20/07/2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023 - 20:56

ΕΣΗΕΑ και ΠΣΑΤ καταδικάζουν την τραμπουκική επίθεση κατά του Δημήτρη Δημητρίου

Στο πλευρό του ιδιοκτήτη του agrafto.gr και a-sports.gr ο δημοσιογραφικός κόσμος * Κατατέθηκε μήνυση για βιαιοπραγία και εξύβριση ενάντιον του οργανωμένου οπαδού του Απόλλωνα Σμύρνης, Χρήστου Καπίρη

Ένα ακόμα σοβαρό κρούσμα οπαδικής βίας κατά δημοσιογράφου εν Ελλάδι και μάλιστα εν ώρα εργασίας… Ο δημοσιογράφος και ιδιοκτήτης των site agrafto.gr και a-sports.gr, Δημήτρης Δημητρίου έπεσε θύμα τραμπούκικης επίθεσης από οργανωμένο οπαδό του Απόλλωνα Σμύρνης στη Ριζούπολη, την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023 κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης των «κυανόλευκων» με τον Πανιώνιο για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Γ’ Εθνικής…

Σύσσωμος ο δημοσιογραφικός κόσμος τάχθηκε στο πλευρό του θύματος, που χτυπήθηκε και εξυβρίσθηκε δημοσίως από τον Χρήστο Καπίρη, στον οποίο ο Δημήτρης Δημητρίου κατέθεσε μήνυση για βιαιοπραγία και εξύβριση από την πρώτη στιγμή, αλλά ο θύτης διέφυγε τη σύλληψη μέσω της αυτόφωρης διαδικασίας.

Τόσο η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών όσο και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου εξέδωσαν ανακοινώσεις την Πέμπτη (23/11/2023) καταδικάζοντας απερίφραστα την απρόκλητη επίθεση ωμής οπαδικής βίας.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ με τίτλο «καταδικάζουμε απερίφραστα την οπαδική βία» αναφέρει τα ακόλουθα:    

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ έχει καταδικάσει κατ’ επανάληψη το φαινόμενο της οπαδικής βίας, όταν μάλιστα αυτό εκδηλώνεται κατά επαγγελματιών δημοσιογράφων κατά την ώρα άσκησης του δημοσιογραφικού τους λειτουργήματος.

Το πλέον πρόσφατο περιστατικό είναι αυτό του συναδέλφου Δημήτρη Δημητρίου, συντάκτη της αθλητικής ενημερωτικής ιστοσελίδας a-sports.gr, που υπέστη απρόκλητη επίθεση με υβριστικούς χαρακτηρισμούς και ξυλοδαρμό από οπαδό του Απόλλωνα Σμύρνης στο γήπεδο της Ριζούπολης στις 19-11-2023, στο πλαίσιο του ποδοσφαιρικού αγώνα Απόλλωνα Σμύρνης-Πανιώνιος.

Η ΕΣΗΕΑ καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την καταπολέμηση της βίας κατά δημοσιογράφων στα γήπεδα, απ’ όπου και αν προέρχεται.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ». 

Αντιστοίχως, η ανακοίνωση του ΠΣΑΤ με τίτλο «Ο ΠΣΑΤ καταδικάζει την τραμπούκικη επίθεση από οπαδό του Απόλλωνα στον Δημήτρη Δημητρίου», αναφέρει τα εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) καταγγέλλει και καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την άσκηση σωματικής, ψυχολογικής και λεκτικής βίας εναντίον του συναδέλφου, Δημήτρη Δημητρίου, κατά τη διάρκεια του αγώνα, Απόλλων Σμύρνης–Πανιώνιος, στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής της Γ’ Εθνικής, στο γήπεδο της Ριζούπολης.

Συγκεκριμένα την Κυριακή, 19 Νοεμβρίου, εν ώρα εργασίας του, για τη δημοσιογραφική κάλυψη του συγκεκριμένου ποδοσφαιρικού αγώνα της 11ης αγωνιστικής της Γ’ Εθνικής, για λογαριασμό της αθλητικής ιστοσελίδας “a-sports.gr” οργανωμένος οπαδός του Απόλλωνα Σμύρνης του επιτέθηκε και τον χτύπησε. Αρχικά άρχισε να τον βρίζει και να παρακινεί άλλους φιλάθλους πλησίον του να του επιτεθούν και εν συνεχεία έκατσε ακριβώς από πίσω του βρίζοντας τον χυδαία, απειλώντας και φτύνοντας τον επανειλημμένα στην πλάτη. Όταν ο συνάδελφος σηκώθηκε από τη θέση του αναστατωμένος και του ζήτησε να απομακρυνθεί, τότε τον γρονθοκόπησε στο κεφάλι μία φορά και ακολούθως τον κλώτσησε στο αριστερό του χέρι. Στη συνέχεια απαιτούσε να φύγει από το γήπεδο προσκαλώντας και άλλους φιλάθλους να τον ‘‘βγάλουν σηκωτό’’.

O επαγγελματίας αθλητικός δημοσιογράφος, Δημήτρης Δημητρίου, καταγγέλει επιπρόσθετα στον ΠΣΑΤ πως η επίθεση προς το πρόσωπό του έλαβε χώρα ‘‘δίπλα από τα επίσημα και στις άνω θέσεις, ώστε να έχω πανοραμική εικόνα, καθώς η Θύρα των δημοσιογραφικών ήταν κλειστή όπως συμβαίνει φέτος από το ξεκίνημα της σεζόν που η γηπεδούχος ομάδα υποβιβάσθηκε στην ως άνω κατηγορία’’.

Το Δ.Σ. του ΠΣΑΤ ΑΠΑΙΤΕΙ από τη διοίκηση του Απόλλωνα Σμύρνης να αντιμετωπίσει αυτό το σοβαρότατο περιστατικό βιαιοπραγίας, το οποίο έθεσε σε κίνδυνο τη σωματική και ψυχική ακεραιότητα του μέλους μας, Δημήτρη Δημητρίου, με τη σοβαρότητα που απαιτείται και να αναλάβει δράση, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογα περιστατικά που ‘‘τροφοδοτούν’’ τη βία απέναντι στους αθλητικούς δημοσιογράφους και στον αθλητισμό συνολικά.

Επιπρόσθετα, απαιτούμε από τη διοίκηση του Απόλλωνα Σμύρνης την άμεση επαναλειτουργία των δημοσιογραφικών θεωρείων, στους εντός έδρας αγώνες του συλλόγου στη Ριζούπολη, όπως προστάζει το αθλητικό νομοσχέδιο και οι κανονισμοί της Γ΄ εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου.

Η παροχή συνθηκών που εξασφαλίζουν τη δυνατότητα εξάσκησης των επαγγελματικών καθηκόντων των αθλητικών δημοσιογράφων είναι αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση των αθλητικών σωματείων.

Σε κάθε περίπτωση, το Δ.Σ του ΠΣΑΤ, είναι υποχρεωμένο να τονίσει κατηγορηματικά ότι θα προασπίσει με αποφασιστικότητα και στο ακέραιο τον συνάδελφο Δημήτρη Δημητρίου, όπως και όλους τους Αθλητικούς Συντάκτες που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, γίνονται θύματα οπαδικής βίας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Καθώς, ο Δημήτρης Δημητρίου, κατέθεσε μήνυση κατά του συγκεκριμένου οπαδού, όπως μας ενημέρωσε, ο ΠΣΑΤ δηλώνει ότι θα σταθεί στο πλευρό του συναδέλφου, και θα συνδράμει με κάθε τρόπο, με την προσμονή της τιμωρίας του συγκεκριμένου ένοχου των πράξεων βίας μέσω της νομικής οδού.

Στην κατεύθυνση αυτή ζητούμε και την ανάλογη ευαισθητοποίηση από πλευράς ΟΛΩΝ των Αθλητικών Σωματείων, αλλά και των επιφορτισμένων με την αντιμετώπιση της βίας φορέων της Πολιτείας».

Μοιραστείτε το: