26/09/2021
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021 - 13:36

Με αρνητικό rapid test 48 ωρών ανήλικοι 12-17 ετών σε κλειστούς χώρους

Θα πληρώνουν 10 ευρώ για να πιουν καφέ που κοστίζει 2-3 ευρώ αν… επιμένουν να μην εμβολιαστούν * Γεωργιάδης: Kαμία διόρθωση στο ΦΕΚ για τους ανήλικους

Με αρνητικό rapid test θα μπαίνουν σε κλειστούς χώρους εστίασης οι ανήλικοι 12- 17 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με το ΦΕΚ για τα νέα μέτρα που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Το ΦΕΚ, στο πλαίσιο των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ από τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου, αφορά εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία και αναψυκτήρια, στα οποία οι ανήλικοι άνω των 12 ετών θα πρέπει να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους ή νόσησης, που εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο. Η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης είναι έως 180 ημέρες.

Αυτό βεβαίως σημαίνει πως ένα παιδί ή έφηβος που είναι ανεμβολίαστος αν θελήσει να πιει καφέ σε μία καφετέρια θα πρέπει να προσκομίσει αρνητικό rapidtest κόστους 10 ευρώ για έναν καφέ κόστους 2-3 ευρώ (στις ακριβές καφετέριες). Και επιπλέον δεν θα μπορεί να πει αυθόρμητα με την παρέα του για να πιει τον καφέ του αλλά θα πρέπει να μπει… προγραμματισμένα 48 ώρες αφότου έχει κάνει το τεστ.

Το κόστος βεβαίως είναι μεγαλύτερο και στα εστιατόρια όπου θα πάει με τους γονείς του αφού για τραπέζι οι γονείς δύο παιδιών θα πρέπει να υπολογίσουν αντίστοιχα 20 ευρώ πιο ακριβό το τραπέζι.

Όλα αυτά βεβαίως οδηγούν αναγκαστικά σε ένα συμπέρασμα. Ή θα «ματώσει» οικονομικά η οικογένεια ή θα οδηγηθούν μαζικά σε εμβολιασμούς, γονείς και παιδιά ή έφηβοι.

Γεωργιάδης: Καμία διόρθωση στο ΦΕΚ για τους ανήλικους, μία ΚΥΑ έχω υπογράψει

Με παρέμβασή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 το πρωί της Τρίτης (14/9) ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως δεν χρειάζεται να γίνει καμία τροποποίηση γιατί εξ αρχής ήταν σαφές από το ΦΕΚ πως οι ανεμβολίαστοι ηλικίας 12-17 ετών θα εισέρχονται στους κλειστούς χώρους εστίασης με rapidtest.

Έριξε, μάλιστα, την ευθύνη για το αλαλούμ που δημιουργήθηκε σε αυτούς που ερμήνευσαν τον ΦΕΚ γιατί δεν διάβασαν και την επόμενη σελίδα.

Στο μεταξύ, νωρίτερα, σε ανάρτησή του στο Twitter είχε γράψει: «Διάφορα sites έχουν παρερμηνεύσει την ΚΥΑ για τα μέτρα νομίζοντας ότι ανήλικοι 12-17 ετών πρέπει να είναι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες για να μπουν σε εστιατόρια. Προφανώς δεν έχουν διαβάσει την επόμενη σελίδα που διευκρινίζει ότι μπαίνουν με rapid τεστ εάν είναι ανεμβολίαστοι».

Ο υπουργός παρενέβη τηλεφωνικά στην εκπομπή του ΑΝΤ1 για την είσοδο των ανήλικων σε καταστήματα εστίασης μετά από «ΦΕΚ» που κυκλοφόρησε και ανέφερε ότι παιδιά και έφηβοι 12 έως 17 ετών θα πρέπει να φέρουν αποκλειστικά πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη αυτό που κυκλοφόρησε ήταν ένα ηλεκτρονικό draft και όχι το πραγματικό ΦΕΚ, το οποίο όπως είπε το υπέγραψε την Κυριακή (12/9) το βράδυ και εξεδόθη και έχει αριθμό φύλλου κυβερνήσεως.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, το χαρτί που κυκλοφόρησε ως ΦΕΚ δεν έχει αριθμό φύλλου κυβερνήσεως, ενώ είναι άγνωστο ποιος το εξέδωσε. «Δεν κυκλοφόρησε από την κυβέρνηση» είπε και πρόσθεσε ότι έκανε την παρέμβαση στον ΑΝΤ1, προκειμένου να μην δημιουργείται ανασφάλεια στον κόσμο.

«Δεν υπήρξε καμία διόρθωση. Μια ΚΥΑ έχω υπογράψει, στην οποία αναφέρει ότι οι ανήλικοι μπαίνουν στα μαγαζιά με rapid test», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Βεβαίως, το γεγονός ότι κυκλοφόρησε ένα draft και αναδημοσιεύτηκε από όλες τις ιστοσελίδες χωρίς η κυβέρνηση να παρέμβει και να ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται για την επίσημη ΚΥΑ, πάλι ευθύνη κυβερνητική είναι, αλλά αυτά για τον Άδωνι Γεωργιάδη είναι… ψιλά γράμματα.

Μοιραστείτε το: