Ο πρόεδρος της χώρας τόνισε πως το Κίεβο αντιλαμβάνεται την κίνηση αυτή ως μέρος των εγγυήσεων ασφαλείας
Να ενταχθεί μέχρι το 2027 στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Ουκρανία ζήτησε την Τρίτη (27/1) ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι με ανάρτησή του στο Χ, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Κρίστιαν Στόκερ.
Ο Ζελένσκι ανέφερε χαρακτηριστικά πως θα πρέπει η ένταξη της χώρας του να έχει ολοκληρωθεί έως το 2027 και πρόσθεσε παράλληλα πως το Κίεβο αντιλαμβάνεται την κίνηση αυτή ως μέρος των εγγυήσεων ασφαλείας για τη χώρα.
Αναλυτικά η ανάρτηση Ζελένσκι:
«Με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Κρίστιαν Στόκερ, συζητήσαμε την ενεργειακή κατάσταση της Ουκρανίας. Η Ρωσία επιτίθεται καθημερινά στις ενεργειακές μας υποδομές για να αφήσει τους Ουκρανούς χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση, γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό οι εταίροι μας να ανταποκριθούν σε αυτό το ζήτημα.
Εκτιμούμε ιδιαίτερα την απόφαση της Αυστρίας την περασμένη εβδομάδα να διαθέσει κονδύλια για την υποστήριξη του ενεργειακού μας τομέα. Ενημέρωσα επίσης τον Καγκελάριο σχετικά με τις τριμερείς συναντήσεις των ουκρανικών, αμερικανικών και ρωσικών αντιπροσωπειών που πραγματοποιήθηκαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την περασμένη εβδομάδα.
Συζητήθηκαν κυρίως στρατιωτικά ζητήματα, αλλά μίλησαν επίσης για εγγυήσεις ασφαλείας. Η ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μία από τις βασικές εγγυήσεις ασφαλείας όχι μόνο για εμάς, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Εξάλλου, η συλλογική ισχύς της Ευρώπης είναι δυνατή, ιδίως, χάρη στις συνεισφορές της Ουκρανίας σε θέματα ασφαλείας, τεχνολογίας και οικονομίας. Γι’ αυτό μιλάμε για μια συγκεκριμένη ημερομηνία – το 2027 – και υπολογίζουμε στην υποστήριξη των εταίρων για τη θέση μας».

