Περισσότεροι από 200 δονήσεις τις τελευταίες 48 ώρες * Συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου * Έκτακτα προληπτικά μέτρα σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό * Ο Λέκκας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού, αλλά όχι πάνω από 6 Ρίχτερ
Τρεις νέες σεισμικές δονήσεις άνω των τεσσάρων βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκαν μέσα σε πέντε λεπτά στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης από το απόγευμα της Κυριακής (2/2/2025).
Συγκεκριμένα στις 19:41, καταγράφηκε σεισμός των 4,5 Ρίχτερ και στις 19:45 των 4,7, αμφότερες είχαν επίκεντρο στην Αρκεσίνη Αμοργού, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησαν άλλες δύο αλλεπάλληλες δονήσεις (στις 20:25 και 20:27) άνω των τεσσάρων Ρίχτερ!
Η τελευταία δόνηση καταγράφτηκε στις 01.54 τα ξημερώματα της Δευτέρας (3/2) μεγέθους 4,4 βαθμών...
Συνολικά στην ευρύτερη περιοχή οι σεισμοί είναι περισσότεροι από 200 εδώ και ένα 48ώρο!
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 21:00 της Κυριακής ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στο νησί.
Συμμετείχαν ακόμα ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, ο καθηγητής Γεωφυσικής ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Δημήτρης Χούπης.
Επίσης, στη σύσκεψη ήταν παρόντες ο Αθανάσιος Γκανά, δ/ντης Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο Κώστας Συνολάκης Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών και ο Βαγγέλης Τουρνάς υφυπουργός Πολιτικής προστασίας.
Πάντως, ο Ευθύμης Λέκκας, που είχε μεταβεί στην περιοχή για αυτοψία απέκλεισε την περίπτωση να επαναληφθεί σεισμός ανάλογος του 1956 λόγω ηφαιστείου που ήταν της τάξης των 7,7 Ρίχτερ, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «η συσσώρευση των δυνάμεων να προκαλέσει σεισμό της τάξεως των 5- 5,5 όχι πάνω από 6 όμως».
Έκτακτα προληπτικά μέτρα σε τέσσερα νησιά
Να σημειωθεί ότι το μεσημέρι της Κυριακής, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, συγκάλεσε εκ νέου κοινή συνεδρίαση των δύο ειδικών Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).
Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:
1) Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει σε ύφεση.
2) Η σεισμική ακολουθία εξακολουθεί να είναι αυξημένη το τελευταίο 48άωρο με περισσότερους από 200 σεισμούς στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού.
3) Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Οι Επιτροπές προτείνουν:
- Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.
Οι πολίτες θα πρέπει:
- Να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
- Να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
- Να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
- Να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
- Να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
- Να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.