16/04/2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021 - 13:20

Στο Παρίσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξαφνική κινητικότητα για τις γαλλικές φρεγάτες

Ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει μαζί με τον Μακρόν έκθεση στο Λούβρο, με θέμα την Ελλάδα, ωστόσο στο Παρίσι μεταβαίνουν την Τρίτη (28/9) και οι Δένδιας, Παναγιωτόπουλος

Στο Παρίσι μετέβη την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, όπου συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από την παρουσία του στα εγκαίνια της έκθεσης «Παρίσι-Αθήνα: Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας» στο Μουσείο του Λούβρου η οποία διοργανώνεται για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Τον Έλληνα πρωθυπουργό θα υποδεχθεί στο Λούβρο ο Γάλλος πρόεδρος και μετά τα εγκαίνια της έκθεσης θα έχουν δείπνο εργασίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ωστόσο, η επίσκεψη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για το μέλλον των διπλωματικών αλλά και αμυντικών σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας, αφού στο μενού του δείπνου στο Μέγαρο των Ηλυσίων, αναμένεται ότι πως εκτός από τα εκλεκτά εδέσματα θα βρίσκονται και... οι γαλλικές φρεγάτες, η απόκτηση των οποίων έχει μετατραπεί σε σίριαλ τον τελευταίο χρόνο.

Μάλιστα, οι συζητήσεις φαίνεται να βρίσκονται σε τόσο προχωρημένο επίπεδο, που το ρεπορτάζ θέλει τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο αντίστοιχα, να μεταβαίνουν την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες των όσων πιθανολογείται ότι θα έχουν συμφωνήσει Μακρόν και Μητσοτάκης.

Πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Γαλλίας ήταν στη Σύνοδο Κορυφής της EuroMed9 στην Αθήνα, ενώ υπενθυμίζεται και η συνάντησή τους σε γεύμα που παρέθεσε ο κ. Μακρόν για τους προσκεκλημένους του στη Μασσαλία, στο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης με αφορμή την γαλλική πρωτοβουλία «Μεσόγειος, υποδειγματική θάλασσα έως το 2030», όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός απηύθυνε ομιλία.

«Επιταχυντής» της συμφωνίας το AUKUS;

Η κινητικότητα που παρατηρείται στο θέμα των φρεγατών το τελευταίο διάστημα έχει τις βάσεις της σε μία πολυσύνθετη πραγματικότητα. Από την μία αποτελεί κοινή παραδοχή πως οι αμερικανικές φρεγάτες HF2, MMSC (Multi Mission Surface Combatant) δεν έχουν ενθουσιάσει τους επιτελείς του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ούτε για την τεχνολογία που φέρουν, ούτε και για την ζήτηση που έχουν στην διεθνή αγορά.

Από την άλλη, η σύναψη της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Μεγάλης Βρετανίας, δηλαδή το λεγόμενο AUKUS ή αλλιώς το μικρό ΝΑΤΟ του Ειρηνικού, έχει «ανακατέψει» την τράπουλα όχι μόνο των διεθνών διπλωματικών σχέσεων, αλλά και των αμυντικών ισορροπιών.

Αποτελεί δεδομένο, και εκπεφρασμένο από πολλούς αναλυτές, πως η συμφωνία αυτή μπορεί να είχε ως στόχο την Κίνα, συμβάλλει όμως, στην αποδυνάμωση της Ευρώπης ως διεθνούς δύναμης, τόσο διπλωματικά όσο και αμυντικά, αφού μία από τις ισχυρότερες αμυντικές βιομηχανίες παγκοσμίως, η Γαλλία, είδε ένα συμβόλαιο-«μαμούθ» ύψους 90 δισ. δολαρίων να χάνεται εν ριπή οφθαλμού.

Η συζήτηση λοιπόν που θα έχουν Μητσοτάκης και Μακρόν προσλαμβάνει πρόσθετο ενδιαφέρον μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα και ενώ και οι δυο έχουν μιλήσει για την ανάγκη ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης. Ο πρωθυπουργός μόλις προχθές από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ ανέφερε επ’ αυτού ότι μια Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση θα ενισχύσει το ΝΑΤΟ, θα αναγκάσει ευρωπαϊκές χώρες να αντιμετωπίσουν ζητήματα διαλειτουργικότητας και πενιχρών αμυντικών προϋπολογισμών και θα επιταχύνει τη συνεργασία τους σε ζητήματα του κυβερνοχώρου αλλά και του διαστήματος.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, πως μία πρώτη ιδέα για τα όσα έχουν «τρέξει» το τελευταίο διάστημα στο θέμα των φρεγατών είχε δώσει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από το βήμα της Βουλής την περασμένη εβδομάδα όταν και απαντώντας σχετική ερώτηση επανέλαβε πως η τελική απόφαση για την σημαντική προμήθεια θα ληφθεί με μόνο κριτήριο το συμφέρον του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Η απόφαση για τις φρεγάτες έχει αργήσει δεκαετίες. Είναι μια δύσκολη απόφαση και δεν χάθηκε ο κόσμος να πάρουμε λίγες ημέρες ακόμα για να κάνουμε τη σωστή επιλογή με μόνο κριτήριο το συμφέρον και τις ανάγκες του Πολεμικού μας Ναυτικού. Λίγο θα περιμένετε ακόμα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μοιραστείτε το: