25/02/2024
ΕΥΡΩΠΗ | Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023 - 18:51

Στο Βρετανικό Κοινοβούλιο η ακύρωση της συνάντησης Σούνακ-Μητσοτάκη: «Δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα»

Τι απαντά η ελληνική κυβέρνηση * Εργατικοί: «Αν Βρετανικό Μουσείο και Ελλάδα συμφωνήσουν, δεν θα μπούμε στη μέση»

Η ελληνική πλευρά δεν τήρησε συμφωνία να μην υπάρξει αναφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα επέμεινε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, μιλώντας την Τετάρτη (29/11) στο βρετανικό κοινοβούλιο, όπου αναφέρθηκε στο θέμα της ακύρωσης της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην ομιλία του, ο Ρίσι Σούνακ, ανέφερε συγκεκριμένα: «Είναι προφανές πως ο σκοπός της συνάντησης δεν ήταν για να συζητηθούν σημαντικά θέματα για το μέλλον, αλλά για να αναμοχλευτούν ζητήματα του παρελθόντος. Και αυτό δεν ήταν σωστό. Επιπλέον, όταν έγιναν οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις και συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για το θέμα αυτό στην Ελλάδα και στη συνέχεια αθετήθηκαν μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά η άποψή μου είναι ότι όταν οι άνθρωποι αναλαμβάνουν κάποιες δεσμεύσεις πρέπει να τις τηρούν».

Η ελληνική πλευρά έχει διαψεύσει ότι υπήρξε οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν σχετικά με την ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού, πως «στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ’ όσα έχουμε ήδη πει».

Εργατικοί: «Δεν θα σταθούμε εμπόδιο σε συμφωνία»

Από την πλευρά τους, οι Εργατικοί μέσω πηγών αναφέρουν ότι για την πρωθυπουργία του Κιρ Στάρμερ, το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν πρόκειται να γίνει «θέμα προτεραιότητας».

Σε ενημέρωσή τους, σημείωναν συγκεκριμένα: «Αν το Βρετανικό Μουσείο και η ελληνική κυβέρνηση συμφωνήσουν σε μια συμφωνία δανεισμού που θα ήταν αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, δεν θα μπαίναμε στη μέση. Όμως δεν θα ήταν κάτι που θα δρομολογούσαμε οι ίδιοι.

Σχετικά με τους φόβους που εκφράζονται πως οι Έλληνες ακόμα και αν τα δανείζονταν δεν θα τα επέστρεφαν, οι Εργατικοί σημειώνουν: «Λοιπόν αυτό δεν θα έμοιαζε με… δανεισμό. Πρόκειται για μια συζήτηση που θα κάνουν το Βρετανικό Μουσείο και η ελληνική κυβέρνηση. Κάθε συμφωνία πάντως θα έπρεπε να πληροί τους όρους που θέτουν οι νόμοι, οι οποίοι δεν πρόκειται να αλλάξουν για το συγκεκριμένο θέμα».

Μοιραστείτε το: