και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ στον πρώην τηλεπαρουσιαστή, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για παραβίαση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Η πρωτόδικη ποινή ανεστάλη υπό όρους, καθώς ο κατηγορούμενος είχε υποβάλει έφεση, η οποία προσδιορίστηκε να εκδικαστεί στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων.

Οι δικαστές του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου αποφάσισαν, τότε, ότι η πράξη τελέστηκε στην πλημμεληματική της μορφή, καθώς δέχτηκαν ότι δεν στοιχειοθετήθηκε «σκοπός βλάβης». Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών, όμως, άσκησε έφεση υπέρ του νόμου, γιατί έκρινε ότι έπρεπε να δικαστεί για κακούργημα.

Η 31χρονη καταγγέλλουσα κατέθεσε στη δίκη, η οποία είχε διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών. Τα αδικήματα τελέστηκαν τη χρονική περίοδο 2016-2019, ενώ η καταγγέλλουσα είχε σχέση με τον κατηγορούμενο μέχρι το 2018.

Μοιραστείτε το: