20/07/2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 - 12:49

Μητσοτάκης: «Η ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ είναι στρατηγικός στόχος»

Στο Βελιγράδι ο πρωθυπουργός

Για σφυρηλατημένες σχέσεις και διμερή συμπόρευση που απέκτησε στρατηγικό χαρακτήρα με τη Κοινή Διακήρυξη των Αθηνών τον Δεκέμβριο του 2019, μίλησε τη Δευτέρα (12/2) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Βελιγράδι κατά την κοινή συνέντευξη με τον Αλεξάνταρ Βούσιτς.

Η ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ είναι στρατηγικός στόχος, στεκόμαστε δίπλα σας, τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας: «Η Eλλάδα είναι ο πιο σταθερός σύμμαχος υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας και πιστεύωότι πρέπει και το Βελιγράδι να αξιοποιήσει τη θετική συγκυρία προς όφελος της ευρωπαϊκής προοπτικής».

«Προσβλέπουμε εντός του έτους στη σύγκλιση του τέταρτου συμβουίου συνεργασίας με το βλέμμα στραμμένο σε μέλλον ειρήνης και κοινωνικής ευημερίας. Επαναβεβαιώνεται η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι τυχαίο ότι επισκέπτομαι το Βελιγράδι συνοδευόμενος από 4 υπουργούς και πολλούς επιχειρηματίες. Θέλουμε να προωθήσουμε περαιτέρω επενδυτικές σχέσεις σε συγκεκριμένους τομείς. Ιδιαίτερα σημαντικό θέμα της ατζέντας είναι η διασύνδεση στην ενέργεια και τις μεταφορές είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον εκσυχρονισμό της γραμμής Θεσσαλονίκη – Βελιγράδι και το στρατηγικής σημασίας έργο από τον Πειραιά στη Βουδαπέστη», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η πατρίδα μου διαχρονικά ενθαρρύνει έμπρακτα την περιφερειακή διασυνδεσιμότητα για πολίτες και αγαθά κι αυτός είναι σημαντικός δρόμος που οδηγεί στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επίσης αναφέρθηκε στον κάθετο διάδρομο μεταφοράς φυσικού αερίου από νότο – βορρά και αντίστροφα, μέσω Ρεβυθούσας, υπογραμμίζοντας ότι η Σερβία διαθέτει μεγάλες αποθήκες.

Στην Ελλάδα έχουμε την τεχνογνωσία αφού παράγουμε το 50% από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θέλουμε να γίνουμε κόμβος εξαγωγής και να βοηθήσουμε τη Σερβία στην πράσινη μετάβαση της, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Η θέση μας για το Κόσοβο είναι σταθερή και γνώμονας σε όλα είναι το διεθνές δίκαιο», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μοιραστείτε το: