02/12/2021
ΑΜΕΡΙΚΗ | Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021 - 19:57

«Βόμβα» Μπάιντεν για Τουρκία: «Οι επιθέσεις της στη Συρία απειλούν την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντά μας»

Σκληρή γλώσσα από τον Αμερικανό πρόεδρο σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι

Καταιγιστικός ήταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε επιστολή που έστειλε προς την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, αναφορικά με τις ενέργειες της Τουρκίας στην Συρία, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την υπονόμευση του αγώνα ενάντια στους τζιχαντιστές τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τζο Μπάιντεν επέκτεινε επίσημα, μέσω της επιστολής αυτής, το Εκτελεστικό Διάταγμα υπ’ αριθμόν 13894,τ οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά μετά τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας το 2019 εναντίον Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία, σε μια επιθετική επιχείρηση που είχε την κωδική ονομασία «Πηγή Ειρήνης».

«Η κατάσταση εντός της Συρίας, αλλά και σε σχέση με αυτήν, και ιδίως οι ενέργειες της κυβέρνησης της Τουρκίας με τη διεξαγωγή στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία, υπονομεύει την εκστρατεία για να νικήσουμε το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας, γνωστού ως ISIS. Ακόμα, θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους και περαιτέρω απειλεί να υπονομεύσει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και συνεχίζει να αποτελεί μια ασυνήθιστη και εξαιρετική απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στην επιστολή του.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία εξαπέλυσε την επιθετική στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» εναντίον των Κούρδων μαχητών των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας (SDF) τον Οκτώβριο του 2019 αφού ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να εξασφάλισε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, από τότε που ανέλαβε την διακυβέρνηση των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει εκφράσει ρητώς και σαφώς την σταθερή υποστήριξη των αμερικανικών δυνάμεων προς το SDF, οι οποίοι συνεχίζουν να πραγματοποιούν επιχειρήσεις εναντίον των μαχητών του ISIS.

Μοιραστείτε το: