27/07/2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Τρίτη 2 Απριλίου 2024 - 08:26

Τι σημαίνει η κίνηση Κασσελάκη να ζητήσει την ποινική δίωξη του Κώστα Καραμανλή για τα Τέμπη

«Καρφιά» και από τη Νέα Αριστερά

Επιπλέον πολιτική πίεση επιχειρεί να ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για την υπόθεση των Τεμπών, στοχεύοντας στον Κώστα Καραμανλή μέσω των ποινικών ευθυνών που "είδε" το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πρόσωπο του πρώην υπουργού με την κατάθεση κατηγορητηρίου και ζητώντας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δεσμευθεί ότι θα ψηφίσει τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, όπως προβλέπει το άρθρο 86 του Συντάγματος.

Σειρά κακουργημάτων

Το κατηγορητήριο του ΣΥΡΙΖΑ "σκόνταψε" σε ποινικές ευθύνες του Κώστα Καραμανλή, και μάλιστα κακουργηματικές, και ειδικότερα στα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από ενδεχόμενο δόλο, της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών και της έκθεσης, μέσω των πράξεων και των παραλείψεων του σε μία σειρά από γεγονότα που κατά την κρίση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν αιτιώδη σύνδεσμο με το τραγικό δυστύχημα. Το επίμαχο κείμενο κατατέθηκε στα χέρια του Σταύρου Καλαφάτη, γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, προκείμενου εκείνος να ενημερώσει τον πρωθυπουργό, ενώ την ίδια ώρα ο Στέφανος Κασσελάκης με μία ανάρτηση του επέδειξε το κατηγορητήριο, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στον πρώην υπουργό -αλλά και στον πρωθυπουργό- και στη φράση τους: "όποιος έχει συγκεκριμένες κατηγορίες ας τις φέρει". Μπορεί όμως δια αυτού του τρόπου να συσταθεί προανακριτική επιτροπή;

Η απάντηση της κυβέρνησης αλλά και συνταγματολόγων είναι όχι, αφού ο δρόμος που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτός που προβλέπει το Σύνταγμα και το άρθρο περί ευθύνης υπουργών. Κυβερνητικές πηγές μιλούν για επικοινωνιακό πυροτέχνημα, υποστηρίζοντας ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας, όποιος θεωρεί οτι υπάρχουν ενδείξεις ενοχής για πράξεις ή παραλείψεις πολιτικών προσώπων, έχει τη δυνατότητα να συντάξει κατηγορητήριο, το οποίο θα περιέχει και πρόταση για την σύσταση προκαταρκτικής εξέτασης (σ.σ. θα πρέπει να υπογράφεται από 30 βουλευτές) και αφού συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών να το φέρει στην Ολομέλεια της βουλής, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία"

Μέχρι ώρας έχει γίνει ο μισός δρόμος από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το κατηγορητήριο δεν κατατέθηκε στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου, αλλά στον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Είναι ωστόσο για την Κουμουνδούρου η απάντηση στην απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών του Κώστα Καραμανλή από την κυβέρνηση, η οποία μάλιστα τού έδωσε το πράσινο φως να είναι εκ νέου υποψήφιος στις εκλογές, μετά το τραγικό δυστύχημα.

Σε κάθε περίπτωση, το Σύνταγμα προβλέπει εκτός από το κατηγορητήριο και την πρόταση για σύσταση της προανακριτικής επιτροπής, συζήτηση στην Ολομέλεια και ψηφοφορία, η οποία θέλει 151 βουλευτές για την σύσταση της επιτροπής και εκ νέου την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος πρώην υπουργού.

"Καρφιά" από τη Νέα Αριστερά

Αν και χαρακτηρίζουν καλοδεχούμενη την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη, στη Νέα Αριστερά βλέπουν αλλαγή πλεύσης και συμφωνία με ό,τι έγραφε στο πόρισμα της η ίδια. Και αυτό γιατί στο πόρισμα του ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το πέρας της εξεταστικής επιτροπής, ζητούσε την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Κώστα Καραμανλή και με ερμηνευτική δήλωση από όλη τη Βουλή, την παραπομπή του σε δίκη από το φυσικό του δικαστή για πράξεις που τελέστηκαν δια παραλείψεως.

"Είναι θετικό το γεγονός ότι άλλαξαν τη "γραμμή" τους και συμφωνούν με ό,τι γράφει το πόρισμα της Νέας Αριστεράς", υποστήριξε η Πέτυ Πέρκα, θυμίζοντας ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν στήριξαν την πρότασή της για σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και τώρα καταθέτουν αντίστοιχη πρόταση.
Μοιραστείτε το: