21/10/2021
ΕΙΔΗΣΕΙΣ | Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021 - 21:32

Ο «Μπάλλος» δείχνει τα δόντια του τις επόμενες ώρες: Mήνυμα από το 112 (video)

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία * Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο * Η κακοκαιρία στις καμένες περιοχές * Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Ραγδαία επιδείνωση αναμένεται να έχει ο καιρός τις επόμενες ώρες με σφοδρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, αλλά και με χαλάζι που θα πέσει σε πολλές περιοχές.

Η νέα κακοκαιρία έχει ονομαστεί «Μπάλλος» και έρχεται λίγα 24ωρα μετά το πέρας της κακοκαιρίας «Αθηνά».

Κύρια χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας οι σφοδρές βροχοπτώσεις, οι καταιγίδες, οι χαλαζοπτώσεις ακόμη και οι χιονοπτώσεις σε ορισμένα ορεινά σημεία. Η αλλαγή του καιρού θα αρχίσει από το βράδυ της Τετάρτης (13/10) και όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι την Πέμπτη (14/10) θα έχουμε σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και καταιγίδες.

Ίδιο σκηνικό και την Παρασκευή (15/10) με εντονότερα φαινόμενα ενώ ο καιρός θα καλυτερεύσει από το Σάββατο.

Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο

Ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Οpen για τις περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν από το νέο κύμα κακοκαιρίας και το πότε θα συμβεί αυτό.

Οι επόμενες ημέρες αναμένονται πολύ δύσκολες μίας και διαδοχικά και αλλεπάλληλα κύματα κακοκαιρίας θα σαρώσουν τη χώρα από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Το πρώτο κύμα αναμένεται από το βράδυ της Τετάρτης, 13 Οκτωβρίου και ξεκινάει μέσα από το Ιόνιο και τη Νότια Ιταλία και επεκτείνεται ανατολικότερα για να επηρεαστεί σχεδόν το σύνολο της χώρας -και την ηπειρωτική Ελλάδα και το Αιγαίο. Θα έχουμε ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Μέχρι στιγμής τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι και το πρώτο κύμα θα είναι πολύ ισχυρό. Μάλιστα, στο τελείωμα του πρώτου κύματος έρχεται ένα δεύτερο κύμα, συγκεκριμένα από την περιοχή της Ιταλίας που δεν αποκλείεται να χτυπήσει προς τη νοτιοδυτική Πελοπόννησο, να αποκτήσει τροπικά χαρακτηριστικά, δηλαδή ένταση μεσογειακού κυκλώνα που θα χτυπήσει κυρίως τα πιο δυτικά και νότια παράλια της χώρας.

Από αυτό το δεύτερο κύμα του «Μπάλλου» θα επηρεαστούν κυρίως το Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα. Τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από εκεί και θα επεκταθούν, από την Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου, και σε άλλες περιοχές προς την κεντρική και βόρεια χώρα, ακόμα και στα νησιά του ανατολικού και βόρειου Αιγαίου. Θα πέσει πολύ νερό σε μικρό χρονικό διάστημα. Προς τα νότια τμήματα του Αιγαίου υπάρχει περίπτωση να έχουμε πιο ήπια φαινόμενα, ωστόσο και εκεί θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή για πλημμυρικά φαινόμενα ενώ, στα ορεινά της βόρειας χώρας θα έχουμε και πυκνές χιονοπτώσεις. Οι βοριάδες θα ενισχυθούν σημαντικά. Πρόκειται για ένα αρκετά επικίνδυνο διάστημα.

Η κακοκαιρία στις καμένες περιοχές

Σε Βόρεια Εύβοια, Αττική και Ηλεία, ο όγκος νερού από τις βροχοπτώσεις θα είναι μεγάλος και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για πλημμύρες. Από τις έντονες βροχοπτώσεις θα επηρεαστούν η Δυτική Πελοπόννησος και η Δυτική Στερεά και η περιοχή της Βόρειας Αττικής και η Εύβοια. Το κύμα κακοκαιρίας θα αρχίσει να υποχωρεί από το απόγευμα του Σαββάτου, 16 Οκτωβρίου, από τα δυτικά, θα ολοκληρώσει τη δράση του μέσα στην Κυριακή και από την επόμενη εβδομάδα θα αποτελεί παρελθόν.

Μήνυμα από το 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Στο μεταξύ, το βράδυ της Τετάρτης, 13 Οκτωβρίου, το 112 προειδοποίησε για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, ζητώντας από τους πολίτες να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις, περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή που μπορεί να πλημμυρίσουν και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μήνυμα έχει σταλεί στους κατοίκους του Ιονίου, της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς και της Δυτικής Πελοποννήσου.

Δείτε στη gallery το μήνυμα
Μοιραστείτε το: