24/07/2021
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021 - 21:07

«Οι προκλήσεις Ερντογάν επηρεάζουν τις σχέσεις με Ελλάδα και Ευρώπη» (video)

Κοινό μήνυμα Δένδια-Χριστοδουλίδη προς την Άγκυρα μετά τη συνάντησή τους στη Λευκωσία

Κοινό μήνυμα έστειλαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης μετά τη συνάντησή τους στη Λευκωσία.

Ελλάδα και Κύπρος θα συντονιστούν για κοινές ενέργειες απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Αυτό είναι το κοινό μήνυμα που έστειλαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης μετά τη συνάντησή τους στη Λευκωσία.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στόχο έχουν την προώθηση, μέσω τετελεσμένων προς μια άλλη μορφή λύσης του Κυπριακού, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από εμάς, αλλά ούτε και από την διεθνή κοινότητα, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ ο Νίκος Δένδιας τόνισε, ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ΕΕ και Τουρκίας όσο η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί στην Κύπρο.

Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι η επίσκεψή του στην Κύπρο αποτελεί δέσμευση της ελληνικής Κυβέρνησης να σταθεί στο πλευρό της κυπριακής Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού αλλά και στο πλάι της διεθνούς νομιμότητας.

Τόνισε ότι οι χθεσινές εξαγγελίες της τουρκικής πλευράς επιχειρούν νέα τετελεσμένα και τον ενταφιασμό της προσπάθειας για επανένωση της Κύπρου, καταπατώντας με τον πιο βάρβαρο τρόπο τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο. Εμείς, είπε, θα συνεχίσουμε τις κοινές μας προσπάθειες με την Κύπρο για να λυθεί το Κυπριακό εντός του γνωστού πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας. Η παραβίαση, είπε, δεν παράγει δικαιώματα και πρόσθεσε ότι αυτό τόνισε στις επαφές που είχε και χθες και σήμερα στους ομολόγους του Ισραήλ, της Γαλλίας και των ΗΠΑ.

Η Τουρκία προέβη σε μια νέα παρανομία στα Βαρώσια, είπε, που επιβεβαιώνει τις τουρκικές προθέσεις που δεν είναι άλλες από την επέκταση της κατοχής στην Κύπρο. Δεν υπάρχει, τόνισε, κανένα περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ΕΕ και Τουρκίας όσο η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί στην Κύπρο και είπε ότι αυτό περιλαμβάνεται επίσης στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σκοπός της παρουσίας του στην Κύπρο, είπε, είναι ο συντονισμός με την Κύπρο των ενεργειών μετά τις νέες τουρκικές προκλήσεις απάντησή μας, είπε, θα βασίζεται όπως πάντα στο διεθνές δίκαιο και στις αξίες που μας διέπουν.

Χριστοδουλίδης: Να δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας

Είναι ξεκάθαρο ότι οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στόχο έχουν την προώθηση, μέσω τετελεσμένων προς μια άλλη μορφή λύσης του Κυπριακού, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από εμάς, αλλά ούτε και από την διεθνή κοινότητα. Θα πρέπει, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, σε πρώτη φάση, να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας στην Άγκυρα.

Είπε ότι με τον κ. Δένδια είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τα δεδομένα και αντάλλαξαν απόψεις για τα επόμενα βήματα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα και αποφασιστικά, και η αντίδρασή της να έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο, πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι από τον δυναμισμό και την αποφασιστικότητα της αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η αναζωογόνηση της προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών του Κυπριακού που παραμένει ο πρωταρχικός μας στόχος.

Για να καταστεί όμως αυτό δυνατόν, είπε, τα μηνύματα και η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας πρέπει να είναι σαφή και να μην αφήνουν κανένα περιθώριο στην Άγκυρα για παρερμηνεία. Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες, τόνισε και είπε ότι με απόλυτη σοβαρότητα εργαζόμαστε προς τον στόχο της ανατροπής των τετελεσμένων από πλευράς Τουρκίας αλλά και τη δημιουργία ουσιαστικών προοπτικών για να επαναρχίσει ένας διάλογος στο Κυπριακό που θα έχει πραγματικές προοπτικές θετικής κατάληξης.

Με την Ελλάδα, είπε, εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικής σημασίας για το πως θα εξελιχθούν οι προσπάθειές μας.

Μοιραστείτε το: