Παρουσιάστηκε η Εθνική Στρατηγική Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο
Videos
Στο Ωδείο Αθηνών παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (30/12/2024) από την κυβέρνηση η Εθνική Στρατηγική Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο…
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβαση του ανακοίνωσε τις εφαρμογές parco.gov.gr και Κids Wallet.
Το πρώτο εργαλείο είναι το parco.gov.gr και καθορίζει τη διάρκεια που ένα παιδί θα μπορεί να περιηγηθεί στο διαδίκτυο, τις εφαρμογές που μπορεί να δει, τις μέρες και τις ώρες, καθώς και καθετί που πρέπει να ελέγχθεί.
Ενώ μέσα στην άνοιξη, προς τα τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου έρχεται και το Kids Wallet, μία νέα εφαρμογή που επιτρέπει δύο βασικά πράγματα: Θα κάνει πιο εύκολο τον γονικό έλεγχο και δεύτερον θα είναι το επίσημο εθνικό εργαλείο για τον έλεγχο και την επιβεβαίωση της ηλικίας του χρήστη (age verification).
«Στο Kids Wallet θα έχουμε την ταυτότητα του παιδιού και θα μπορούμε να ελέγχουμε με διακόπτες, απλά, πόση ώρα θέλουμε και πόσες εφαρμογές θέλουμε. Θα μπορούμε εξ αποστάσεως να ελεγχουμε πόση ώρα βλέπει το παιδί, να βλέπουμε αναφορές, να ειδοποιούμαστε για παραβίαση των κανόνων που θα πρέπει με τα παιδιά μας να βάλουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Μητσοτάκης.
Παράλληλα η πιο σημαντική δυνατότητα που θα δίνει είναι η λειτουργία της επιβεβαίωση της ηλικίας, ενώ ο γονέας θα μπορεί να ορίσει ότι ένα συγκεκριμένο κινητό χρησιμοποιείται από το παιδί του.
Ο πρωθυπουργός επίσης τόνισε: «Όλα ξεκινούν από τη σωστή ενημέρωση των γονιών, των καθηγητών και των δασκάλων, των ειδικών της υγείας, να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο από το να αθληθείς και να έχεις πραγματικές επαφές. Ο ψηφιακός κόσμος μπορεί να είναι χρήσιμος αλλά δεν μπορεί να είναι υποκατάστατο των πραγματικών εμπειριών».
Ως προς την καθολική απαγόρευση της χρήσης των πλατφορμών, ο Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν είναι κάτι αποτελεσματικό, για αυτό και η στρατηγική που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι πολύ πιο προσαρμοσμένη στην ίδια την πραγματικότητα της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα παιδιά και από τους εφήβους, η οποία ξεκινάει από την παραδοχή ότι υπάρχει πρόβλημα, που απαιτεί συζήτηση.
«Οι γονείς οφείλουν να θέσουν τα απαραίτητα όρια στα παιδιά τους, όπως θέτουν όρια καθόλη τη διάρκεια της ανατροφής τους. Πρόκειται για μια διαδικασία που όλοι όσοι έχουμε παιδιά τη γνωρίζουμε πολύ καλά. Επιτρέψτε μου να μη μασήσω τα λόγια μου. Οι αλγόριθμοι των εταιρειών είναι έτσι σχεδιασμένοι, ώστε να μεγιστοποιούν τον χρόνο που περνάμε μπροστά από την οθόνη και αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει μόνο για τα παιδιά, ισχύει για όλους μας. Για σκεφτείτε πόσοι από εσάς στη διάρκεια αυτής της παρουσίασης κοιτάξατε το κινητό σας. Δεν πολυκαταλαβαίνεις τι κάνεις εκείνη τη στιγμή, αλλά μπαίνεις σε μια ζώνη εξάρτησης την οποία όλοι την αντιλαμβανόμαστε, γιατί λίγο πολύ έχει συμβεί σε όλους μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός που πρόσθεσε πως: «Η προστασία της παιδικής ψυχής είναι αυτονόητη υποχρέωση μιας κοινωνίας και πως ο παιδικός και εφηβικός εγκέφαλος ακόμα διαμορφώνονται, γι' αυτό απαιτείται παρέμβαση ειδικά για αυτές τις ηλικίες».
Παπαστεργίου: «Όταν ανοίγει ένα κινητό κλείνει μια παρέα»
Στην εκδήλωση μεταξύ πολλών άλλων μίλησε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, περιέγραψε το πώς άλλα κράτη αντιμετωπίζουν το ζήτημα του εθισμού στα social media από τους ανηλίκους, ξεκινώντας από τη Γαλλία, η οποία εισήγαγε την προεγκατάσταση λογισμικού γονικού ελέγχου σε συσκευές και έθεσε ως ψηφιακή ηλικία ενηλικίωσης τα 15 έτη.
«Η Ιρλανδία θέτει εθελοντικούς κανόνες για τον φιλικό σχεδιασμό πλατφορμών, η Γερμανία θεσμοθετεί κανόνες αξιολόγησης κατάλληλου περιεχομένου για συγκεκριμένες ηλικίες», όπως είπε ο υπουργός, ενώ αναφέρθηκε τόσο στο παράδειγμα της Αυστραλίας, η οποία έχει ήδη επιβάλει καθολική απαγόρευση στα social media για ηλικίες κάτω των 16 ετών, όσο και στην Αλβανία που σκοπεύει να απαγορεύσει το TikTok για 1 έτος.
«Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι πως καθορίζεις την ηλικία του χρήστη. Οι γονείς θα πρέπει να εγκαταστήσουν την εφαρμογή στα κινητά. Πρότασή μας είναι οι νέες εφαρμογές να είναι προ εγκατεστημένες. Τίποτα δεν θα γίνει εάν εμείς ως γονείς δεν το ελέγξουμε», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και πρόσθεσε: «Η ζωή δεν είναι να κουνάς παθητικά τον αντίχειρα σε μια οθόνη, η ζωή είναι εκεί έξω και είναι υπέροχη… Όταν ανοίγει ένα κινητό κλείνει μια παρέα».