Τι είπαν στις ομιλίες τους στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας
Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής (15/9) η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, εν όψει και των εσωκομματικών εκλογών στις 6 Οκτωβρίου.
Στις ομιλίες τους, οι 6 υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης ανέπτυξαν τις θέσεις τους για όλα τα μείζονα θέματα.
Ανδρουλάκης: «Η εποχή που μας αντιμετώπιζαν ως συμπλήρωμα έχει περάσει»
Πρώτος ξεκίνησε να μιλάει ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος ανέφερε: «Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε, γιατί πλέον δεν μας τίθεται το ερώτημα με ποιον θα πάτε. Έκλεισε ο ιστορικός κύκλος του ερωτήματος. Κοπιάσαμε και αγωνιστήκαμε για να είναι σήμερα το ερώτημα πότε το ΠΑΣΟΚ θα γίνει κυβέρνηση και πότε θα στείλει τη Νέα Δημοκρατία στο σπίτι της. Το ΠΑΣΟΚ είναι ξανά πρωταγωνιστικός αυτόνομος πόλος, έτοιμος να κάνει και το επόμενο μεγαλύτερο βήμα. Έτοιμο να βάλει τέλος στην αποτυχημένη διαχείριση Μητσοτάκη.
Πριν 2,5 χρόνια η βάση της παράταξης μου έκανε την τιμή να με εκλέξει επικεφαλής του ιστορικού μας κινήματος. Αν έπρεπε να βάλω έναν τίτλο θα ήταν “το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε”. Δεν επέστρεψε μόνο με το ιστορικό του σύμβολο, αλλά μπήκε με δυναμική στο κέντρο των εξελίξεων. Η εποχή που μας αντιμετώπιζαν ως συμπλήρωμα έχει περάσει. Μόνο τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Ανεβάσαμε τα ποσοστά μας, γίναμε δεύτερο κόμμα στην περιφέρεια. Είδαμε ξανά το πράσινο στην Κρήτη. Αυξήσαμε βουλευτές και ευρωβουλευτές. Ενισχύσαμε την επιρροή μας».
Αναφερόμενος σε όσους τον αμφισβήτησαν, ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε: «Στις 19:00 έκλεισαν οι κάλπες των Ευρωεκλογών. Στις 19:10 κάποιοι έθεσαν θέμα ηγεσίας. Η βάση της παράταξης θα κρίνει αν ενδιαφέρονταν για την πορεία της παράταξης. Την απόφαση για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά με αναθεώρηση Συντάγματος, είναι απόφαση 20 ετών, δεν την πήρα μόνος. Να με κατηγορούν κάποιοι γιατί είχαμε ανταγωνιστικό ψηφοδέλτιο στο νομό τους, το θεωρώ αδιανόητο. Το βράδυ των εκλογών θα μπορούσε να μείνει στον μεγάλο ηττημένο που ήταν η ΝΔ και μετά να πάμε στα όργανά μας και να συζητήσουμε τα λάθη μας ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα που δείχνουν αδυναμία. Έτσι είναι οι θεσμικές λειτουργίες. Αυτή είναι η διαδρομή μου και ως γραμματέας και ως πρόεδρος. Θα μπορούσαμε και να είμαστε δεύτερο κόμμα, αν κάποιος που έλεγε ότι "θα είναι για πάντα ΠΑΣΟΚ" δεν έφτιαχνε κόμμα έναν μήνα πριν τις εκλογές. Η προοπτική δεν υπάρχει σε μεσσίες ούτε σε περιτυλίγματα όπως μας έδειξαν άλλα κόμματα».
Γερουλάνος: «Ζητώ την ευθύνη να ηγηθώ του ΠΑΣΟΚ γιατί μπορώ να υπηρετήσω την ενότητα»
Δεύτερος στο βήμα ανέβηκε ο Παύλος Γερουλάνος ο οποίος, μεταξύ άλλων, κατέστησε σαφές ότι «τώρα, είναι η ώρα. Τώρα είναι η ώρα για την "αναγέννηση" του ΠΑΣΟΚ. Δεν θα μας συγχωρεθεί αν δεν ανταποκριθούμε στην απαίτηση της κοινωνίας».
«Δεν διανοούμαστε να χάσουμε την ευκαιρία για τη χώρα και το ΠΑΣΟΚ για το οποίο χρειάζετονται τρία πράγματα: Σχέδιο, διάθεση σύνθεσης δυνάμεων, ενότητα δηλαδή, και εμπειρία διακυβέρνησης», πρόσθεσε.
Ο Παύλος Γερουλάνος ανέφερε ότι η προοπτική εξουσίας για το ΠΑΣΟΚ δεν έρχεται χωρίς προϋποθέσεις, καθώς απαιτεί αλλαγή λειτουργίας, νοοτροπίας, ηγεσίας και απαιτείται σχέδιο γρήγορων κινήσεων και ριζικών μεταρρυθμίσεων για τη χώρα που - όπως είπε - βασίζεται στο σχέδιο «Αναγέννηση».
«Ζητώ την ευθύνη να ηγηθώ του ΠΑΣΟΚ, με συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο για την Ελλάδα. Πολιτικό σχέδιο που δεν έρχεται απλά να διαχειριστεί το διοικητικό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας, έρχεται να τα αλλάξει συθέμελα. Έρχεται να αλλάξει παράδειγμα. Έρχεται να επιφέρει σαρωτικές αλλά και πολύ συγκροτημένες αλλαγές. Η "Αναγέννηση", είναι ένα σχέδιο πολιτικό, ανθρωποκεντρικό, πατριωτικό, σοσιαλιστικό. Ο δεύτερος λόγος που ζητώ την ευθύνη να ηγηθώ του ΠΑΣΟΚ είναι γιατί μπορώ να υπηρετήσω την ενότητα.
Αυτό κάνω όλη μου την πολιτική ζωή, μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Από την πρώτη μέρα. Γι' αυτό δεν έχω κομματική παρέα. Δεν έχω "δικούς μου". Δεν χρειάζομαι τη δική μου ομάδα για να προεδρεύσω. Δεν έχω μάθει έτσι. Έχω μάθει να φτιάχνω ομάδες. Αξιοποιώντας όποια και όποιον θέλει να προσφέρει. Συνθέτοντας δυνάμεις και προσφέροντας προοπτική. Όπου κι αν βρέθηκα. Αυτό έκανα πάντα. Αυτό, θα κάνω και ως πρόεδρος, αν εκλεγώ», σημείωσε ο Παύλος Γερουλάνος για να συμπληρώσει:
«Τα παραπάνω μπορώ να τα εγγυηθώ, για έναν λόγο: Διότι δεν με κρατάει κανένας. Δεν έχω καμία εσωκομματική δουλεία. Πρώτη και μόνη μου προτεραιότητα το ΠΑΣΟΚ και το μέλλον της πατρίδας. Ζητώ την ευθύνη να ηγηθώ του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος γιατί έχω την εμπειρία να το κάνω».
«Γιατί σε ένα κόμμα εξουσίας, όπως το ΠΑΣΟΚ, υπάρχει κάτι ακόμα σημαντικότερο από το να κερδίζεις την εσωκομματική κάλπη και την αρχηγία την Κυριακή: Να ξέρεις τι θα κάνεις τη Δευτέρα. Μπροστά μας, αν θέλουμε να πετύχουμε τον στόχο μας, έχουμε επικές μάχες. Μάχες με την κυβέρνηση, μάχες με τα προβλήματα, μάχες για να πείσουμε τον κόσμο ότι είμαστε κοντά του. Αν η μάχη είναι στη Βουλή, ο πρόεδρος πρέπει να είναι εκεί. Αν η μάχη είναι στην κοινωνία, ο πρόεδρος πρέπει να είναι εκεί. Αν η μάχη είναι στο κόμμα, για να διαλέξουμε πορεία, για να κλείσουμε ανοιχτά θέματα, για να αποφασίσουμε στρατηγική, ο πρόεδρος πρέπει να είναι εκεί. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Ο πρόεδρος δίνει το παράδειγμα. Τι σημαίνει αυτό; Δύο πράγματα. Πρώτον, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί και δεν θα γίνει κυβέρνηση διά αντιπροσώπου. Ο πρόεδρος του κόμματος πρέπει να είναι βουλευτής. Γιατί με εμένα στη θέση του προέδρου, οι αξίες, η πολιτική δράση και η διάθεση προσφοράς θα είναι τα μόνα κριτήρια συμμετοχής στα όργανα», επεσήμανε ο Παύλος Γερουλάνος.
«Η επιλογή για τη νέα ηγεσία έχει ευθύνη, σύντροφοι και συντρόφισσες. Ευθύνη, όχι απέναντι σε φίλους και γνωστούς. Αλλά απέναντι στην κοινωνία που μας κοιτάζει. Στην πατρίδα που περιμένει. Στην ιστορία που μας δίνει μια δεύτερη ευκαιρία. Ζητώ την ευθύνη και την τιμή να ηγηθώ τού κοινού μας αγώνα. Σας καλώ να τον δώσουμε όλοι μαζί, μια γροθιά. Και σας διαβεβαιώνω ότι το αποτέλεσμα θα μάς δικαιώσει», κατέληξε.
Γιαννακοπούλου: «Ο πρόεδρος θα πρέπει να βρει το κόμμα συσπειρωμένο»
Τρίτη στη σειρά για να μιλήσει ήταν η Νάντια Γιαννακοπούλου που αρχικά θέλησε να στείλει ένα μήνυμα ενότητας λέγοντας πως «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό» και πως την επόμενη μέρα όποιος και αν είναι ο πρόεδρος θα πρέπει να βρει το κόμμα συσπειρωμένο.
Ένα κόμμα εξουσίας και όχι κόμμα διαμαρτυρίας που λαμβάνει 13% και δηλώνει ικανοποιημένο από το εκλογικό αποτέλεσμα. «Πρώτος στόχος μας είναι η επανασύνδεση μας με την κοινωνία για να αποκαταστήσουμε τη θέση μας στον πολιτικό χάρτη», δήλωσε αρχικά η υποψήφια για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. «Ιστορική συγκυρία» χαρακτήρισε την πολιτική κατάσταση η Νάντια Γιαννακοπούλου.
«Δεν υπάρχει πλέον το αλαζονικό 41%. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει μπει σε καθοδική πορεία», είπε αναφερόμενη στη Νέα Δημοκρατία και συνέχισε λέγοντας «Δεν πάει άλλο κύριε Μητσοτάκη με την αντιλαϊκή πολιτική». Δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την πολιτική κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται και απορώ πως κάποιοι σύντροφοι μιλούν για σύμπραξη με ένα τέτοιο κόμμα. Τώρα είναι η ώρα που πρέπει το ΠΑΣΟΚ να αναλάβει την ευθύνη».
Διαμαντοπούλου: «Πρέπει να προχωρήσουμε σε μία μεγάλη αποκέντρωση»
Το λόγο στη συνέχεια πήρε η Άννα Διαμαντοπούλου που ανέπτυξε το πλήρες σχέδιο για την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.
«Μεγαλώνουμε το ΠΑΣΟΚ, δυναμώνουμε την Ελλάδα», είπε ενώ υπογράμμισε ότι «για να ανταποκριθεί στα νέα ιστορικά του καθήκοντα, για να γίνει η εναλλακτική λύση στη διακυβέρνηση της χώρας και η διέξοδος για μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία, πρέπει να μετεξελιχθεί με γοργά βήματα στο Μεγάλο και Κυβερνών ΠΑΣΟΚ».
Περιέγραψε τη σημερινή πολιτική συγκυρία από την οποία αναδεικνύεται ξανά ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ. Ασκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ για την πολιτική που ακολουθεί σχεδόν σ΄όλους το τομείς.
«Η κυβέρνηση ασχολείται κυρίως με την επικοινωνία και έχει εγκαταλείψει κάθε ιδέα σχεδιασμού για το μέλλον, φοβισμένη από το πολιτικό κόστος και βυθισμένη σε κομματικές αντεγκλήσεις και προσωπικές έριδες. Η συνθηκολόγηση του κ. Μητσοτάκη με τον ακραίο συντηρητισμό είναι η συνταγή της παράλυσης.», είπε η 'Αννα Διαμαντοπούλου.
Κατέθεσε ένα σαφές και πλήρες πολιτικό πλαίσιο για τα μεγάλα θέματα, ώστε η Ελλάδα να ξαναγίνει μια δυναμική χώρα στην Ε.Ε και την ευρύτερη περιοχή της Ν.Α Ευρώπης και των Βαλκανίων. Ειδικά για τις σχέσεις με την Τουρκία η 'Αννα Διαμαντοπούλου τόνισε: «Από το 1974 η Τουρκία γεμίζει το καλάθι των διεκδικήσεων, ώστε σε κάθε τελική διαπραγμάτευση να μπορεί να κάνει ανύπαρκτες υποχωρήσεις. Οφείλουμε να μετατρέψουμε όπως κάναμε και στο παρελθόν του γεωγραφική μας θέση σε συγκριτικό πλεονέκτημα.
Η Δημοκρατική Παράταξη από τον Ελευθέριο Βενιζέλο μέχρι τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη και ακόμα τις πιο δύσκολες ώρες επί Γεωργίου Παπανδρέου και Βαγγέλη Βενιζέλου του είχε πάντα όραμα για το Έθνος και τη χώρα».
Η 'Αννα Διαμαντοπούλου τόνισε πώς «γίνεται να φέρουμε την Ελλάδα στο κέντρο των εξελίξεων, να εκσυγχρονίσουμε το πολιτικό μας σύστημα, με σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας. Η κεντρική ιδέα είναι η Ελλάδα που παράγει. Πρέπει να παράγει εθνικό πλούτο και μετά τον αναδιανέμει δίκαια». «Γίνεται να έχουμε ολοκληρωμένες πολιτικές με στόχους και πόρους; Ναι γίνεται», συμπλήρωσε.
Ειδική κι εκτενή αναφορά έκανε η Άννα Διαμαντοπούλου στην κοινωνική πολιτική λέγοντας ότι «πρέπει να προχωρήσουμε σε μια μεγάλη αποκέντρωση, με τοπική αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες που θα συνοδεύονται από πόρους, ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη κομματικά, με πολιτικό σχέδιο και δυνατότητα να έχει το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο. Η δημόσια υγεία και η δημόσια παιδεία έχουν ανάγκη ισχυρής περιφερειακής αποκέντρωσης για την καλύτερη απόδοση στον πολίτη. Στη μεταρρύθμιση για την παιδεία δίνω τον τίτλο «Αριστοτέλης και Τεχνητή Νοημοσύνη» γιατί πρέπει από το νηπιαγωγείο μέχρι τις ανθρωπιστικές σπουδές να συνδυάζονται με το ανθρωπιστικό ιδεώδες, δηλαδή ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες που δημιουργούν πολίτες με κοινωνικά χαρακτηριστικά που μπορούν να κατανοήσουν και να επιβληθούν στις μηχανές.
Στην υγεία η μεταρρύθμιση πρέπει να ξεκινήσει από τον διαχωρισμό του ΕΣΥ από το Υπουργείο ως διοικητικό μοντέλο, από αναβάθμιση οικονομική επιστημονική και αξιοκρατία των γιατρών και όλου του προσωπικού των νοσοκομείων και βέβαια από τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό.
Ως κορωνίδα της κοινωνικής πολιτικής θα έθετα το σύνθημά «πρώτα τα παιδιά». Δεν μπορεί να είμαστε η χώρα με 30% παιδική φτώχεια, κεντρικός μας στόχος και δέσμευση πρέπει να είναι η απόλυτη εξάλειψη της παιδικής φτώχειας.
Γίνεται να χτυπήσουμε τις ανισότητες; Γίνεται να εξαλείψουμε την παιδική φτώχεια; Ναι γίνεται. Μόνο εμείς μπορούμε», υπογράμμισε.
Υποστήριξε την πολιτική και στρατηγική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ, ενώ διαφώνησε με «πολιτικές και εκλογικές συμπράξεις κορυφής έως και ενιαίες κομματικές συγχωνεύσεις με αυτές τις δυνάμεις, που θολώνουν και ρευστοποιούν την ταυτότητα και τον προσανατολισμό του ΠΑΣΟΚ, που πρέπει να τεθούν εκτός της στρατηγικής ατζέντας του Κινήματος μας.
Η εκ των έσω απόπειρα συριζοποίησης της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ όπως και η εκ των έξω προσπάθεια σύμπραξης, νομίζω ότι πέρα από προσεγγίσεις αποδεικνύεται από τα πράγματα μέγα πολιτικό λάθος», κατέστησε σαφές η 'Αννα Διαμαντοπούλου.
«Θα εγγυηθώ την ενότητα του Κινήματος με την αξιοποίηση όλου του δυναμικού του ΠΑΣΟΚ ώστε να διαμορφώσουμε όλοι μαζί ένα ανοιχτό, δημοκρατικό, νικηφόρο Κίνημα. Αν δεν εκλεγώ: Θα βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις την νέα ηγεσία να πετύχει τους στόχους του Κινήματος. Θα συμβάλλω, από όποια θέση και αν κληθώ να προσφέρω, γνώσεις, πολιτική εμπειρία και δράση ώστε να επιτύχουμε τις συλλογικές μας επιδιώξεις», κατέληξε.
Δούκας: «Το ΠΑΣΟΚ δεν επιτρέπεται να βολεύεται, βλέποντας στις δημοσκοπήσεις το ποσοστό του να αυξάνεται 1 ή 2 μονάδες»
Με τη σειρά του ο Χάρης Δούκας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση κατά την ομιλία του.
«Δεν θα σταθώ στα μικρά και ασήμαντα. Αυτά προσπαθούν να διχάσουν την παράταξη, να μειώσουν πρόσωπα, να παραχαράξουν θέσεις και πρακτικές. Αυτούς τους καιρούς δεν μας ταιριάζει η μικροψυχία. Δεν έχουμε δικαίωμα να φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων», είπε ο κ. Δούκας τονίζοντας ότι: «Η εκλογή Προέδρου στις 6 Οκτώβρη έχει Εθνικά χαρακτηριστικά. Είναι ιστορικό κοινωνικό και πολιτικό ορόσημο. Γιατί από την συμμετοχή των πολιτών, αλλά και το αποτέλεσμα, θα κριθεί το εάν η δημοκρατική παράταξη θα γίνει και πάλι πρωταγωνίστρια».
«Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης κοστίζουν πολύ ακριβά στον τόπο. Επιχειρούν να δημιουργήσουν μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών. Μια κοινωνία σε μόνιμη ομηρεία, Που βολεύεται με τα κουπόνια, τα vouchers, το μέτριο, τις έωλες υποσχέσεις, μιας δήθεν «κανονικότητας».
Όσο και αν προσπαθήσουν, όσο και αν μεγάλα συμφέροντα τους στηρίζουν, ο κύκλος της φθοράς τους, ξεκίνησε. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.Η κοινωνία εγκαταλείπει κάθε μέρα τον κ. Μητσοτάκη. Αλλά μας αρκεί αυτό; ΟΧΙ, δεν αρκεί. Γιατί στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση ο κόσμος κάθισε σπίτι του και γύρισε την πλάτη στο πολιτικό σύστημα. Γιατί δεν εμπνέεται από τη σημερινή πολιτική και το πολιτικό προσωπικό, που δεν εκφράζει τις ανησυχίες και τις προσδοκίες του.
Διαμορφώνεται ένας φαύλος κύκλος μιας ανυπόληπτης κυβερνητικής εξουσίας και ενός αδύναμου πολιτικού συστήματος.
Αυτό δυστυχώς αφορά και το κόμμα μας, το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής, το οποίο την ώρα που η φθορά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι ραγδαία, δεν καταφέρνει να πρωταγωνιστήσει.
Γιατί άραγε Σύντροφοι; Γιατί σε κρίσιμες στιγμές δεν είχαμε ένα ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα. Γιατί εμφανιστήκαμε ως εκκρεμές, επιχειρώντας να μη δυσαρεστήσουμε κανένα.Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης, το είπε προεκλογικά: "Η τρίτη θέση στις εκλογές θα είναι πολιτική ήττα". Και συμφωνώ μαζί του.Να το πούμε πολύ καθαρά:
Το ΠΑΣΟΚ δεν επιτρέπεται να βολεύεται, βλέποντας στις δημοσκοπήσεις το ποσοστό του να αυξάνεται 1 ή 2 μονάδες, όταν η ΝΔ χάνει 10 και ο ΣΥΡΙΖΑ 8 μονάδες, σε σχέση με τις τελευταίες εθνικές εκλογές.
Δεν επιτρέπεται να βολεύεται όταν στο ερώτημα "Ποιος είναι καταλληλότερος για Πρωθυπουργός;", κερδίζει με διαφορά ο ακατάλληλος κ. Μητσοτάκης. Δε μηδενίζω το έργο κανενός. Αλλά… Δεν πείσαμε σύντροφοι…..», πρόσθεσε.
Κατρίνης: «Στις 6 Οκτωβρίου θα ψηφίσουν και θα αποφασίσουν οι πολίτες, όχι οι δημοσκόποι, όχι τα εξωθεσμικά κέντρα και συμφέροντα»
Τέλος, ο Μιχάλης Κατρίνης μίλησε έκανε λόγο για τη μεγάλη και την τελευταία ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να πάμε στις εθνικές εκλογές, συντηρώντας το πολιτικό σκηνικό του ενάμιση κόμματος, που υπάρχει για να διαιωνίζει την πολιτική κυριαρχία του κ. Μητσοτάκη».
Υπενθύμισε ότι είναι ο μοναδικός που μιλάει ξεκάθαρα για μια Μεγάλη Παράταξη που θα προκύψει με πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, με άνοιγμα σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας. Μια Μεγάλη Παράταξη που θα κυβερνήσει.
«Ξέρω ότι αυτή η άποψη ενοχλεί. Και μαζί ενοχλούν και αυτοί που τη διατυπώνουν, καθαρά και δυνατά.
Για αυτό και επιστρατεύτηκαν μηχανισμοί χειραγώγησης. Μηχανισμοί απαξίωσης της προσπάθειας μου, αφού ο κίνδυνος για τα μεγάλα συμφέροντα είναι η δημιουργία μιας Μεγάλης Παράταξης που δεν θα μπορούν να την ελέγξουν.
Ευτυχώς, στις 6 Οκτωβρίου θα ψηφίσουν και θα αποφασίσουν οι πολίτες, όχι οι δημοσκόποι, όχι τα εξωθεσμικά κέντρα και συμφέροντα.
Η ψήφος στις 6 Οκτωβρίου δεν είναι μόνο μια ψήφος για τη αναγέννηση και για τη δημιουργία μιας Μεγάλης Παράταξης που θα κυβερνήσει αυτοδύναμα τη χώρα. Είναι και μια ψήφος για την υπεράσπιση της αυτονομίας της πολιτικής από εξωθεσμικά κέντρα και συμφέροντα. Και μαζί και της αυτονομίας του ίδιου του ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης.
«Αν δεν αλλάξουμε, αν δεν αντιληφθούμε ότι το αίτημα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας είναι η Μεγάλη Παράταξη, τότε σε ένα χρόνο το πολύ θα βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα. Να συζητάμε δηλαδή τι φταίει και ορατό τον κίνδυνο να βρεθούμε σε πιο δυσμενή κατάσταση, αφού οι πολίτες δεν θα μας περιμένουν για πολύ ακόμα.
Το κενό που δημιουργείται από τη δική μας αδυναμία θα καλυφθεί από κάποιους άλλους και δεν εννοώ στον κεντροαριστερό χώρο. Τα παραδείγματα στην Ευρώπη είναι πολλά», είπε μεταξύ άλλων.
Ο Μιχάλης Κατρίνης παρουσίασε επίσης το σχέδιο του για ένα ανοιχτό και δημοκρατικό ΠΑΣΟΚ με τις αποφάσεις να λαμβάνονται από τα μέλη του αλλά και μια δέσμη προγραμματικών προτάσεων που συνιστούν ένα πρόγραμμα ρήξης και ελπίδας.