21/10/2021
ΕΙΔΗΣΕΙΣ | Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021 - 17:58

Μετεωρίτης έγινε ορατός τη νύχτα στην Ελλάδα (video)

Tο εντυπωσιακό λαμπρό μετέωρο και συγκεκριμένα μια βολίδα καταγράφηκε στη Λιβαδειά, αλλά έγινε ορατό και σε άλλα σημεία της Ελλάδας

Η πτώση ενός μετεωρίτη έγινε ορατή το βράδυ της Τρίτης (21/9) από τα περισσότερα σημεία της Ελλάδας κάνοντας όσους το είδαν να θαυμάσουν το φαινόμενο.

Πολλοί χρήστες του διαδικτύου εξέφρασαν την έκπληξή τους για το φαινόμενο, μιας και ο μετεωρίτης ήταν σαν να «έσκιζε» τον ουρανό και η λάμψη του ήταν εντυπωσιακή.

Όλα έγιναν λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της Τρίτης (21/9), όταν ένα εντυπωσιακά λαμπρό μετέωρο και συγκεκριμένα μια βολίδα, καταγράφηκε από τις κάμερες του kopaida.gr με τη λήψη να γίνεται από τη Λειβαδιά.

Υπήρξαν πολλές αναφορές θέασης του φαινομένου στην Αττική, την Αιτωλοακαρνανία, τον Έβρο, την Αρκαδία και αλλού.

Το τηλεφωνικό κέντρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου «έσπασε» από ανθρώπους που έπαιρναν να ρωτήσουν τι συμβαίνει.

Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που εμφανίζονται μετεωρίτες στη Γη.

Τι είναι ο μετεωρίτης

Μετέωρο ονομάζεται στην αστρονομία κάθε φωτεινό φαινόμενο που εμφανίζεται μέσα στην ατμόσφαιρα της Γης ως αποτέλεσμα της εισόδου σε αυτή κάποιου μετεωροειδούς, δηλαδή κάποιου βραχώδους σώματος που μπορεί να έχει μέγεθος από λίγα χιλιοστά έως αρκετά μέτρα.

Η κίνηση του μετεωροειδούς με μεγάλη ταχύτητα και η τριβή της επιφάνειάς του με τα μόρια της ατμόσφαιρας έχει ως αποτέλεσμα τον έντονο ιονισμό των μορίων του αέρα και, συνήθως, την συνεπακόλουθη εκπομπή φωτεινής ακτινοβολίας.

Όταν το μετεωροειδές δεν εξαερωθεί πλήρως στην ατμόσφαιρα ή δεν εκραγεί, φτάνει στο έδαφος και αν είναι αρκετά μεγάλο σε μέγεθος δημιουργεί κρατήρα. Το τμήμα του μετεωροειδούς που καταλήγει στο έδαφος ονομάζεται μετεωρίτης.

 

Μοιραστείτε το: