29/12/2025
ΑΜΕΡΙΚΗ | Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2025 - 01:01

Τραμπ - Ζελένσκι: Μεγάλη πρόοδος, αλλά χωρίς συμφωνία ακόμα

Αισιόδοξος ο Αμερικανός πρόεδρος για τερματισμό του πολέμου * Ευτυχής δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος

Σημαντικά βήματα για τον τερματισμό του πολέμου έγιναν την Κυριακή (28/12/2025) στη συνάντηση του Ουκρανού προέδρου, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, με τον ομόλογο του των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο πολυτελές θέρετρο του Αμερικανού προέδρου, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών για την ειρήνη με τη Ρωσία.

Στο επίκεντρο της συνομιλίας τους ήταν το ειρηνευτικό σχέδιο 20 σημείων, το οποίο έχει καταρτιστεί από Αμερικανούς και Ουκρανούς διαπραγματευτές.

Σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία, οι δύο ηγέτες, μετά το τέλος της συζήτησής τους, πραγματοποίησαν τηλεφωνική επικοινωνία με ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τραμπ και Ζελένσκι παραχώρησαν αμέσως μετά τη συνάντηση κοινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία και από τις δύο πλευρές φάνηκε πως υπήρξε μεγάλη πρόοδος, αλλά χωρίς τελική συμφωνία.

«Έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο», δήλωσε ο Τραμπ, που χαρακτήρισε ως «εξαιρετική» τη συνάντησή του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ αποτίμησε θετικά και τη συζήτηση των δύο ηγετών με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Όπως είπε συνομίλησαν με τους ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Πολωνίας και της Νορβηγίας, καθώς και τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θεωρήσαμε σκόπιμο να μιλήσουμε μαζί τους και η συνάντησή μας ήταν εξαιρετική. Καλύψαμε, όπως θα έλεγαν ορισμένοι, το 95%, δεν ξέρω το ποσοστό, αλλά έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο όσον αφορά τον τερματισμό αυτού του πολέμου», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι περιέγραψε τη συνομιλία του με τον Τραμπ ως «μια σπουδαία συνάντηση» με «μια σπουδαία συζήτηση για όλα τα θέματα», σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν για τις αμερικανικές εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία.

Oπρόεδρος της Ουκρανίας ακόμα είπε ότι οι διαπραγματευτές της Ουκρανίας και των ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες για να συζητήσουν μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία. Ο Τραμπ θα φιλοξενήσει μια ακόμα συνάντηση με τον Ζελένσκι και πιθανούς Ευρωπαίους ηγέτες τον Ιανουάριο, είπε ενώ σε άλλο σημείο δεν απέκλεισε ακόμα και το ενδεχόμενο να επισκεφτεί ο ίδιος την Ουκρανία «αν αυτό βοηθήσει στην επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας».

Ο Ζελένσκι επίσης πρόσθεσε: «Συζητήσαμε για το σχέδιο των 20 σημείων και είμαι ευτυχής που οι ομάδες μας είναι κοντά σε αποτέλεσμα. Πρέπει να σεβαστούμε τον λαό μας και τα εδάφη μας. Είναι ένα δύσκολο ζήτημα και έχουμε διαφορετικές απόψεις με τη Ρωσία. Μπορούμε να έχουμε δημοψήφισμα για κάποιο από τα σημεία του ειρηνευτικού σχεδίου ή να ψηφίσει η βουλή. Η γη αυτή ανήκει στο έθνος».

Τέλος και οι δύο υπογράμμισαν στις απαντήσεις τους στους δημοσιογράφους ότι το ζήτημα του τερματισμού του πολέμου είναι «περίπλοκο» και ότι όποια πρόοδος για την επίτευξη ειρήνης «θα διαρκέσει περισσότερο από μία ημέρα ή εβδομάδες».

Χαρακτηριστικά ο Τραμπ τόνισε: «Δίνω χρόνο για να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Σε λίγες εβδομάδες θα γνωρίζουμε. Μπορεί ένα πράγμα να τα γκρεμίσει όλα. Είναι σύνθετο αλλά πιστεύω θα τα καταφέρουμε. Δεν θέλω να πω πότε», ενώ για το Ντονμπάς, ένα κεντρικό σημείο διαμάχης της ειρηνευτικής συμφωνίας, εξήγησε ότι το ζήτημα παραμένει «άλυτο», καθώς «είναι ένα πολύ δύσκολο ζήτημα, αλλά πιστεύω ότι θα το λύσουμε».

Μοιραστείτε το: