21/10/2021
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021 - 12:50

H περιπέτεια υγείας της Φώφης Γεννηματά φέρνει ανατροπές στο προεκλογικό σκηνικό του ΚΙΝ.ΑΛ.

Στον «αέρα» οι εσωκομματικές εκλογές * Ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης υποβολής των υποψηφιοτήτων

Δεκατρία χρόνια μετά τη μάχη της με τον καρκίνο, από την οποία βγήκε νικήτρια, η Φώφη Γεννηματά καλείται να δώσει ξανά μια μάχη με τον γνωστό «εχθρό» και τόσο η ίδια ως μαχήτρια, όσο και οι κοντινοί της άνθρωποι, ο πολιτικός κόσμος αλλά και οι πολίτες πιστεύουν ότι θα τον κερδίσει ξανά.

Ωστόσο, όπως είπε και η ίδια το βράδυ της Τρίτης (12/10) στο περιβάλλον της, «θα δώσω τις μάχες μου, αλλά μία μία, όχι όλες μαζί», επομένως η υγεία της και όχι η πολιτική είναι αυτή στην οποία θα δώσει προτεραιότητα.

Με μια λιτή ανακοίνωση, μετά το ιατρικό ανακοινωθέν από τον Ευαγγελισμό που την αφορούσε, η Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε πως αφήνει τη μάχη για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ., καθώς έχει να επικεντρωθεί σε μια άλλη, σημαντικότερη, αυτή για την υγεία της, καθώς διαπιστώθηκε πως επιδεινώθηκε σε βαθμό που θα ήταν αδύνατο να την προσέξει αρκετά και παράλληλα να διεξάγει προεκλογική καμπάνια.

Η Φώφη Γεννηματά εισήχθη στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» με συμπτώματα ατελούς ειλεού και έπειτα από εξετάσεις που έκανε διαπιστώθηκε ότι τα συμπτώματα προέρχονται από «υποτροπή της βασικής της νόσου», δηλαδή του καρκίνου.

Η είδηση έφτασε ως έκπληξη στα γραφεία των στελεχών και στα δημοσιογραφικά γραφεία, καθώς όλοι γνώριζαν πως μόνο μια τέτοια, τόσο σημαντική κατάσταση, θα μπορούσε να αποσπάσει την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ. από την προεκλογική μάχη. Η ίδια είχε αποφασίσει να διεκδικήσει την επανεκλογή της και μάλιστα βρισκόταν στη φάση που η προεκλογική εκστρατεία της είχε ξεκινήσει και επισήμως, με συνεχείς ομιλίες και συναντήσεις με στελέχη και ψηφοφόρους του ΚΙΝ.ΑΛ.

Το γνώριζαν και οι στενοί συνεργάτες της, που συγκεντρώθηκαν στη Χαριλάου Τρικούπη για να ενημερωθούν και να ενημερώσουν τους υπόλοιπους για το τι έχει συμβεί. Το κλίμα προφανώς ήταν βαρύ, όσοι όμως συγκεντρώθηκαν εκεί είναι εκείνοι που θα σήκωναν στην πλάτη τους την προεκλογική εκστρατεία της και έχουν σκοπό να σταθούν στο πλευρό της όλο το επόμενο διάστημα.

«Ανθρώπινη», «δυνατή» και «μαχήτρια» ήταν λίγες μόνο από τις λέξεις που χρησιμοποιούσαν όλοι για να την περιγράψουν, δημόσια και ιδιωτικά, γνωρίζοντας πως θα αντιμετωπίσει τη μάχη που έχει μπροστά της με το ίδιο σθένος που το έχει ξανακάνει.

«Με χαμόγελο και αισιοδοξία. Με τον δικό σου τρόπο. Έτσι θα κερδίσεις και αυτή τη μάχη» έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛ., Παύλος Χρηστίδης.

Εκείνοι ήταν και οι πρώτοι με τους οποίους επικοινώνησε, λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση της δήλωσής της, λέγοντάς τους πως είναι αισιόδοξη πως θα βγει νικήτρια από αυτή τη νέα δύσκολη μάχη.

Στον «αέρα» οι εσωκομματικές εκλογές

Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη εξέλιξη ανατρέπει το προεκλογικό σκηνικό στο ΚΙΝ.ΑΛ., καθώς παραμένει άγνωστο πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία.

Τυπικά την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία κατάθεσης υπογραφών στήριξης από τους υποψήφιους για τη θέση του προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Όσοι συλλέξουν 5.000 υπογραφές από μέλη του κόμματος θα ανακηρυχθούν υποψήφιοι για τον θώκο, ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν σε ολόκληρη την Ελλάδα στις 5 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Μετά τις εξελίξεις όμως με την κατάσταση της υγείας της νυν προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, όλα βρίσκονται στον αέρα, με σημαίνοντα στελέχη να συζητούν ακόμη και το ενδεχόμενο αναβολής της διαδικασίας.

Η Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε επισήμως πως αποσύρεται από την εκ νέου διεκδίκηση της προεδρίας, καθώς έχει μπροστά της έναν άλλον πιο σημαντικό αγώνα, αυτόν της ζωής. Εξ αυτού του γεγονότος οι τρεις υπόλοιποι υποψήφιοι για την αρχηγία (ήτοι, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Καστανίδης, από τη στιγμή που ο καθένας τους συλλέξει 5.000 υπογραφές) καλούνται σε πρώτη φάση να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους, διαπιστώνοντας ότι θα λείπει ο βασικός αντίπαλος που ήταν άλλωστε και το φαβορί βάσει των σφυγμομετρήσεων.

Συζητήσεις για αναβολή των διαδικασιών

Στο παρασκήνιο, συζητείται ήδη πάντως το ενδεχόμενο αναβολής των εσωκομματικών διαδικασιών. Ορισμένοι συζητούν την αναβολή της εκλογής για μετά τις γιορτές (Ιανουάριος-Φεβρουάριος), ωστόσο τίποτε ακόμη δεν είναι βέβαιο. Ολα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της υγείας της Φώφης Γεννηματά αλλά και από τη βούληση των υποψηφίων. Τυπικά, απαιτείται απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ -προφανώς σε συμφωνία με τους υποψήφιους- και νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝ.ΑΛ., προκειμένου να ψηφίσει υπέρ ή κατά της αναβολής. Ωστόσο, άλλοι βουλευτές και στελέχη υποστηρίζουν ότι δεν τίθεται αυτή τη στιγμή θέμα αναβολής των διαδικασιών.

Νέες υποψηφιότητες;

Ενα ακόμη ζήτημα, είναι εάν θα δώσει η ΕΔΕΚΑΠ το «πράσινο φως» για να τεθούν νέες υποψηφιότητες για την ηγεσία. Είναι ένα θέμα που συζητείται έντονα στο παρασκήνιο καθώς η απόσυρση Γεννηματά, φέρνει τα πάνω κάτω. Συζητήσεις γίνονται υπόγεια, αλλά είναι ακόμη νωρίς, καθώς οι εξελίξεις είναι νωπές και το θέμα απαιτεί εξαιρετικά λεπτούς χειρισμούς.

Τι θα κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου

Ενα πρόσωπο-κλειδί είναι ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Λόγω του ειδικού του βάρους, επηρεάζει έναν ικανό αριθμό μελών και φίλων του Κινήματος Αλλαγής και φυσικά του ΚΙΔΗΣΟ, που αποτελεί συνιστώσα του ΚΙΝ.ΑΛ.

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του δεν μπαίνουν σε καμία σχετική συζήτηση, την οποία θεωρούν και κυνική μάλιστα, καθώς προέχει η εξέλιξη της υγείας της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. Ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος επικοινώνησε με την Φώφη Γεννηματά και της ευχήθηκε περαστικά, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα θελήσει να εμπλακεί ξανά σε μια τέτοια διαδικασία αν και ορισμένοι εκτιμούν ότι εφόσον υπάρξει ευρύτερο αίτημα μπορεί να το σκεφτεί, κάτι για το οποίο επιχειρούν να τον πείσουν στο παρασκήνιο.

Τι θα κάνουν οι «προεδρικοί»

Κρίσιμο επίσης ερώτημα είναι τι θα πράξουν οι «προεδρικοί», τα στελέχη δηλαδή που στηρίζουν την Φώφη Γεννηματά όλο αυτό το διάστημα. Η είδηση έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στο «στρατόπεδο» των «προεδρικών», οι οποίοι απέφευγαν να συζητήσουν την επόμενη ημέρα.

Το μπλοκ είναι σημαντικό αριθμητικά, ωστόσο ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς θα κινηθεί και αν θα είναι ενιαία η στάση του. Δεν είναι γνωστό ακόμη επίσης, εάν η ίδια η Φώφη Γεννηματά, θελήσει να δώσει κατεύθυνση ή εάν θα αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν.

Επιπλέον, οι περισσότεροι (από τα προβεβλημένα στελέχη τουλάχιστον), δεν διατηρούν και τις καλύτερες των σχέσεων με τους άλλους υποψηφίους, ως εκ τούτου, μια νέα υποψηφιότητα θα δρούσε «ανακουφιστικά» για το «προεδρικό» μπλοκ.

Υπό αυτό το δεδομένο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και εισηγήσεις-έκπληξη για έτερο υποψήφιο. Ονόματα όπως του έμπειρου Κώστα Σκανδαλίδη, του γραμματέα του κόμματος Μανώλη Χριστοδουλάκη, του εκπροσώπου του κόμματος, Παύλου Χρηστίδη, καθώς και του Παύλου Γερουλάνου, συζητούνται κατ' ιδίαν σε «ζυμώσεις», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απηχούν τις απόψεις των ενδιαφερομένων.

Ο Παύλος Γερουλάνος, ήταν ένα από τα πρόσωπα που είχαν ακουστεί για υποψηφιότητα, ο ίδιος ωστόσο είχε αποφασίσει να μην κατέβει. Ουδείς γνωρίζει αν με τα νέα δεδομένα αναθεωρήσει τη στάση του.

Μοιραστείτε το: