26/12/2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024 - 22:58

Μητσοτάκης: «Δεν μας ικανοποιεί η αντίδραση τραπεζών, σύντομα κυβερνητική παρέμβαση…» (video)

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τολμηρή τομή το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό * Ανδρουλάκης: «Πουλάτε φύκια για μεταξωτές κορδέλες, μονόδρομος η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» * Πέρασε με 157 ψήφους επί της αρχής το ν/σ

Η πίεση που ασκήθηκε το τελευταίο διάστημα από παντού υποχρέωσε την κυβέρνηση να παρέμβει στο ζήτημα της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, που λειτουργεί μόνιμα εις βάρος των πολιτών… Έτσι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έβγαλε είδηση την Πέμπτη (5/12/2024) κατά την ομιλία του για το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό προαναγγέλλοντας συντονισμένες -επιτέλους- ενέργειες… 

«Υπάρχουν ζητήματα, όσον αφορά στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, που χρήζουν αντιμετώπισης, όπως οι υψηλές προμήθειες, τα χαμηλά επιτόκια στις καταθέσεις, τα στεγαστικά δάνεια, που δεν δίνονται με τον καλύτερο ρυθμό, αλλά και ακίνητα που ακόμη δεν έχουν εκποιήσει προκειμένου να μπουν στην αγορά. Έχουμε ζητήσει από τις τράπεζες να αντιδράσουν, δεν μας έχει ικανοποιήσει η αντίδραση τους και πολύ σύντομα να αναμένετε παρεμβάσεις από την κυβέρνηση, που θα αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα προβλήματα. Αλλά ας είμαστε ρεαλιστές, σε αυτή τη συγκυρία, πυροτεχνήματα, όπως η έκτακτη φορολόγηση δεν θα δώσουν απάντηση στα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι πολίτες», είπε ο Μητσοτάκης.

Σε ότι αφορά αμιγώς νομοσχέδιο ο πρωθυπουργός τόνισε:

«Το νομοσχέδιο το οποίο συζητούμε σήμερα μπορεί να έχει τον χαρακτήρα μιας τεχνικής προσαρμογής σε μια ευρωπαϊκή οδηγία. Πιστεύουμε όμως ότι αποτελεί μια πολύ σημαντική αλλαγή στην αγορά εργασίας και μια τολμηρή θα έλεγα, τομή στην εξέλιξη της» ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως από το 2027 και μετά θα ακολουθεί ανοδική και μόνο πορεία.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι το με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «κλείνει οριστικά μία πολύ δύσκολη εποχή για τη χώρα μας, αυτή των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις. Συνεπώς με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ο κατώτατος μισθός θα αποτελέσει την απαρχή ενός ανοδικού κύκλου επαγγελματικής και προσωπικής προκοπής».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως το νομοσχέδιο καθιερώνει δύο αρχές:

1)    Ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να μειώνεται μόνο να αυξάνεται

2)    Το ακριβές ύψος της αύξησης θα καθορίζεται από έναν αντικειμενικό μηχανισμό

Επίσης ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι έως το 2019 ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα ήταν 650 και την τελευταία πενταετία αυξήθηκε στα 830, συμπαρασύροντας προς τα πάνω, τις τριετίες και τα επιδόματα που συνδέονται με αυτόν.

«Η Ελλάδα είναι στην 11η θέση στην Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης να φτάσει ο κατώτατος στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1500.

«Πρόκειται για στόχο που όχι μόνο θα πετύχουμε αλλά θα ξεπεράσουμε κιόλας. Οι πολιτικές αύξησης των εισοδημάτων και στήριξης των χαμηλόμισθων έχουν φέρει αποτελέσματα, ενώ αποτελούν τη μόνη πραγματική απάντηση στην ακρίβεια», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, ενώ για το αίτημα του ΦΠΑ για μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά δύο μονάδες επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ισπανίας και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η μείωση του ΦΠΑ οδήγησε σε πρόσκαιρη μείωση των τιμών, αλλά σωρευτικά οδήγησε τελικώς σε μεγαλύτερες αυξήσεις από τις αντίστοιχες στη χώρας μας όπου ο ΦΠΑ είναι υψηλότερος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μητσοτάκης ολοκλήρωσε λίγο νωρίτερα την ομιλία του και αποχώρησε από την Ολομέλεια της Βουλής κατευθείαν καθώς ένιωσε έντονους πόνους στη μέση του, από την οποία ταλαιπωρείται το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα για το θέμα αναφέρθηκε επισήμως και ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.  

Αντεπίθεση Ανδρουλάκη…  

Από την πλευρά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Ανδρουλάκης ήταν επικριτικός προς την κυβέρνηση. 

«Οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες, ώστε να επιστρέψουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού δεν μπορεί να γίνεται, ούτε μονομερώς από την κυβέρνηση όπως συνέβαινε ως τώρα και μάλιστα πάντα λίγο πριν τις εκλογές, ούτε αυτοματοποιημένα μέσω ενός αλγορίθμου. Ο μόνος δρόμος για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι η θέσπιση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και η συλλογική διαπραγμάτευση για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού αποτελούν προϋπόθεση για την ευημερία, την κοινωνική συνοχή και την καταπολέμηση των ανισοτήτων», είπε ο Ανδρουλάκης στην ομιλία του και πρόσθεσε: «Ψηφίζετε λοιπόν κάτι σήμερα που μετά το 2028 θα έχει αμφιλεγόμενα αποτελέσματα για τους εργαζομένους. Ποιος εργοδότης θα καθίσει στο τραπέζι διαπραγματεύσεων, όταν ο αλγόριθμος θα αποφασίζει τον κατώτατο μισθό; Για άλλη μια φορά, πουλάτε φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Ως ΠΑΣΟΚ πιστεύουμε πως είναι ζωτικής σημασίας αυτή η κοινωνική αδικία να αποκατασταθεί και για αυτό τον λόγο ερχόμαστε σήμερα να προτείνουμε εκ νέου την επαναφορά του συστήματος προσδιορισμού του κατώτατου μισθού/ημερομισθίου αποκλειστικά με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, δηλαδή των κορυφαίων οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών.

Σήμερα, η αναγκαιότητα υιοθέτησης της τροπολογίας αυτής, ενόψει και της υποχρέωσης της χώρας να ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο τη σχετική Οδηγία είναι πιο αναγκαία από κάθε άλλη φορά.

Με αυτόν τον τρόπο στηρίζουμε αποδεδειγμένα τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τους χαμηλόμισθους, την κοινωνία και την οικονομία. Είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα προστατεύσει τους πολίτες, θα καταπολεμήσει τις ανισότητες και θα βάλει τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά. Αυτός είναι ο άλλος δρόμος που το ΠΑΣΟΚ υπηρετεί προς όφελος της κοινωνία με τις προτάσεις του και το αξιόπιστο πρόγραμμά του».

Το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό πέρασε επί της αρχής με 157 ψήφους υπέρ κατόπιν ονομαστικής έναντι 139 κατά σε σύνολο 296 βουλευτών που πήραν μέρος στην ψηφοφορία. 

Το νομοσχέδιο προηγουμένως ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του.

Ειδικότερα, υπέρ του σχεδίου νόμου τάχθηκε η ΝΔ, το ΚΚΕ καταψήφισε, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή είχαν αναφέρει πως θα ψηφίσουν τα άρθρα του νομοσχεδίου που έχουν θετικά μέτρα αλλά επειδή διαφωνούν με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, προσανατολίζονται να ταχθούν αρνητικά επί της αρχής του σχεδίου νόμου.

Μοιραστείτε το: