20/07/2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024 - 20:35

ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση απαγορεύει την πληροφόρηση για σημαντικές δίκες»

Κατηγορίες για «μαύρο» από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης * Τι απαντά το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Την έντονη δυσαρέσκειά του για τη ρύθμιση της κυβέρνησης με την οποία, όπως καταγγέλει, πλήττεται η θεμελιώδης αρχή της δημοσιότητας της δίκης εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με ανακοίνωσή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για «μαύρο» στην ενημέρωση από την κυβέρνηση, αναφορικά με μείζονος σημασίες δίκες.

«Την περασμένη Παρασκευή 5/7 δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η τροποποίηση του νόμου 3090/2002 περί της τηλεοπτικής ή ραδιοφωνικής μετάδοσης της δίκης που ''ρίχνει μαύρο'' στη μετάδοση μέσω διαδικτύου σε σχεδόν πραγματικό χρόνο των διαλόγων κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας σημαντικών δικών. Η τροποποίηση, που μεταξύ άλλων απαγορεύει «και την κινηματογράφηση, μαγνητοσκόπηση, ηχογράφηση και αποτύπωση της δίκης μέσω ειδικού λογισμικού που μετατρέπει τον προφορικό λόγο σε γραπτό», είναι ένα κατασταλτικό μέτρο που αν δεν ανατραπεί θα «φιμώσει» και τα ''παρατηρητήρια'' δικών εύλογου δημόσιου ενδιαφέροντος, όπως αυτή της Χρυσής Αυγής ή εκείνη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.

Η σπουδή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και δη του ανεκδιήγητου υπ. Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη να απαγορεύσουν στην ουσία την ακριβή πληροφόρηση για τέτοιες δίκες αποτελεί πλήγμα στη θεμελιώδη αρχή της δημοσιότητας της δίκης, «φιμώνει» τους δημοσιογράφους, «μαυρίζει» κι άλλο το τοπίο της ενημέρωσης στην Ελλάδα της θέσης 107 στην ελευθερία του Τύπου.

Καλούμε τους δικηγορικούς συλλόγους και τις δημοσιογραφικές ενώσεις να αντιδράσουν στην αυταρχική νομοθετική ρύθμιση, την οποία πρέπει η κυβέρνηση άμεσα να αποσύρει. Ας μη μαυρίσει κι άλλο η δημοκρατία», αναφέρουν χαρακτηριστικά από την Κουμουνδούρου.

Υπουργείο Δικαιοσύνης: «Καταντά γελοίο να μην μπορούν να διαβάσουν το νόμο που ισχύει εδώ και 22 χρόνια»

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης από την πλευρά του, έδωσε απάντηση στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας  πως «το ότι στον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα είναι γνωστό. Το να μην μπορούν, όμως, να διαβάσουν τις απλές διατυπώσεις μια ισχύουσας από το 2002 ρύθμισης (άρθρο 8 του νόμου 3090/2002), καταντά γελοίο».

«Επειδή λοιπόν αναφέρονται σε ''μαύρο'' που ρίχνει η κυβέρνηση στη δημοσιογραφική ενημέρωση για σοβαρές δίκες, παραπέμπουμε στη διάταξη του παραπάνω άρθρου που ισχύει εδώ και 22 χρόνια και η οποία απαγορεύει την ''ολική ή μερική μετάδοση από την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, καθώς και την κινηματογράφηση και μαγνητοσκόπηση της δίκης ενώπιον ποινικού, πολιτικού ή διοικητικού δικαστηρίου, εκτός αν το ίδιο το δικαστήριο παράσχει τη σχετική άδεια''. Στους παραπάνω τρόπους μετάδοσης με την πρόσφατη ρύθμιση, προστέθηκε και η μετάδοση μέσω Ίντερνετ» καταλήγει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Μοιραστείτε το: